Koristi faktoringa za bonitetno oceno podjetja

V prejšnjem prispevku smo razpravljali o pomenu bonitetne ocene za podjetja. Kljub temu, da veliko podjetnikov temu ne namenja veliko pozornosti, ima bonitetna ocena pomemben vpliv na stabilnost poslovanja. V tokratnem prispevku bomo predstavili nekaj osnovnih korakov, s katerimi lahko izboljšate svojo boniteto.
VMZ_4684

Preberite tudi: Kaj je bonitetna ocena in zakaj je tako pomembna?

Ena najpomembnejših meril za določanje bonitete je zadolženost podjetja. Višja kot je zadolženost, večja je verjetnost prihodnjih plačilnih težav, in obratno. O tem smo že govorili v prispevku z naslovom “Katero vrsto financiranja izbrati: revolving ali faktoring?”

Drugi pomemben, vendar pogosto spregledan dejavnik, ki vpliva na bonitetno oceno, je stabilnost prihodkov. Podjetje z stabilnimi mesečnimi prihodki bo vedno smatrano kot bolj stabilno kot podjetje z enako višino prihodkov, ki prihajajo enkrat letno.

Podjetje lahko izboljša svojo bonitetno oceno tudi z večjo raznolikostjo prihodkov. Če je podjetje odvisno od enega ali nekaj poslovnih partnerjev, obstaja veliko tveganje za neplačilo ali plačilno nesposobnost, kar lahko hitro negativno vpliva na bonitetno oceno.

Enostaven korak za izboljšanje bonitetne ocene je tudi pravočasno plačevanje obveznosti. Najpogostejši vzrok za zamude pri plačilih pa je pomanjkanje likvidnih sredstev. Vsaka zamuda ima negativen vpliv na vašo oceno in lahko vodi do višjih stroškov poslovanja.

Z odprodajo terjatev lahko podjetje pridobi likvidna sredstva in poveča prihodke brez dodatnega zadolževanja in razdolži svoje podjetje. Ob tem podjetje stabilizira svoje prihodke in denarni tok, pridobi likvidna sredstva za pravočasno plačilo svojih obveznosti, s čimer prepreči nepotrebne zamude in negativne vplive na svojo bonitetno oceno.

Kako lahko sami pripravite podjetje na pridobivanje finančnih sredstev?

Podjetje lahko izboljša svojo bonitetno oceno z izboljšanjem donosnosti. To lahko dosežete z izboljšanjem učinkovitosti poslovanja, zmanjšanjem stroškov ali povečanjem prihodkov. Vse, kar vpliva na višjo donosnost oziroma višjo dodano vrednost, lahko posredno poveča bonitetno oceno.

Učinkovito upravljanje zalog lahko tudi zmanjša tveganje nezmožnosti plačila in izboljša bonitetno oceno podjetja. Podjetje lahko izboljša svoje upravljanje zalog z natančno analizo povpraševanja po izdelkih in storitvah, kar omogoča upravljanje količine zaloge, ki jo podjetje hrani. Prevelika količina zaloge lahko predstavlja tveganje za podjetje, zato je treba omejiti količine zaloge na optimalne ravni. To lahko pomaga pri zmanjšanju stroškov skladiščenja in zmanjša tveganje zastarele zaloge.

Nenazadnje lahko posredno izboljšate bonitetno oceno z rednim spremljanjem ocene. Spremljanje sicer nima neposrednega vpliva, vendar lahko služi kot pobuda za sprejetje ustrezne ukrepe v primeru slabšanja bonitetne ocene.

Kot podjetnik morate biti pozorni na svoja finančna tveganja in sprejemati ustrezne ukrepe za izboljšanje svoje bonitetne ocene. To vam bo pomagalo pri zagotavljanju stabilnosti poslovanja in izboljšanju vašega ugleda med poslovnimi partnerji in bankami.

Nejc Apšner je direktor družbe Nekster Finance, d.o.o., ki je do sedaj financirala že več kot 300 milijonov evrov terjatev slovenskih podjetij. V kolikor potrebujete pomoč ali nasvet pri prodaji terjatev ali drugih oblikah kratkoročnega financiranja pišite na finance@nekster.com.

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje