Naknadno brisanje računov od 1. julija prepovedano

Namesto uvedbe davčnih blagajn je Durs dosegel, da se je v zakonodajo umestila prepoved uporabe računalniških programov, ki omogočajo naknadno brisanje ali popravljanje že izdanih računov. Prepoved brisanja računov začne veljati 1. julija letos.
Navodila za izdajo računov ob prehodu na višjo stopnjo DDV

Navodila za izdajo računov ob prehodu na višjo stopnjo DDV. (Vir slike: sxc.hu)

Zakon o davčnem postopku tako določa, da zavezanec za davek ne sme imeti ali uporabljati računalniškega programa ali elektronske naprave, ki omogoča brisanje, prilagajanje, popravljanje, razveljavljanje, nadomeščanje, dodajanje, skrivanje ali kakršno koli drugačno spreminjanje katerega koli zapisa, shranjenega v napravi ali na drugem mediju, brez hrambe izvornih podatkov in vseh poznejših sprememb.

Globe za posameznike znašajo od 3.000 do 10.000 evrov, za samostojne podjetnike in posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost, od 20.000 do 70.000 evrov, za pravne osebe od 50.000 do 250.000 evrov. Predpisane globe za odgovorne osebe znašajo od 1.500 do 10.000 evrov.

Natančneje so zadeve opredeljene v Pravilniku RS o zahtevah za računalniške programe in elektronske naprave, upravljanje in delovanje informacijskega sistema ter vsebini, obliki, načinu in rokih za predložitev podatkov, ki začne veljati 1. 7. 2013. Pravilnik med drugim določa, da mora računalniški program ali elektronska naprava, ki jo zavezanec za davek uporablja za izdajanje računov pri gotovinskem poslovanju oziroma za hrambo teh računov, zagotavljati hrambo izvornih podatkov o izdanih računih pri gotovinskem poslovanju in njihove poznejše spremembe.

Nekateri poznavalci gostilniškega poslovanja pravijo, da se po uvedbi tovrstnih pravil računi sploh ne bodo izdajali ali pa bi imel davčni zavezanec dve blagajni. Zato zagovarjajo uvedbo davčnih blagajn. Pravijo, da če bi uvedli davčne blagajne, bi se tveganje zniževanja davčne osnove bistveno zmanjšalo. Enega od boljših sistemov so na začetku letošnjega leta uvedli na Hrvaškem. Tam se izdani račun, ki ima 32-mestno številko, takoj zabeleži na davčni upravi, vsak prejemnik računa pa lahko po spletu preveri, če je bil račun izdan pravilno. Že januarja letos se je poslovanje z gotovino na Hrvaškem v gostinstvu zmanjšalo za polovico.

Nadzor nad pravilnim in zakonitim poslovanjem subjektov, ki poslujejo z gotovino, bo opravljala davčna inšpekcija. Pri tem bo zanimivo spremljati, kako se bo ob nespremenjenih okoliščinah številnim od njih čez noč zvišal promet. V primeru večjih odstopanj od prometa, prikazanega v preteklosti, se bodo v naslednji fazi težko izognili celovitim davčnim pregledom.

Vir: DURS in Dnevnik

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje