Razlike med dvostavnim in enostavnim knjigovodstvom

Če so letni prihodki podjetja nižji od 50.000 €, potem se podjetnik lahko sam odloči za enostavno ali dvostavno knjigovodstvo. Katera opcija je boljša? Katero je bolj smiselno izbrati?
Enostavno ali dvostavno knjigovodstvo (Vir: Pixabay)

Enostavno ali dvostavno knjigovodstvo (Vir: Pixabay)

Knjigovodstvo je področje v podjetju, pri čemer se beleži vse poslovne dogodke, do katerih tekom poslovanja pride. Poslovni dogodki so vsi prilivi na poslovni račun in vsi odlivi z njega. Hramba teh podatkov je zelo pomembna. Ključnega pomena je za interno rabo; za samo načrtovanje poslovanja in preverjanje, v kolikšni meri so bili v določenem obdobju uresničeni načrti, ki smo si jih postavili. Ne samo to. Ob koncu leta je treba o njih poročati državi v obliki letnega poročila. Poleg tega pa so ti podatki javni; vsaj del njih. Tako se lahko na njihovi podlagi odloča zaintereisrana javnost o morebitnem sodelovanju s podjetjem.

Razlike med enostavnim in dvostavnim knjigovodstvom

Če so torej vaši prihodki dovolj nizki, da se lahko sami odločate za eno od oblik, potem je smiselno, da se pozanimate o razlikah. Enostavno knjigovodstvo je kot že ime pove enostavnejši način vodenja poslovnih knjig. To pa zato, ker v tem primeru vsak poslovni dogodek zabeležimo le v eno knjigo. Tako imamo s tem področjem manj dela.

Po drugi strani je pri dvostavnem knjigovodstvu tako, da vsak poslovni dogodek beležimo na dve mesti; glede na datum oziroma čas nastanka in glede na vrsto. Kljub temu, da gre torej za dvojno delo, pa se v veliki količini podatkov dvojno delo obrestuje. Hitro lahko najdemo podatek, ki ga iščemo. Podatki so bolj strukturirani.

Tako je odvisno od primera do primera, katero možnost je bolj smiselno vzeti. Če pride do poslovnih dogodkov v podjetju le tu in tam, potem se nam vsekakor bolj splača enostavno knjigovodstvo. Več podatkov kot imamo, bolj pa je smiselno če preklopimo na dvostavni način. Tako bo struktura zapisa bolj jasna in pregledna.

Če pa ste normiranec, potem vam knjigovodstva ni treba voditi, saj odhodkov ni treba spremljati, saj so ti že vnaprej predvideni glede na proporcionalni delež prihodkov. Tako je vse skupaj lažje.

Oznake:
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

20.11.2019 od 9:00 do 20:00
HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

Slovenska hardware scena - povežimo se! V povezavi s slovenskimi startup podjetji se pogovarjamo predvsem o storitvenih, razvijalskih in podjetjih, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Imamo pa tudi veliko uspešnih primerov startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme: Visionect, Sleepy bottle, Equa... takšnih podjetij si želimo še več. Zato smo pripravili aktivnosti v okviru programa HardwareSTART kateri glavni namen je povečati število ter rast startup podjetij, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

22.11.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje