Nepovratna sredstva za raziskovalno-razvojne projekte

05.01.2018 - 02.03.2018 — MIZŠ
Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je objavilo razpis za nepovratna sredstva za raziskovalno-razvoje projekte.
Razpis, raziskovalno-razvojni projekti

Nepovratna sredstva za raziskovalno-razvojne projekte. (Vir slike: Bigstockphoto)

Razpisna organizacija MIZŠ
Trajanje 05.01.2018 - 02.03.2018
Več informacij

Namen razpisa

Javni razpis je namenjen spodbujanju izvajanja raziskovalno-razvojnih projektov, ki povezujejo akademsko sfero in gospodarstvo ter združujejo znanja in kompetence za razvoj novih produktov, storitev in procesov ter za uporabo novih tehnologij na prednostnih področjih S4. S tem prispevajo k uresničevanju ciljev RISS, ki predvideva vzpostavitev okolja, ki bo omogočalo učinkovit prenos znanja iz javno-raziskovalnih organizacij v podjetja.

Namen javnega razpisa je spodbujati pripravo in izvedbo raziskovalno-razvojnih projektov (operacij), ki bodo izkazovali:

 • koncentracijo znanja in kompetenc,
 • znanstveno in tehnološko odličnost,
 • tržni potencial v globalnih mrežah in verigah vrednosti,
 • zavezo in sposobnost vlaganja lastnih sredstev in
 • trajnost projektov (tudi po obdobju sofinanciranja).

Podprti projekti bodo spodbujali k vključevanju v globalne verige vrednosti oziroma znanja in s tem k internacionalizaciji slovenskega gospodarstva in raziskovalne sfere ter h krepitvi podpornega okolja za inovacijsko razvojne procese.

V S4 so identificirana prednostna področja uporabe, kjer ima Slovenija dolgoročni potencial za uspešen prodor na globalne trge, za uspešnejšo in celovitejšo vključitev v globalne verige vrednosti. Na podlagi tega bo javni razpis podprl projekte, ki bodo izkazovali koncentracijo znanja in kompetenc ter znanstveno in tehnološko odličnost na naslednjih prednostnih področjih uporabe S4:

 1. Pametna mesta in skupnosti
 2. Pametne zgradbe in dom z lesno verigo
 3. Mreže za prehod v krožno gospodarstvo
 4. Trajnostna pridelava hrane
 5. Trajnostni turizem
 6. Tovarne prihodnosti
 7. Zdravje – medicina
 8. Mobilnost
 9. Razvoj materialov kot končnih produktov.

Cilj razpisa

Cilj je podpreti projekte, usmerjene k novim produktom in storitvam z visoko dodano vrednostjo in z izkazanim tržnim potencialom na mednarodni ravni ter posledično večje konkurenčnosti na globalni ravni.

Predmet razpisa

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje izvajanja večletnih (najmanj 24 mesecev) projektov (TRL 3-6), usmerjenih v raziskave in razvoj novih tehnoloških rešitev ter novih produktov, storitev in procesov.

Operacije morajo vključevati izvajanje enega raziskovalno-razvojnega projekta v dveh fazah – 1. faza: industrijska raziskava (TRL 3-4) in 2. faza: eksperimentalni razvoj (TRL 5-6).

Upravičeni prijavitelji

Na razpisu lahko sodelujejo konzorciji izvajalcev raziskovalne in razvojne dejavnosti, ki so za ureditev medsebojnih obveznosti in razmerij sklenili konzorcijsko pogodbo in so sestavljeni iz najmanj naslednjih konzorcijskih partnerjev:

 • 1 podjetje, ki je mikro, malo ali srednje podjetje, in 1 raziskovalna organizacija (RO), ki izvajata raziskovalno-razvojno dejavnost ali
 • 2 lastniško nepovezani podjetji, od tega najmanj 1 mikro, malo ali srednje podjetje, ki izvajata raziskovalno-razvojno dejavnost (za aktivnosti RO nameniti najmanj 30 % celotnih upravičenih stroškov v obliki stroškov storitev zunanjih izvajalcev).

Vrednost razpisa in višina sofinanciranja

Višina sredstev, ki je na razpolago za javni razpis, je skupno do 45 milijonov evrov.

Posamezen konzorcij lahko pridobi od 1 milijona do 2 milijonov evrov.

V razpredelnici je predstavljena podrobnejša višina sofinanciranja glede na vrsto raziskave in velikost podjetja.

Vrsta raziskave /velikost podjetja Mikro ali malo podjetje Srednje podjetje Veliko podjetje
Industrijske raziskave (osnovna višina sofinanciranja) 70 % 60 % 50 %
Industrijske raziskave – največje možno sofinanciranje 80 % 75 % 65 %
Eksperimentalni razvoj (osnovna višina sofinanciranja) 45 % 35 % 25 %
Eksperimentalni razvoj – največje možno sofinanciranje 60 % 50 % 40 %

Rok za prijavo in dodatne informacije

Rok za oddajo vlog za dodelitev sredstev je 2. marec 2018 do 12. ure.

Informacije in celotna razpisna dokumentacija so na voljo na spletnem naslovu ministrstva. Dodatne informacije oziroma vprašanja se posredujejo po elektronski pošti rrp2.mizs@gov.si. Odgovore na pogosta vprašanja bo ministrstvo objavilo na omenjenih spletnih straneh.

Ministrstvo bo po potrebi organiziralo informativne dneve. Datumi informativnih dni in druge informacije bodo objavljene na spletnih straneh ministrstva.

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje