Začenja se nov krog financiranja zagonskih podjetij in tekmovanja Start:up Slovenija

Avtor — 07.03.2017
Slovenski podjetniški sklad začenja že šesti investicijski krog SK75 in SK200 ter deseto izvedbo tekmovanja Start:up Slovenija. Dejavnosti, ki že nekaj let pomagajo zagonskim podjetjem, bodo predstavljene 14. marca v Tehnološkem parku Ljubljana na Forumu 100% startup.
Začenja se nov krog financiranja zagonskih podjetij in tekmovanja Start:up Slovenija

Začenja se deseti krog tekmovanja Start:up Slovenija. (Vir slike: Slovenski podjetniški sklad)

Že šesti investicijski krog SK75 in SK200 Slovenskega podjetniškega sklada ter deseta izvedba tekmovanja Start:up Slovenija s P2 bosta tudi letos pomladi podrobno predstavljena na Forumu 100% startup. Ta bo na sporedu v torek, 14. marca, v Tehnološkem parku Ljubljana. Udeležba na dogodku je brezplačna. Prijava je obvezna prek povezave!

Ob tem bodo organizatorji tudi letos izpeljali serijo devetih ”roadshow” dogodkov, ki se bodo od 9. do 17. marca zvrstili v Celju, Velenju, Kranju, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Kopru, Dravogradu in Novem mestu.

V koledarju si označite tudi rok za prijavo v predselekcijske postopke za tekmovanje Start:up Slovenija s P2 in pridobitev investicij SK75 ter SK200, to je 22. marec 2017!

Zavidljivi rezultati v zadnjih treh letih

Produkti Slovenskega podjetniškega sklada za financiranje inovativnih start-upov s potencialom globalne rasti – to so zagonska spodbuda P2, konvertibilno posojilo SK75 v višini 75.000 € in javna lastniška investicija SK200 v višini 200.000 € – skupaj s pospeševalniškimi programi so v zadnjih treh letih dosegli zavidljive rezultate. Ti se poleg številnih primerov dobrih praks in odmevnih dosežkov startupov kažejo tudi v tem, da so start-upi prek SK75 in SK200 od SPS pridobili skupaj za 5,4 milijona evrov investicij, sami pa so zraven dodatno pritegnili še za 2,6 milijona evrov naložb neodvisnih zasebnih vlagateljev, kar predstavlja dobrih 47 % zneska, ki ga je v start-upe investiral SPS.

Zagonske spodbude za 124 start-upov

Subvencija oz. zagonska pobuda P2 je namenjena start-upom v fazi iskanja rešitve za identificiran problem na trgu oziroma razvoju prototipa in testiranju trga. V zadnjih treh letih je SPS z zagonsko spodbudo P2, ki znaša do 54.000 € na podjetje, podprl že 124 podjetij, ki so skupaj prejela dobrih 6,7 milijona evrov.

Povezava med P2 in tekmovanjem

P2 je že tradicionalno povezan s tekmovanjem Start:up Slovenija, v katerem med prijavljenimi start-upi, ki se potegujejo za P2, izberejo najboljše in jih kot ”young challengers” uvrstijo med finaliste za ugledno nagrado Slovenski start-up leta, ki jo bodo letos že desetič zapored podelili na PODIM-u, največji start-up konferenci v regiji Alpe-Adria, ki bo 10. in 11. maja potekala v Mariboru.

S tekmovanjem do 35 točk za P2 razpis

Sicer pa udeleženci tekmovanja Start:up Slovenija v procesu predselekcije, ki se konča z nastopom na DEMO dnevu, pridobijo do 35 točk, ki se upoštevajo pri prijavi na razpis P2. Pazite pa tudi na razpisne pogoje! Na tekmovanje Start:up Slovenija oziroma na razpis P2 se namreč lahko prijavijo le zagonska podjetja, ki so ustanovljena med 1. januarjem 2016 in 15. marcem 2017. Več informacij in vse pogoje sodelovanja najdete na povezavi.

SK75 prejelo že 51 startup podjetij

Investicija SK75 s pospeševalniškim programom je namenjena start-upom za dokončanje faze ”product-market fit”, ki naložbo porabijo za plasiranje produkta na trg in pridobivanje kupcev. V zadnjih treh letih jo je (skupaj z naložbami SK50 iz jesenskega investicijskega kroga 2014) prejelo 51 inovativnih start-upov, ki so skupaj prejela 3,4 milijona evrov sredstev SPS, sama pa zraven dodatno pritegnila še dobrih 1,5 milijona evrov naložb neodvisnih zasebnih vlagateljev.

Več informacij in vse pogoje za sodelovanje najdete na povezavi.

Z SK200 je SPS podprl 10 hitro rastočih start-up podjetij

Javna lastniška investicija SK200 in pripadajoč pospeševalniški program sta namenjena start-upom za financiranje pričetka hitre rasti na globalnih trgih in profesionalizacijo podjetja. Do zdaj jo je prejelo 10 podjetij, ki jim je sklad namenil skupaj 2 milijona evrov sredstev, podjetniki pa so poleg tega dodatno pritegnili že za dober milijon evrov naložb neodvisnih zasebnih vlagateljev.

Več informacij in vse pogoje sodelovanja najdete na povezavi.

Vozni red letošnjih ”roadshow” dogodkov

Serija devetih ”roadshow” dogodkov po vsej Sloveniji bo od 9. do 17. marca izpeljana po naslednjem voznem redu: 

Podrobno o financiranju SPS in pri zasebnih vlagateljih

Na roadshow dogodkih bodo udeleženci podrobno spoznali vse produkte SPS za start-upe v letu 2017, in sicer P2, ki se financira iz sredstev evropske kohezijske politike (EKP 2014 – 2020) ter obe lastniški investiciji SK75 in SK200. Prav tako bosta predstavljena produkta P2R – spodbuda za zagon podjetij v problemskih regijah in P2L – spodbuda za rast podjetij na področju rabe lesa. Podrobno bodo predstavljeni tudi potek in pogoje za sodelovanje v tekmovanju Start:up Slovenija. Posebno pozornost pa bodo namenili tudi pridobivanju zasebnih investicij pri poslovnih angelih, skladih tveganega kapitala ali korporativnih vlagateljih, kot so Kolektor, Iskratel, Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav ali Pošta Slovenije.

Povezave za več informacij in natančen opis produktov

Več informacij in natančen opis produktov SPS za leto 2017 najdete na spletni strani SPS. 

Oznake: