Ukinja se obvezno članstvo v OZS

Vlada Republike Slovenije je podala predlog za ukinitev dosedanjega obveznega članstva v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) oziroma uvedbo združevanja gospodarskih subjektov v OZS na prostovoljni osnovi.
Ukinja se obvezno članstvo v OZS

Ukinja se obvezno članstvo v OZS (Vir slike: sxc.hu)

Člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so na referendumu, ki je potekal 25. aprila 2012, odločali o usodi obveznega plačevanja članstva v OZS. Že dlje so se mnogi pritoževali nad obveznim plačevanjem članarine, češ, da storitev OZS sploh ne potrebujejo. Rezultati referenduma so pokazali, da se niti tretjina članov z obveznim članstvom ne strinja, zato so na gospodarskem ministrstvu že kmalu zatem napovedali spremembe.

Vlada je sedaj potrdila spremembo Obrtnega zakona, s katerim se ukinja dosedanje obvezno članstvo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in uvaja prostovoljno članstvo. Vlada želi z zakonom zagotoviti združevanje gospodarskih subjektov v OZS na prostovoljni ravni po vzoru režima članstva v Gospodarski zbornici Slovenije, ki je pred nekaj leti prešla iz obveznega k prostovoljnem članstvu. Predlog zakona določa, da dosedanji člani OZS ohranijo članstvo v zbornici ter, da imajo možnost iz zbornice izstopiti s 1.1.2013.

Predlog bo poleg tega zmanjšal število vstopnih pogojev za opravljanje obrtnih dejavnosti in zvečal konkurenčnost slovenskih obrtnikov.

Kako je bilo s plačevanjem članarine do sedaj?

Članarino so do sedaj morali plačevati člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije s statusom fizične ali pravne osebe, ki so opravljali pridobitno dejavnost v Republiki Sloveniji kot obrtno, obrti podobno ali domačo in umetnostno obrt, obrtne zadruge in oblike njihovega združevanja. Mogoča je bila tudi prostovoljna včlanitev v OZS.

Višino mesečne članarine je določal Obrtni zakon (Uradni list RS, št. 40/04-UPB1 in št. 102/ 07) in je znašala:

  • 10 EUR za osebno opravljanje dejavnosti domače in umetnostne obrti;
  • 20 EUR za s.p. in gospodarske družbe brez zaposlenih;
  • 30 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo do 3 zaposlene;
  • 40 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo od 3 do 10 zaposlenih;
  • 50 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo 10 in več zaposlenih.

Vir: MGRT in OZS

Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas in bodite na tekočem!

Oznake: , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje