Komisija za izbor MP leta

Komisijo za izbor mladega podjetnika leta vsako leto sestavlja skupina podjetnikov, ki jih na eni strani odlikuje želja pomagati podjetnikom, ki šele dobro začenjajo svojo podjetniško pot, in uspešna podjetniška kariera na drugi strani.
MP Leta 2023 1200x628px

Letošnjo komisijo sestavljajo podjetniki, ki prihajajo iz različnih področij in so se s svojim delom pokazali kot nadpovprečno uspešni. V nadaljevanju si lahko ogledate kratek opis karierne poti vsakega izmed njih.

dr. Jure Knez, Dewesoft

dr. Jure Knez je tehnični direktor v v podjetju Dewesoft. Po izobrazbi je doktor strojništva, ki ga je življenjska pot zanesla v podjetništvo, na področje merilne tehnike.

Podjetje Dewesoft je eno izmed najhitreje rastočih slovenskih tehnoloških podjetij, ki ga zaznamuje zelo visoka dodana vrednost na zaposlenega. Poleg praktično celotne avtomobilske industrije je eden izmed najpomembnejših naročnikov izdelkov tega podjetja vesoljska agencija NASA.

Jure je s svojim podjetjem vedno pripravljen priskočiti na pomoč lokalnim mladim podjetnikom, humanitarnim, kulturnim in športnim organizacijam. Med drugim je njegovo podjetje priskočilo na pomoč tudi startupu Nollie Apps, ki je razvil izdelek Chipolo in potreboval pomoč pri postavitvi množične proizvodnje.

Rok Starič, Rok’s nut butter

Rok Starič je svojo podjetniško pot začel s podjetjem Rok’s peanut butter in le nekaj let kasneje prejel naziv Mladi podjetnik leta 2018.

Je tudi soustanovitelj Kooperative 103, ki slovenskim startupom pomaga pri lansiranju prehrambenih izdelkov na tržišče. Organizacija se lahko pohvali kot edinstven primer projekta po zgledu avtomobilske industrije iz Nemčije (Pulling and sharing resources), kjer se deli skupna oprema posameznih članov zadruge, pohvali pa se lahko tudi z zelo uspešno prodajo: v 2021 so odpremili 1,77 milijona izdelkov, v letu 2022 pa preko 3,5 milijona izdelkov. Na njih se po pomoč obračajo številni podjetniki iz področja prehranske industrije, ki potrebujejo pomoč pri začetkih poslovanja. Pomagali so že več kot 15 startupom, bodisi pri vstopu na tržišče, izdelavi prvih profesionalnih serij, pakiranju, označbah izdelkov ipd., bodisi pri deljenju informacij, nasvetov ali s kontakti.

Blaž Zupan, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani

Blaž Zupan je svojo podjetniško pot začel leta 2009 z soustanovitvijo Optiprinta, z namenom nudenja cenovno dostopnih in za poslovne uporabnike brezskrbnih barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav v najem. S pomočjo ekipe je razvil uspešen poslovni model in kot prvi na svetu so začeli oddajati tiskalnike z neomejeno porabo potrošnega materiala (črnil) za fiksen mesečni znesek. Leta 2015 je zapustil Optiprint in se podal v nove podjetniške izzive.

Danes je docent na Katedri za podjetništvo Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, dela predvsem kot svetovalec na področju metode design thinkinga in vitkega poslovanja. Svetoval je že več kot 500 podjetniškim ekipam v sklopu iniciativ kot so Start:up Slovenija, BTC Camp, YES Start, SIO, SPS in drugih.

Je tudi poslovni angel in vlaga v startupe.

Kristina Kočet Hudrap, Tiko Pro

Kristina Kočet Hudrap je v podjetniške vode stopila leta 2010 z ustanovitvijo podjetja Tiko Pro, ki se je specializiralo za svetovanje in podporo pri pridobivanju povratnih ter nepovratnih sredstev iz Evropske unije in pri izvedbi projektov. Po oceni Labs Explorer so leta 2020 na tem področju sodili med 10 najbolj uspešnih podjetij!

Podjetje Tiko Pro se je pod vodstvom Kristine v 13 letih poslovanja razvilo v uspešno podjetje z 20 strokovnjaki. Podjetje je do danes prejelo številna priznanja, med drugim je Kristina prejela naziv Mlada podjetnica leta 2013.

Tiko Pro je v desetih letih uspešno zaključilo več kot 950 projektov in pridobilo več kot 140 milijonov evrov sredstev za več kot 700 strank tako doma kot v tujini. Podjetje je tudi izjemno uspešno pri prijavah na razpise v Sloveniji in na Hrvaškem. Kar 94% njihovih prijav na razpise se konča s uspešnim črpanjem sredstev. Njihova uspešnost pri prijavi na EU projekte je kar osemkrat višja od povprečja. Tako se Tiko Pro uvršča med najbolj uspešna podjetja na področju svetovanja in podpore pri pridobivanju sredstev iz Evropske unije.

Podjetje Tiko Pro ima ključno vlogo pri pomoči razvojno usmerjenim in inovativnim podjetjem, saj s svojim strokovnim znanjem in uspešnim črpanjem sredstev iz evropskih razpisov prispevajo k trajnostnemu razvoju podjetij in gospodarstva na splošno. V podjetju so uvedli sistem solastništva, s čimer želijo še dodatno okrepiti svojo ekipo in se pripraviti na prihodnje izzive ter rast podjetja.

Borut Borštnik, Zavod mladi podjetnik

Borut Borštnik mesto direktorja Zavoda mladi podjetnik zaseda od leta 2009. Že od takrat se aktivno ukvarja s podporo in svetovanjem mladim podjetjem in podjetnikom v začetnih fazah na različnih področjih. Ukvarja se predvsem s področji ocenjevanja uresničljivosti poslovne ideje, reševanja pravnih in birokratskih preprek, marketinškim nastopom na trgu in finančnimi projekcijami v prvih fazah zagona podjetja.

V delu za Zavod mladi podjetnik je postavil program in soorganiziral preko 500 podjetniških predavanj, izobraževanj, okroglih miz in druženj ter postavil programe MP šole, MP coworkinga, podjetniški vikend v evropski prestolnici, izbor Mladega podjetnika leta, NLB podjetni, HardwareSTART in druge. Prav tako je v zadnjih 10 letih izvedel več 1000 ur mentorskih izobraževanj v okviru različnih podjetniških programov ter napravil vrsto analiz trga, poslovnih načrtov ter digitalnih strategij.

V letih 2018 do 2023 se je Borut v veliki meri ukvarjal s svojo veliko strastjo: s področjem nepremičnin. Od iskanja primerne nepremičnine na trgu, do oblikovne zasnove in kasnejše gradbene prenove, iz katere je nastal najsodobnejši coworking prostor v Sloveniji MP hub.