Davčna obravnava nakupa vinjete – kako vinjeto vključiti med stroške?

Strošek nakupa vinjete, ki jo uporablja delojemalec napoten na službeno potovanje z lastnim avtomobilom, se ob dokumentaciji s potnim nalogom in računom, ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.
Davčna obravnava nakupa vinjete - kako vinjeto vključiti med stroške?

Kako vinjeto med stroške (Vir: siol.net)?

Uredba o višini povračil stroškov v zvezo z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo v drugem odstavku 5. člena navaja, da se med povračila stroškov na službenem potovanju vštevajo tudi povračilo stroškov za takse, gorivo (v primeru uporabe službenega vozila), cestnin in parkirnin ter za prevoz in prenos stvari oz. prtljage.

Povračilo stroškov prevoza na službenem potovanju, ki je dokumentirano z računi in potnim nalogom v katerem delodajalec odobri posamezno vrsto prevoza, se ne všteva v davčno osnovo. Tako se torej v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva tudi povračilo stroškov nakupa vinjete (največ ene letne ali dveh polletnih), ki ga delodajalec izplača delojemalcu, katerega je napotil na službeno potovanje z lastnim avtomobilom ter v primeru, ko je to dokumentirano s potnim nalogom in računom.

Če delojemalec uporablja službeno vozilo tudi v privatne namene, se skladno z drugim odstavkom 43. člena Zakona o dohodnini v davčno osnovo delojemalca všteva 1,5 odstotka nabavne vrednosti vozila mesečno. Ker je vinjeta vezana na vozilo je tako strošek delodajalca za nakup vinjete že vključen v boniteto, ki torej znaša 1,5 odstotka nabavne vrednosti vozila.

 

Vir: Durs

Oznake:
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

20.11.2019 od 9:00 do 20:00
HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

Slovenska hardware scena - povežimo se! V povezavi s slovenskimi startup podjetji se pogovarjamo predvsem o storitvenih, razvijalskih in podjetjih, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Imamo pa tudi veliko uspešnih primerov startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme: Visionect, Sleepy bottle, Equa... takšnih podjetij si želimo še več. Zato smo pripravili aktivnosti v okviru programa HardwareSTART kateri glavni namen je povečati število ter rast startup podjetij, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

22.11.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje