Ustanovitev in registracija podjetja (VEM točka)

Ob ustanovitvi podjetja (registracija podjetja) se je najprej potrebno odločiti za obliko podjetja. Najpogostejša je odločitev za samostojnega podjetnika (s.p.), predvsem popoldanskega s.p. Sledi odprtje družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Po pridobitvi vseh informacij sledi registracija podjetja na VEM točki.
ustanovitev podjetja

Registracija podjetja

Sama registracija podjetja je za podjetnika v zadnjih letih postala precej bolj enostavna kot nekoč ter brezplačna, saj stroške postopka ustanovitve krije država. Ustanovitev podjetja lahko opravimo na eni izmed fizičnih VEM točk ali preko spleta na e-VEM točki. Tam lahko opravite tako registracijo s.p. kot tudi enostavne d.o.o..

Med obema vrstama pri registraciji podjetja obstajajo določene razlike. Registracija s.p. je nekoliko hitrejša in bolj enostavna ter je praviloma zaključena v nekaj dneh. V nadaljevanju so naštete storitve, ki jih na VEM točkah lahko opravimo za s.p. in d.o.o.

Ustanovitev s.p. 

Fizičnim osebam so ob ustanovitvi s.p. ali ob spremembah pri s.p. na e-VEM in VEM točkah na voljo naslednje storitve:

 • registracija, izbris, vpis sprememb samostojnega podjetnika (vpis v poslovni register),
 • prijava davčnih podatkov (vpis v davčni register, obvestilo o spremembi davčnega obdobja, davčni obračun),
 • oddaja zahtevka za izdajo identifikacijske številke za DDV (obrazec DDV-P2),
 • prijava podatkov podjetnika o pokojninskem in invalidskem ter zdravstvenem zavarovanju, zavarovanju za starševsko varstvo, zavarovanju za primer brezposelnosti in o sklenitvi delovnega razmerja (obrazec M-1),
 • prijava in odjava s.p. in delavca v obvezna socialna zavarovanja (obrazec M-2),
 • prijava sprememb podatkov o obveznih socialnih zavarovanjih na odprtih zavarovanjih (obrazec M-3).

Vse zgoraj našteto lahko torej samostojni podjetnik opravi tako na VEM kot tudi na spletni e-VEM točki.

Ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.)

Za pravne osebe podjetnike so za ustanovitev d.o.o. in spremembe pri d.o.o. ob registraciji podjetja na točki e-VEM na voljo naslednje storitve:

 • odprtje začasnega TRR za enostavno eno ali večosebno družbo (kasneje se preoblikuje v poslovni račun),
 • registracija enostavne enoosebne d.o.o. (vpis v sodni/poslovni register ter samodejna dodelitev matične in davčne številke),
 • odprtje elektronske knjige sklepov za novoustanovljene enostavne enoosebne d. o. o.,
 • pridobitev obrtnega dovoljenja za vse vrste družb,
 • prijava davčnih podatkov (vpis v register, obvestilo o spremembi davčnega obdobja, izračun davčne osnove DDPO),
 • predložitev zahtevka za identifikacijo za namene DDV za vse vrste družb,
 • prijava: prostega delovnega mesta, prijava delavca v obvezna socialna zavarovanja, družbenika v obvezna socialna zavarovanja,
 • sprememba podatkov o zavarovancih v obveznih socialnih zavarovanjih,
 • odjava zavarovane osebe iz obveznih socialnih zavarovanj.

Za registracijo podjetja prek e-VEM točk je potrebno obvezno imeti veljavno kvalificirano digitalno potrdilo. Natančne korake pri ustanovitvi podjetja si lahko ogledate v člankih ustanovitev s.p. in ustanovitev d.o.o..

Poslovni naslov podjetja

V oktobru 2013 so nastopile spremembe v povezavi z registracijo poslovnega naslova podjetja. Sedaj je za registracijo podjetja na naslovu, ki ni v lasti lastnika podjetja, pomembno dovoljenje lastnika objekta, ki je overjeno na upravni enoti ali pri notarju. Več v članku poslovni naslov podjetja.

O čem je dobro premisliti, preden obiščem VEM točko?

Izven VEM točk je potrebno opraviti odprtje poslovnega računa na eni izmed poslovnih bank. Za s.p. lahko to storite s sklepom AJPESA o registraciji podjetja, s katerim se je potrebno odpraviti na izbrano banko. Za d.o.o. je potrebno ustanovni oziroma začasni račun odpreti že ob registraciji podjetja.

Ta račun lahko nato s sklepom o registraciji na banki spremenite v poslovni račun (dobimo ga v nekaj dneh po registraciji podjetja). Na računu morajo biti že ob sami registraciji podjetja sredstva za ustanovni oziroma osnovni kapital.

Katere dokumente potrebujete?

 1. osebni dokument in davčno številko ustanovitelja,
 2. soglasje lastnika objekta, kjer boste registrirali podjetje (ni potrebno v primeru, da se odločite za virtualno pisarrno).

VEM točka: Podjetje lahko ustanovite tudi pri nas

V MP coworkingu deluje VEM točka. Pri nas lahko, za razliko od nekaterih drugih VEM točk, dejansko uredite vse postopke vezane na ustanovitev podjetja:

 • registracija podjetja (vpis v register, zavarovanje, davčni register)
 • pridobitev soglasja za poslovanje v naši virtualni pisarni,
 • ureditev vseh potrebnih dokumentov za odprtje poslovnega računa,
 • sklenitev pogodbe za vodenje računovodstva.

POZOR! Prek VEM točke brezplačno opravljamo samo ustanovitev podjetja in osnovno svetovanje. Za poglobljena svetovanja si poglejte naše MP svetovanje pred ustanovitvijo podjetja, kjer se bomo vašemu primeru posvetili bolj temeljito. Dogovorimo se lahko tudi za svetovanje in ustanovitev podjetja ob istem terminu. Več o MP svetovanju >>

Ste pred ustanovitvijo podjetja?

Pokličite nas na 030 708 807 za termin ali nam pošljite povpraševanje:

VEM TOČKA

VEM točka

Izberite termin za ustanovitev
Morda vam koristi