Znižajte stroške tiskanja v podjetju!

Podjetja stalno stremijo k čim bolj optimiziranemu poslovanju. Med področji, na katerih lahko prihranite nekaj sredstev, je tudi tiskanje. Ali natisnete skoraj vsako elektronsko sporočilo? Ali stalno kupujete nove kartuše in papir? Predstavljamo nekaj nasvetov za prihranek.
Tiskanje, Pisarniški printer

Znižajte stroške tiskanja v podjetju! (Vir slike: HubSpot)

Prilagodite nastavitve tiskanja

Če se vaš pisarniški printer stalno pritožuje, da mu primanjkuje barve, najprej preverite nastavitve tiskanja. Če tiskanje namesto na navadno (»Normal«) nastavite na tiskanje osnutka (»Draft«) ali ekološko tiskanje (»Eco-print«), bo tiskalnik pri tiskanju uporabil manj barve. Predvsem za vsakodnevne dokumente je ta nastavitev povsem primerna.

Naslednji nasvet ste zagotovo že slišali: Če je le mogoče, ne tiskajte barvno! Dnevni red sestanka ali dopis sodelavcu z drugega oddelka ne potrebujeta barvnega tiska. Če pa res morate tiskati barvno, naredite hiter izračun, ali se vam glede na ceno kartuš in kvalitetnejšega papirja bolj splača tiskanje v pisarni ali pri zunanjem izvajalcu.

Tudi papir ima svojo ceno

Vsak list papirja ni enak drugemu. Papir se razlikuje glede na debelino, kvaliteto in druge značilnosti. Za večino dokumentov, ki jih vsakodnevno tiskate na pisarniškem printerju, zadostuje običajni kopirni papir. Z nakupom večjih količin papirja boste dolgoročno prihranili nekaj denarja.

O ceni papirja in kartuš razmislite, še preden kliknete gumb »Natisni«. Ali morate res natisniti celotna navodila za izpolnjevanje nekega obrazca? Ali morate na sestanku res v rokah držati nešteto listov papirja ali pa lahko gradivu sledite prek svojega prenosnega ali tabličnega računalnika?

Nakup ali najem tiskalnika?

Ali je vaš pisarniški printer že tako star, da le s težavo najdete dobavitelja kartuš zanj? Ali ob tiskanju zveni kot kakšna pošast iz filma? Ali tiskanje enega samega dokumenta traja več minut?

Če ste na zgornja vprašanja odgovorili pritrdilno, je morda čas za zamenjavo. Pri tem imate na voljo dve možnosti: nakup in najem tiskalnika. Obe možnosti imata svoje prednosti in slabosti, vaša odločitev pa je odvisna od značilnosti vašega podjetja – kako pogosto tiskate, kakšne dokumente tiskate, koliko sredstev imate na voljo …

Originalne ali neoriginalne kartuše?

Naj pri vprašanju kartuš najprej poudarimo, da kartuš ni treba zamenjati takoj, ko se prikaže napis, da je količina barve v njih majhna. To obvestilo naj vam bo v opomin, da kupite nove kartuše, če jih nimate na zalogi; obstoječe kartuše pa uporabljajte, dokler dejansko niso izpraznjene.

O nakupu kartuš razmišljajte že ob nakupu printerja – preverite njihove cene, dobavitelja vprašajte, ali vam lahko ponudi popust za nakup večje količine kartuš, primerjajte cene različnih ponudnikov …

V zadnjih letih so izjemno priljubljene tudi neoriginalne kartuše oziroma polnjenje starih kartuš. Takšno početje je precej cenejše od nakupovanja originalnih izdelkov, vendar s seboj prinaša določena tveganja glede kompatibilnosti s tiskalniki, kvalitete tiskanja in povzročanja napak v samih napravah.

Preizkusite opisane nasvete – v kratkem času boste opazili precejšen prihranek na področju stroškov tiskanja.

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje