6 nasvetov za brezskrben uvoz s Kitajske

Kitajska je dežela, ki zaradi poceni delovne sile, hitrega razvoja in velike prilagodljivosti nudi številne poslovne priložnosti. Dandanes lahko vsakdo s pomočjo internetnih iskalnikov in internetnih tržišč poišče produkte, izbere proizvajalca in začne uvažati.
6 nasvetov za brezskrben uvoz s Kitajske

6 nasvetov za brezskrben uvoz s Kitajske

Kar je na prvi pogled preprosto, pa lahko hitro postane tudi zelo zapleteno, zato je priporočljivo, da se o primernih postopkih najprej dobro poučimo. S tem zmanjšamo možnosti, da postanemo žrtev prevare ali da nasedemo podjetju, katerega lastnik razmišlja le o hitrem zaslužku, ne zanima pa ga dolgotrajno sodelovanje v korist obeh strank.

1. Izberite si dobavitelja in z njim navežite dober odnos

S predpostavko, da že imate izbrane artikle, ki jih želite uvoziti, sledi izbor primernega dobavitelja. Dobra kvaliteta in spoštovanje dogovorjenih rokov sta ključnega pomena za vsako podjetje, zato si za izbiro dobavitelja vzemite dovolj časa.

Navežite stik z vsaj nekaj ponudniki in jih poskušajte čim bolje spoznati. Bodite pozorni na to, da se tudi sami dobro predstavite, da vas vidijo kot resno potencialno stranko.

Oglejte si internetno stran podjetja in preverite, če se podatki na strani ujemajo s podatki, ki ste jih dobili na ponudbi. Priporočljivo je, da kontaktno osebo tudi pokličete po telefonu. S tem pridobite dodaten vtis in tudi vzpostavite pristnejši stik, kar je zelo pomembno, če planirate sodelovanje na dolgi rok.

2. Dogovorite se o končni ceni in ostalih pogojih sodelovanja

V kolikor želite uvoziti le en izdelek v večji količini, potem za sodelovanje izberite direktno proizvajalca. Zaradi večjih količin lahko s pogajanjem dosežete boljšo ceno.

Če želite uvoziti veliko različnih artiklov v manjših količinah, boste to lažje storili prek posrednikov, ki imajo večjo bazo tovarn, s katerimi sodelujejo.

Z dobaviteljem, ki ste ga izbrali, se dogovorite o končni ceni, plačilnih pogojih, pariteti, času dobave in garanciji. Običajen način plačila je 30 % ob naročilu in razlika ob pošiljanju. Za večje vrednosti je priporočljiv način plačila kreditno pismo. To poglavje je sicer odprto za pogajanja in je stvar dogovora med vami in dobaviteljem.

3. Poskrbite, da bodo uvoženi izdelki ustrezali evropskim direktivam

Pozanimajte se o zakonskih zahtevah za uvoz izbranih izdelkov v EU. Za skladnost z evropskimi direktivami ste odgovorni tako vi, kot tudi uvoznik. Od proizvajalca zahtevajte kopije certifikatov in ostalih dokumentov, če so potrebni. Predvsem pri posrednikih bodite pozorni, da so certifikati pristni, ker se lahko zgodi, da so podatki prirejeni, pa čeprav le z namenom, da podjetje ne izda pravega izvora blaga.

4. Naročite vzorce in razčistite vse nejasnosti

Pred naročilom večje količine najprej naročite vzorce. Pazite, da bo naročilo jasno in da bo vsebovalo vse podatke o proizvodu. S proizvajalcem še enkrat preverite, da ne obstajajo nejasnosti glede izdelkov in pakiranja.

V kolikor gre za blagovno znamko in ste v dvomih glede pristnosti izdelka, lahko o tem, ali je vaš izbrani dobavitelj pooblaščen za izdelavo in prodajo njihovih izdelkov direktno povprašate lastnika blagovne znamke. Ne kupujte izdelkov svetovno priznanih blagovnih znamk po nenavadno ugodnih cenah, ker boste v najboljšem primeru domov dobili ponaredek. To še posebej velja za elektroniko.

Pred prvim uvozom tudi izračunajte, za kakšno ceno boste izdelek prejeli v skladišče.

5. Naročite planirano količino in poskrbite za kontrolo kvalitete

Ko boste z vzorci zadovoljni, naročite planirano količino in poskrbite za kontrolo kvalitete. Če so produkti zahtevnejši, je priporočljivo opraviti kontrolo tudi med samo proizvodnjo.

Če za kontrolo najamete neodvisno inšpekcijsko službo, jim razložite, na kaj morajo biti pri pregledu artiklov pozorni. Po opravljenem pregledu naj vam pripravijo poročilo, iz katerega bo razvidno, kakšno količino so pregledali in kakšne so njihove ugotovitve. Poročilo naj vsebuje tudi slikovno dokumentacijo.

6. S pomočjo transportno-logističnega podjetja poskrbite za prevoz in carinjenje

Izberite si transportno in logistično podjetje, s katerim boste sodelovali. Odločite se lahko za ladijski prevoz, letalski prevoz ali prevoz s hitro pošto.

Hitra pošta je primerna predvsem za pakete z manjšo težo in volumnom. Prednost je ta, da blago prejmete v zelo kratkem času in direktno na dom.

Za letalski prevoz se odločite, ko ste omejeni s časom in je blago nekoliko težje ali ima večji volumen.

Najugodnejši je ladijski prevoz. Zanj se odločite, ko imate na voljo dovolj časa in ko gre za večjo količino blaga.

Za prevoz in carinjenje bo poskrbelo logistično podjetje. Bodite pozorni, da boste imeli pripravljene vse dokumente, ki so potrebni za uvoz, da ne pride do zamud pri carinjenju in dostavi blaga.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov si močno zmanjšate možnosti razočaranja ob prejetju naročenega blaga na vaše dvorišče. Vsi postopki seveda niso obvezni, vendar za prvi uvoz priporočamo, da se jih poskušate čim bolj držati. Kasneje si jih boste z nekaj izkušnjami prilagodili po vaših potrebah.

Članek je prispeval Aleš Gantar, ki od leta 2005 živi v kitajski provinci Guangdong. V sodelovanju s številnimi tujimi in z domačimi partnerji si je nabral bogate izkušnje o kitajskem trgu. Je ustanovitelj in predsednik podjetij Optima Management Ltd. in Sinae Ltd.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>


5 resnic o podjetništvu, o katerih nas v šolah ne naučijo

5 resnic o podjetništvu, o katerih nas v šolah ne naučijo

Šole nam podajo številne informacije, ki nam lahko pridejo prav kasneje v življenju. Na uspešno delovanje v podjetništvu pa nas ne pripravijo v zadostni meri. Česa nas šole o podjetništvu niso naučile, pa bi to morali vedeti, če se podajamo na samostojno pot? Preberite več >>

Ponovno aktualno: Ste dobili to pismo? Vrzite ga stran!

Ponovno aktualno: Ste dobili to pismo? Vrzite ga stran!

Če ste podjetnik, potem obstaja velika verjetnost, da ste prejeli pismo, ki vam ga je poslal tuj spletni poslovni imenik EBN European Business Number. Pismo ni novost, a kot kaže, je prišlo do novega vala pošiljanja, zato bodite pozorni. Preberite več >>

Kakšne pasti se skrivajo za franšizami?

Kakšne pasti se skrivajo za franšizami?

Vse več je govora o franšizah, ki naj bi podjetnemu posamezniku zagotovile hiter uspeh v podjetništvu. A kljub številnim prednostim, kot je na primer že uveljavljena blagovna znamka, tržna podpora in pomoč franšizodajalca, obstaja tudi nekaj pasti, ki jih ne smemo zanemariti. Preberite več >>

Tržno analizo morate napraviti vsaj enkrat letno

Tržno analizo morate napraviti vsaj enkrat letno

Analiza trga je eden najpomembnejših korakov ob načrtovanju novega posla, manjkati pa ne sme niti ob merjenju učinkovitosti trenutnega poslovanja. Tržišče se namreč hitro spreminja, čemur morate prilagajati tudi svojo poslovno taktiko. Preberite več >>

9 načinov, kako lahko izboljšate samodisciplino

9 načinov, kako lahko izboljšate samodisciplino

Da bi bili uspešni pri zasledovanju ciljev, ki ste si jih postavili v poslovnem in zasebnem življenju, morate pri sebi razviti veščine samodiscipline. Predstavljamo vam nekaj napotkov, kako se lahko tega lotite. Preberite več >>

Najboljše taktike za pogajanje

Najboljše taktike za pogajanje

Le dobre pogajalske taktike lahko podjetnike pripeljejo do najboljših poslov. V kolikor je pred vami velik izziv, v katerem boste morali dokazati svoje odlično pogajalsko znanje, si preberite nekaj nasvetov, da se boste odrezali kar najbolje. Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

20.11.2019 od 9:00 do 20:00
HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

Slovenska hardware scena - povežimo se! V povezavi s slovenskimi startup podjetji se pogovarjamo predvsem o storitvenih, razvijalskih in podjetjih, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Imamo pa tudi veliko uspešnih primerov startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme: Visionect, Sleepy bottle, Equa... takšnih podjetij si želimo še več. Zato smo pripravili aktivnosti v okviru programa HardwareSTART kateri glavni namen je povečati število ter rast startup podjetij, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

22.11.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje