Dodatnih 130 milijonov evrov garancij za slovenska podjetja

Slovenska mikro, mala in srednje velika podjetja (MSP) bodo lahko lažje prišla do kreditov, saj je Slovenski podjetniški sklad (SPS) v okviru programa COSME povečal kvoto garancij za dodatnih 130 milijonov evrov.
euro denar bančne garancije

Slovenska podjetja bodo lažje prišla do kreditov (vir: Pixabay.com)

Povpraševanje podjetniškega sektorja po garancijah za zavarovanje bančnih kreditov se vztrajno povečuje. Posledično je je Evropski investicijski sklad (EIF) Slovenskemu podjetniškemu skladu (SPS) v okviru programa “COSME – Program EU za konkurenčnost podjetij in MSP za obdobje 2014-2020” povečal kvote garancij za dodatnih 130 mlijonov evrov – iz dosedanjih 180 milijonov evrov na 310 milijonov evrov.

Enostavneje do bančnih kreditov

Slovenska podjetja bodo do konca leta 2019 preko garancijske sheme SPS lahko lažje najemala bančne kredite hitreje. Izdane garancije SPS bodo pozavarovane s strani Evropskega investicijskega sklada. To v praksi pomeni, da bo mikro, malim in srednje velikim podjetjem na voljo še več garancij za bančne kredite.

Slovenski podjetniški sklad je novembra 2015 podpisal pogodbo o pridobitvi pogarancij s strani Evropskega investicijskega sklada. S tem je uspešno kandidiral na javnem razpisu programa “COSME – Program EU za konkurenčnost podjetij in MSP za obdobje 2014 – 2020”. Eden izmed glavnih ciljev programa je zagotoviti boljši dostop do financiranja mikro, malim in srednje velikim podjetjem.

Kako do garancije Slovenskega podjetniškega sklada?

Garancije Slovenskega podjetniškega sklada se odobrijo na podlagi poslane vloge mikro, malim in srednje velikim podjetjem. Zainteresirana podjetja morajo ustrezajo razpisanim pogojem v okviru javnega razpisa Garancije za bančne kredite s subvencijo obrestne mere – P1 plus.

Sredstva za slovenski podjetniški sektor

COSME predstavlja del sredstev Evropskega sklada za strateške naložbe. SPS je s podpisom pogodbe postal prvi posrednik teh sredstev za slovenski podjetniški sektor. Garancije za zavarovanje bančnih kreditov so najpomembnejša linija spodbud za MSP, zato je uspešna kandidatura v programu COSME izredno pomembna.

S podpisom pogodbe je bilo preko obstoječe garancijske sheme SPS v obdobju 2016 – 2019 podjetjem zagotovljen dostop do bančnih kreditov, zavarovanih z garancijami Sklada v skupni kvoti 180 milijonov evrov garancij, kjer kot pogarant nastopa tudi EIF.

Na ta način si je SPS zagotovil pozavarovanje izdanih garancij za zavarovanje bančnih kreditov. Te lahko MSP najamejo pri bankah, ki sodelujejo s SPS. Slednji je povišal tudi razpisane kvote garancij za bančne kredite za približno 25 odstotkov za obdobje treh let trajanja pogodbe.

Ob velikem zanimanju podjetniškega sektorja za omenjene garancijske sheme in zapolnitvi predvidene kvote, je SPS v začetku leta 2018 izrazil interes za povečanje kvote garancij. Sprejeti predlog je vključeval dodatni znesek v višini 130 milijonov evrov ter podaljšanje pogodbe za 14 mesecev.

Financiranje investicij in obratnih sredstev

SPS bo tako lahko do konca leta 2019 podjetniškemu sektorju v sodelovanju z EIF iz omenjenega programa COSME ponujal razpis v okviru garancijske sheme. Razpis je namenjen financiranju investicijskih bančnih kreditov ali financiranju obratnih sredstev. Izdana garancija SPS za zavarovanje bančnih kreditov najetih pri sodelujočih bankah, prinaša podjetnikom enostavnejši dostop do bančnih kreditov. Pričakovati gre nižje zahteve po dodatnem zavarovanju kreditov, ki bremenijo podjetnika.

Večina garancij za mikro in mala podjetja

Po poročilu SPS je le-ta kar 95 odstotkov garancij okviru programa COSME odobril mikro in malim podjetjem, ki imajo manj kot 50 zaposlenih. Sredstva so bila namenjena za investicijska vlaganja (nakup poslovnih prostorov in opreme, nakup nove tehnološke opreme in strojev, širitev ter modernizacijo proizvodnje, investicije ob nakupu poslovnega objekta ali za prizidek k obstoječi proizvodni hali, razširitev proizvodnih linij,…) ali obratna sredstva (nakup materiala, plač zaposlenih, storitve kooperantov, nabava blaga za prodajo,…).

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje