Spodbude za zagon podjetij v problemskih območjih z visoko brezposelnostjo

09.10.2017 - 07.11.2017 — Slovenski podjetniški sklad
Slovenski podjetniški sklad je razpisal 2,9 milijona evrov spodbud za zagon podjetij v problemskih območjih za leti 2018 in 2019.
Razpis, spodbude

Spodbude za zagon podjetij v problemskih območjih z visoko brezposelnostjo. (vir slike: Unsplash)

Razpisna organizacija Slovenski podjetniški sklad
Trajanje 09.10.2017 - 07.11.2017
Več informacij

Slovenski podjetniški sklad je v Uradnem listu RS št. 55/2017 in na spletni strani razpisal 2,9 milijona EUR zagonskih spodbud za podjetja v problemskih območjih, ki jih bodo novonastala podjetja lahko prejela v obliki nepovratnih sredstev.

Na ta način se bo na območjih občin Pomurske regije, Pokolpja, Maribora s širšo okolico, Hrastnika, Radeč in Trbovelj skupno podprlo do 80 novonastalih podjetij, posledično pa se bo zmanjšala brezposelnost.

Namen razpisa

Namen javnega razpisa Spodbude za zagon podjetij v problemskih območjih z visoko brezposelnostjo v letih 2018 in 2019 je spodbuditi zagon novoustanovljenih podjetij na problemskih območjih z visoko brezposelnostjo, izboljšanje njihovega poslovanja, izvedba razvojnih potencialov z namenom zniževanja stopnje umrljivosti v začetnem obdobju poslovanja ter izboljšanje konkurenčnost podjetij na domačih oziroma tujih trgih.

Poudarek je na razvoju podjetij, na uspešnem prenosu idej podjetnih posameznikov in skupin v tržno uspešne podjeme in ustvarjanje novih podjetij s potencialom rasti – s poudarkom na razvoju in komercializaciji proizvodov, procesov in storitev.

Cilji razpisa

Cilji razpisa so:

 • zmanjšanje razvojnega zaostanka v problemskih območjih z visoko brezposelnostjo,
 • zagon novih podjetij,
 • nova delovna mesta in zaposlovanje.

Predmet razpisa

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje zagona podjetij, priprave in lansiranja tržnih produktov na trg novoustanovljenih podjetij, delujočih na problemskih področjih z visoko brezposelnostjo, in sicer:

 • z območja občin pomurske regije (Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana in Veržej) in občin Sveti Tomaž, Ormož in Središče ob Dravi,
 • z območja občin Pokolpja (Kočevje, Loški Potok, Osilnica, Kostel, Črnomelj, Semič in Metlika),
 • z območja občin Maribora s širšo okolico (Mestna občina Maribor, Hoče – Slivnica, Kungota, Pesnica, Ruše, Selnica ob Dravi, Ribnica na Pohorju, Podvelka in Radlje ob Dravi),
 • z območja občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje.

Upravičeni prijavitelji

Na razpis se lahko prijavijo mikro, mala in srednja podjetja, samostojni podjetniki posamezniki, zadruge, zavodi in socialna podjetja, registrirana od 24. avgusta 2016 do 20. oktobra 2017.

Pogoji za prijavo

 • Prijavitelji morajo imeti sedež podjetja na enem izmed zgoraj naštetih problemskih območij z visoko brezposelnostjo – na sedežu podjetja se morajo izvajati tudi vse aktivnosti projekta.
 • Po prejemu sofinanciranja mora prijavitelj ohraniti sedež podjetja in izvajati aktivnosti operacije na problemskem območju najmanj do 31. decembra 2022.
 • Upravičenci do sredstev na javnih razpisih Sklada pri produktih P2, P2R, P2L, SK50, SK75 in SK 200 v obdobju 2012-2017 niso upravičeni do prijave na ta javni razpis.
 • Vlagatelji, katerih ustanovitelji ali odgovorne osebe so nastopali kot ustanovitelji ali odgovorne osebe v okviru že podprtih projektov sklada v preteklih petih letih in niso izpolnili zadanih ciljev, niso upravičeni do sofinanciranja.

Upravičeni stroški

 • nova oprema in druga opredmetena osnovna sredstva,
 • nakup licenčne programske opreme,
 • svetovalne storitve, prevajalske storitve, storitve usposabljanja, računovodske storitve,
 • stroški plač in povračil stroškov v zvezi z delom za osebje (za največ dva na novo zaposlena),
 • posredni stroški (npr.: stroški materiala, goriva, vode, telefona itd.) v obliki pavšala v višini do 15 % upravičenih neposrednih stroškov plač.

Obdobje upravičenosti stroškov: od 1. januarja 2017 do 30. septembra 2019

Obdobje upravičenosti izdatkov: od 1. januarja 2017 do 4. oktobra 2019

Višina sredstev

Sredstva lahko obsegajo do 100 % upravičenih stroškov oziroma najmanj 20.000 EUR ter največ 40.000 EUR.

Sredstva bodo izplačana v dveh letnih izplačilih, in sicer:

 • do največ 16.000 EUR v letu 2018,
 • do največ 24.000 EUR v letu 2019.

Rok za oddajo

Rok za oddajo je 7. november 2017.

Več informacij

Več informacij, vključno s celotno dokumentacijo razpisa, je na voljo na povezavi.

Drugi razpisi Slovenski podjetniški sklad

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje