Ali lahko normiranci subvencijo za samozaposlitev razmejijo?

Na DURS smo poslali vprašanje v zvezi z obdavčitvijo subvencije za samozaposlene, pridobljene preko Zavoda za zaposlovanje v primeru samozaposlitve (s.p.), natančneje ali se sme pri normirancih tovrstna subvencija dolgoročno časovno razmejiti. V nadaljevanju sledi povzetek odgovora.
Ali lahko normiranci subvencijo za samozaposlitev razmejijo?

Obdavčitev subvencije (Vir slike: sxc.hu)

Subvencija za samozaposlitev je subvencija iz proračuna, ki jo posameznik prejme v zvezi z doseganjem dohodkov iz dejavnosti, zato se skladno z Zakonom o dohodnini šteje kot poslovni prihodek v okviru opravljanja dejavnosti. Subvencija za samozaposlitev torej povečuje davčno osnovo za akontacijo dohodnine ali dohodnino od dohodka iz dejavnosti.

Za ugotavljanje kako prejeta subvencija povečuje davčno osnovo, je potrebno upoštevati Slovenske računovodske standarde (v nadaljevanju SRS), ki veljajo enako za vse zavezance, ne glede na to, kako ugotavljajo davčno osnovo, saj zakon v tem delu ne predpisuje razlikovanja. Na podlagi SRS se poslovni prihodki, ki se nanašajo na dobljeno subvencijo pripoznajo, ko nastane potreba po njihovem prenosu iz dolgoročno odloženih prihodkov, zaradi pokrivanja stroškov za namene katerih je bila subvencija dana.

Vsi prejemniki subvencije za samozaposlitev, ne glede na način ugotavljanja davčne osnove (akontacije) dohodnine od dohodka iz dejavnosti, smejo subvencijo dolgoročno časovno razmejiti. Prenos subvencije za samozaposlitev iz dolgoročno odloženih prihodkov med poslovne prihodke mora biti skladen z dinamiko nastajanja stroškov, nastalih zaradi opravljanja dejavnosti.

Iz pojasnila DURS, št. 4212-52/2010 pa je moč razbrati, da “sistem ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov temelji na plačani realizaciji, kar pomeni, da se upoštevajo prihodki ob njihovem plačilu. Tako se lahko  – s samo časovno dinamiko izplačila dohodka pri izplačevalcu (npr. v posameznem letu se izplača subvencija v višini, ki naj bi bila namenjena za pokrivanje določenih izdatkov posameznega leta) – vpliva na to, v katerem davčnem letu bo posamezni prihodek upoštevan v davčno osnovo ter posledično na višino davčne osnove.”

Več: Subvencija za samozaposlitev.

Samozaposleni s statusom normiranega s.p. “normiranci” lahko znesek subvencije časovno razmeji tako, da ga knjiži kot dolgoročne pasive. S tem subvencijo (=prihodek) razdeli glede na zapadlost prispevkov in tako prepreči povečanje davčne osnove v davčnem letu.

Besedilo je povzetek obrazložitve pridobljene s strani Davčnega urada Ljubljana št. 092-7297/2013-4-08-420-01.

Oznake: , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

20.11.2019 od 9:00 do 20:00
HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

Slovenska hardware scena - povežimo se! V povezavi s slovenskimi startup podjetji se pogovarjamo predvsem o storitvenih, razvijalskih in podjetjih, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Imamo pa tudi veliko uspešnih primerov startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme: Visionect, Sleepy bottle, Equa... takšnih podjetij si želimo še več. Zato smo pripravili aktivnosti v okviru programa HardwareSTART kateri glavni namen je povečati število ter rast startup podjetij, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

22.11.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje