Subvencija za samozaposlitev

Subvencija za samozaposlitev je več kot dobrodošla pomoč vsakemu podjetniku začetniku. Tovrstne zagonske pomoči se pojavljajo na vsakih nekaj let, povezane so z Zavodom za zaposlovanje. V kratkem bosta aktualni subvencija za samozaposlitev žensk in subvencije za samozaposlitev mladih do 28. leta. Višina je 5.000 evrov.
Subvencija za samozaposlitev

Subvencija za samozaposlitev

Subvencija za samozaposlitev

V okviru aktivnosti spodbujanja podjetništva Zavod RS za zaposlovanje oziroma ministrstvo za Delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vsake toliko časa nudi instrument nepovratne subvencije za samozaposlitev v višini 5.000 evrov. Do nje so upravičene brezposelne osebe (lahko tudi krajši čas), ki se odločijo za eno od oblik samozaposlitve (s.p., d.o.o, kulturni delavci idr.).

V sledečem članku vam predstavljamo bistvene informacije in konkretne korake, ki jih morate vedeti, v kolikor se odločate za pridobitev subvencije za samozaposlitev.

Članek smo nazadnje osvežili februarja 2018, to je obdobje, ko sta v pripravi dve subvenciji za samozaposlitev, in sicer:

 • Spodbujanje ženskega podjetništva – subvencija za samozaposlitev žensk,
 • Subvencija za samozaposlitev mladih – subvencija za samozaposlitev mladih do 28 let.

Spodbujanje ženskega podjetništva

Subvencijo za samozaposlitev za spodbujanje ženskega podjetništva lahko uveljavljajo ženske, ki:

 • so dosegle najmanj višjo strokovno izobrazbo (to pomeni VI. raven izobrazbe ali več),
 • so bile pred vključitvijo v podjetniško usposabljanje najmanj 3 mesece prijavljene med brezposelnimi,
 • so prejele certifikat o uspešno zaključenem podjetniškem usposabljanju ter
 • imajo zanimivo poslovno idejo, željo, pogoje in možnosti za samozaposlitev.

Podjetje mora biti odprto v Sloveniji in mora biti novoustanovljeno, samozaposlitev mora biti za polni delovni čas. Subvencije ne morete prejeti, če ste jo že prejeli v zadnjih 5 letih, prav tako v zadnjih 3 letih ne smete biti vključeni v program Podjetno v svet podjetništva. Med pogoji je tudi to, da niste lastnica drugega podjetja z več kot 50% lastništvom.  Prav tako ne smete biti direktorica, v kateri izmed gospodarskih oblik. V zadnjih 12 mesecih tudi ne smete imeti odprtega s.p.

S pomočjo subvencije lahko odprete s.p., lahko se tudi zaposlite kot direktor v svojem podjetu (d.o.o., d.n.o., zavod). Subvencijo lahko koristite tudi v primeru, da samostojno opravljate dejavnost (zavarovalna podlaga 019).

Subvencija za samozaposlitev mladih

Subvencija za samozaposlitev mladih je trenutno v pripravi. Informacije, ki so na voljo, so naslednje:

 • subvencija bo na voljo za mlade, ki na dan vključitve v program ne bodo starejši od 28 let + 264 dni,
 • pogoj za vključitev bo vpis v evidenco na zavodu za zaposlovanje, vendar pa boste lahko v tej evidenci tudi samo 1 dan,
 • pogoj za vključitev bo tudi zaključeno izobraževanje, ki sestoji iz okvirno 100-urnega izobraževalnega programa.

Članek se bo dopolnjeval takoj, ko prejmemo več informacij na to temo.

Kakšni so koraki za pridobitev subvencije za samozaposlitev

 1. Korak na poti k pridobitvi subvencije je vpis v evidenco brezposelnih oseb oziroma prijava na zavodu za zaposlitev. Ko se prijavite, vam je dodeljen osebni svetovalec za zaposlitev, pri katerem ste običajno naročeni dober mesec po vpisu v evidenco. Priporočamo vam, da svetovalcu razložite, da se nameravate potegovati za tovrstno subvencijo. Denar za denarno pomoč za samozaposlitev se črpa iz evropskega socialnega sklada. Število subvencij za samozaposlitev je omejeno.
  Vključitev v postopek pridobitev subvencije za samozaposlitev torej poteka prek svetovalca zaposlitve, ki vam pripravi tako imenovani zaposlitveni načrt, v katerem so opredeljeni vaši zaposlitveni cilji ter izjavo o vključitvi v program pomoči pri samozaposlitvi, ki skupaj služita kot osnova za prijavo v postopek pridobitve že omenjene subvencije.
 2. Korak na poti k pridobitvi subvencije je udeležba na predstavitvenem dnevu na Zavodu za zaposlovanje, kamor vas bo napotil svetovalec zavoda. Tam boste izpolnili prijavo na podlagi katere bo komisija odločala o tem ali vas sprejme v program ali ne.

Dodatni pogoji za pridobitev subvencije  je 90% prisotnost na izobraževalnem programu. Samozaposlitev bo potrebno obržati vsaj 12 mesecev, v nasprotnem bo potrebno sredstva vračati.

Delavnice za pridobitev subvencije za samozaposlitev

Za kandidate za samozaposlitev je v vseh programih kot pogoj za samozaposlitev obvezna udeležba na brezplačni delavnici za samozaposlitev. Po uspešno opravljeni delavnici, ki vsebuje tudi individualne mentorske ure za razvoj poslovne ideje, dobite potrdilo, ki ga prinesete svojemu svetovalcu na Zavod za zaposlovanje.

Delavnice se bodo  pričele konec marca 2018 in potekale do okvirno junija 2019.

NOVO – ZNANI SO TERMINI!

Ljubljana:

 • 1. skupina 26.3. – 18.4.2018 + svetovanje 18.5.2018
 • 2. skupina 27.3. – 19.4.2018 + svetovanje 18.5.2018
 • 3. skupina: 7.5. – 31.5.2018 + svetovanje 22.6.2018

Kranj:

 •  4. skupina: 8.5. -1.6.2018

Nova Gorica:

 • 5. skupina 14.5. – 6.6.2018

Ne pozabite na možnost olajšave delna oprostitev plačila prispevkov za tiste, ki s.p. odpirate prvič,  saj je združljiva s subvencijo za samozaposlitev!

Čakalna doba nakazila se po naših izkušnjah giblje od enega do treh mesecev. Ko je denar nakazan, ga lahko porabite za vse, kar je v povezavi s poslovanjem vašega podjetja. Priporočamo vam, da sredstva porabite v večji meri za plačevanje obveznih prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanj oziroma bolje rečeno, da se pozanimate o vseh stroških, ki spremljajo ustanovitev podjetja.

Osnovni prispevki za s. p. se gibljejo okrog 360 evrov na mesec, točen znesek in več o njih si lahko preberete v članku prispevki za samostojne podjetnike. Omenimo naj še, da mora vaša samozaposlitev, po naših dosedanjih izkušnjah, v kolikor želite celotni znesek obdržati, trajati vsaj dve leti. V nasprotnem primeru boste namreč dolžni vrniti sorazmerni preostali del subvencije.

Zakaj so subvencije za samozaposlitev v takšni obliki koristne?

Vsak začetek je težak. Subvencije za samozaposlitev vam omogočajo, da z njihovo pomočjo opravite evalvacijo vaše poslovne ideje z izkušenimi podjetniškimi svetovalci. Pogoj za vsako pridobljeno subvencijo je namreč bogat izobraževalni program. Ta vam omogoča, da pridobite širok nabor znanj in veščin, ki vam bodo pomagale na vaši nadaljnji podjetniški poti.

Toplo vam priporočamo, da se za subvencije za samozaposlitev potegujete le v primeru, da si resnično želite vstopiti v podjetništvo. V primeru, da se za subvencijo zanimate zgolj zaradi 5.000 evrov subvencije, boste razočarani ob dejstvu, da boste sredstva tako ali drugače vrnili prek plačevanja socialnih prispevkov.

Po registraciji podjetja

Ob oziroma po registraciji podjetja je modro poskrbeti še za nekaj formalnosti oziroma se poslužiti nekaterih storitev, ki so potrebne ali pa pomagajo pri poslovanju:

Poslovni račun za nemoteno poslovanje.
Najti prostor za registracijo sedeža podjetja, morda tudi coworking pisarno za delo.
Kakovostno računovodstvo. Za mlade podjetnike smo pripravili ugodno MP računovodstvo.
Sistem za enostavno izdajo računov, potnih nalogov ter spremljanje poslovanja.

Ta članek je bil pripravljen na podlagi zakonodaje ter sodne in upravne prakse, veljavne v času priprave besedila. V primeru kasnejših sprememb zakonodaje, sodne ali upravne prakse avtor in Zavod mladi podjetnik ne odgovarjata za ažurnost oziroma uskladitev besedila s kasnejšimi spremembami.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>


Aktualni podjetniški razpisi

Aktualni podjetniški razpisi

Če vas zanimajo priložnosti za pridobitev povratnih ali nepovratnih sredstev za vaše podjetje, si oglejte pregled aktualnih razpisov z različnih področij za podjetja in posameznike. Pohitite s pripravo dokumentacije, roki za oddajo prijav se hitro približujejo! Preberite več >>

Ali vaše podjetje že nudi kadrovske štipendije?

Ali vaše podjetje že nudi kadrovske štipendije?

Kadrovske štipendije so odlična priložnost za podjetja, saj si lahko tako zagotovijo razvoj ustreznega delovnega kadra, ki ga sami izšolajo, to pa spodbuja nadaljnji razvoj podjetja. Mladim štipendistom tako omogočajo izobraževanje ob prejemanju štipendije in zagotovljeno službo. Preberite več >>

Na voljo nove spodbude za raziskovalno razvojne projekte

Na voljo nove spodbude za raziskovalno razvojne projekte

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo razpis, namenjen sofinanciranju izvajanja RRI projektov podjetij ali konzorcijev podjetij, katerih projektni cilj mora biti nov ali izboljšan izdelek, proces ali storitev, razvit do stopnje, da je potrjen v končni obliki ter primeren za uporabo v realnem okolju. Preberite več >>

Zaposlitve za nedoločen čas za več kot 5.500 brezposelnih mladih

Zaposlitve za nedoločen čas za več kot 5.500 brezposelnih mladih

Zavod RS za zaposlovanje je 4. aprila 2017 objavil javno povabilo, ki delodajalcem omogoča subvencijo 5.000 EUR za zaposlitev brezposelnih, mlajših od 30 let. Ponudbe za trajno zaposlovanje mladih lahko delodajalci oddajo do 31. julija 2019 oziroma do obvestila o zaprtju povabila. Preberite več >>

Slovenski podjetniški sklad razpisuje zagonske spodbude za rast podjetij na področju rabe lesa

Slovenski podjetniški sklad razpisuje zagonske spodbude za rast podjetij na področju rabe lesa

Že drugo leto zapored Slovenski podjetniški sklad skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo razpisuje spodbude v višini 400 tisoč evrov za rast podjetij na področju rabe lesa, ki bodo okrepile okoli 10 novonastalih podjetij. Preberite več >>

Sofinanciranje udeležbe podjetij na mednarodnih poslovnih dogodkih v tujini

Sofinanciranje udeležbe podjetij na mednarodnih poslovnih dogodkih v tujini

Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije SPIRIT Slovenija je objavila javni razpis za sofinanciranje aktivne udeležbe podjetij na mednarodnih poslovnih dogodkih v tujini v letu 2017. Preberite več >>

Spoznajte kandidate za konkretno delo še pred zaposlitvijo

Spoznajte kandidate za konkretno delo še pred zaposlitvijo

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje še vedno ponuja sredstva na treh javnih povabilih, ki omogočajo delodajalcem, da spoznajo, preizkusijo in usposobijo brezposelne na delovnem mestu, preden se dokončno odločijo glede njihove zaposlitve. Preberite več >>

Z garancijami Slovenskega podjetniškega sklada lažje, hitreje in ceneje do bančnih kreditov

Z garancijami Slovenskega podjetniškega sklada lažje, hitreje in ceneje do bančnih kreditov

Slovenski podjetniški sklad je objavil javni razpis za odobravanje garancij za zavarovanje bančnih kreditov. 92 milijonov evrov razpisanih garancij bodo tudi letos lahko najemala mikro, mala in srednje velika podjetja za kredite, ki jih bodo predhodno odobrile banke. Preberite več >>

Mikrokrediti za mikro in mala podjetja

Mikrokrediti za mikro in mala podjetja

Slovenski podjetniški sklad je objavil prvi javni razpis v letu 2017. Tudi letos mikro in malim podjetjem ponuja mikrokredit do višine 25 tisoč evrov z zelo ugodno obrestno mero. Podjetja bodo do mikrokreditov dostopala hitro, enostavno in brez stroškov odobritve. Preberite več >>

Oznake: , , , , , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje