Zdravljenje zoba z implantati v treh fazah

Implantološko zdravljenje zoba z zobnimi vsadki poteka v treh fazah. Le-te zajemajo kirurško pričvrstitev vijaka v čeljustno kost, nameščanje opornice, ki povezuje vijak z umetnim zobom, ter vstavljanje krone protetičnega zoba. Faze si sledijo po določenem vrstnem redu, pri čemer je potrebno nekajtedensko ali nekajmesečno celjenje za prehod na drugo fazo.
zdravljenje-zoba

Zdravljenje zoba z implantati v treh fazah

Prvi obisk zobozdravnika oziroma specialista paradontologa vključuje posvet o najbolj primernem zdravljenju manjkajočih zob. Če je do težav prišlo zaradi bolezni dlesni, tedaj mora zobozdravnik najprej zdraviti bolezen in šele nato pride na vrsto zobna protetika. Prvemu obisku sledi diagnostika, kjer zobozdravnik temeljito pregleda zobe in ustno votlino ter opravi rentgen, ki odkriva tudi stanje čeljustne kosti.

Zdravljenje zoba s kirurškim posegom

Po opravljeni diagnostiki mora zobozdravnik preučiti vse možnosti za optimalno namestitev protetičnega vijaka v čeljustno kost. Pri tem izbere tudi najbolj ustrezne implantate, glede na gostoto kosti in lokacijo manjkajočega zoba v čeljusti. Pričvrstitev implantata oziroma vijaka v čeljustno kost spada po kirurško operacijo, kjer zobozdravnik nadomesti korenino zoba z vijakom.

Operaciji sledi obdobje celjenja, običajno od 3 do 6 mesecev, kar je odvisno tudi od bolezni dlesni. Celjenje je na primer dolgotrajnejše pri kadilcih. V času celjenja mora priti do tako imenovane osintegracije, pri čemer se vstavljen vijak zlije s čeljustno kostjo. Zato je potrebno počakati toliko časa, dokler se implantat ne zlije s kostjo.

Zdravljenje zoba v drugi fazi z namestitvijo opornice

Po opravljenem kirurškem posegu in ustreznem obdobju celjenja, pri čemer mora priti do osintegracije vijaka s čeljustno kostjo, zobozdravnik namesti opornico na vijak. Opornica predstavlja nekakšen most, ki sega ob dlesni, zato da stabilizira implantat v kosti. Zaradi opornice tudi ne prihaja do kasnejše majavosti protetike.

Prav zato tudi zobni implantati oponašajo funkcionalnost zdravih zob, kar se odraža pri govorjenju in prehranjevanju oziroma žvečenju hrane. Kot pri vsadku je tudi po namestitvi opornice potrebno celjenje. Dlesen okoli naslona se mora zaceliti in okoli opornice oblikovati kot nekakšen žep, preden se nanjo namesti zobna krona.

Zobni vsadki z namestitvijo krone

Ko se vijaki oziroma vijak optimalno integrira in zlije s čeljustno kostjo in ko se po namestitvi opornice zacelijo dlesni, tedaj zobozdravnik opravi tretjo in zadnjo fazo, ki vključuje namestitev zobne krone na opornico. Zobna krona se izdela v protetičnem laboratoriju, zato da ustreza obliki čeljusti ter sovpada z drugimi protetičnimi ali naravnimi zobmi. Implantološko zdravljenje zoba z vsadki se tako z namestitvijo zobne krone zaključi.

Oznake:
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje