Zmotna prepričanja o metodi vitkega podjetništva

Avtor — 24.06.2017
Veliko mladih podjetnikov porabi veliko časa in energije, da bi svojim strankam predstavili popoln izdelek – ko pa ga dejansko lansirajo, ugotovijo, da ga nihče ni pripravljen kupiti. Pravo nasprotje taki situaciji predstavlja metoda vitkega podjetništva.
Vitka metoda, zagonsko podjetje

Zmotna prepričanja o metodi vitkega podjetništva. (Vir slike: Unsplash)

Metoda vitkega podjetništva pomaga zagonskim podjetjem hitreje in bolj učinkovito oblikovati najosnovnejši sprejemljivi produkt in ga predstaviti potencialnim strankam. S pomočjo te metode lahko podjetja po najhitrejši poti začnejo uspešno poslovati. O razvoju poslovne ideje smo že pisali, zdaj pa predstavljamo tudi nekaj najpogostejših zmotnih prepričanj o vitkih zagonskih podjetjih in modelu vitkega podjetništva.

1. Vitki pristop ni primeren za že uveljavljena podjetja

Ustanovitelji že uveljavljenih in uspešnih podjetij pogosto napak menijo, da je metoda vitkega podjetništva nesmiselna in da za njihove organizacije, ki so že dosegle določene prelomnice, pravzaprav ni primerna. V resnici ima lahko kateri koli program, organizacija ali podjetje veliko koristi od vitkih tehnik, če so te vpeljane in izvedene na primeren način.

2. Vitko pomeni poceni in majhno

Stranke pogosto verjamejo, da so začetne različice izdelkov poceni in polne okvar. V resnici pa velja prav nasprotno: prva verzija izdelka je najbolj racionalni način za preizkus inovacije, preden se podjetje loti izboljševanja in izpopolnjevanja svoje rešitve. Ko zagonska podjetja v začetnih fazah razvoja izdelka poiščejo povratne informacije potencialne ciljne publike, na ta način prihranijo čas in sredstva. Potencialne stranke morda ne vedo točno, kako zadovoljiti svoje potrebe, vendar je testiranje izdelkov in zbiranje povratnih informacij kljub temu priporočljivo.

3. Vitka zagonska podjetja so samozadostna in se zadovoljijo s počasno rastjo

Tvegane naložbe so lahko odlična priložnost za zagonska podjetja. Tudi vitka zagonska podjetja lahko izkoristijo ta vir financiranja – pri tem lahko discipliniran pristop k porabi sredstev pravzaprav deluje v njihovo korist. Podjetja, ki sledijo metodi vitkega podjetništva, namreč najprej empirično potrdijo in preverijo osnovne elemente svojega poslovanja, nato pa smiselno trošijo zbrana sredstva.

4. Vitka zagonska podjetja se osredotočajo le na povratne informacije s strani strank – namesto na svojo vizijo

Vitka zagonska podjetja sledijo jasno zastavljeni viziji, hkrati pa vsak vidik svoje vizije preverjajo tudi v resničnem svetu. S pomočjo podrobne analitike, razvoja strank in obsežnega testiranja pridobivajo globlje razumevanje, kako lahko uresničijo svoje cilje in vizijo. Tako po eni strani ne sledijo slepo povratnim informacijam svojih strank, po drugi pa tudi ne poskušajo optimizirati številk na silo.

5. Vitka zagonska podjetja le redko uspejo

Veliko ljudi verjame, da so vitka zagonska podjetja obsojena na propad. To prav gotovo ne drži. Vitka zagonska podjetja se na svoji poti sicer lahko spotaknejo ob določeni oviri, vendar se prav zaradi metod, ki jih uporabljajo, hitreje in lažje poberejo in nadomestijo izgubljeni čas, sredstva in energijo. Pomembno je le, da se na poti učijo iz svojih napak.

Vitka strategija lahko pomaga mladim in nadebudnim podjetnikom pri oblikovanju hipotez, ki jih lahko preizkusijo v praksi. Pri tem se ne bojte omenjenih pogostih zmotnih prepričanj in se pogumno lotite uresničevanja svojih ciljev.

Vir: Your Story

Oznake: , , ,