Podjetniška aktivnost že 3. leto zapored upada

V San Franciscu so predstavili prve rezultate svetovne raziskave podjetništva v 54 državah v letu 2011, Global Entrepreneurship Monitor 2011, v kateri sodeluje tudi Slovenija. Ugotovitve kažejo, da je od lani zgodnja podjetniška aktivnost v Sloveniji upadla za dobro petino.
Podjetniška aktivnost že 3. leto zapored upada

Podjetniška aktivnost že 3. leto zapored upada (slika: sxc.hu)

Zgodnja podjetniška aktivnost odraslega prebivalstva v Sloveniji je tudi v lanskem letu močno upadla – s 4,65 odstotka v letu 2010 se je znižala na 3,65 odstotka in s tem dosegla najnižjo raven po letu 2004. Boljše je stanje na področju podjetniške aktivnosti žensk. V primerjavi z letom 2010, ko je bilo med novimi in nastajajočimi podjetniki 28,9 odstotka žensk, jih je bilo leta 2011 v Sloveniji 35,7%.

Podjetništvo ni omejeno samo na ustanavljanje novih podjetij, tudi znotraj obstoječih podjetij se odvijajo podjetniški procesi. Vodijo jih notranji podjetniki, ki vzpostavljajo za svojega delodajalca nove izdelke ali storitve ter nove poslovne enote in podjeme. Ta delež podjetnikov je v Sloveniji zelo visok (4,1%), s čemer se uvrščamo na 12. mesto med 52 državami.

Lanskoletno upadanje zaznavanja poslovnih priložnosti se je nadaljevalo tudi v letu 2011 in Slovenija je na tem področju s pičlimi 18 odstotki pristala na 47. mestu med 54 državami.  Na prvem mestu je Kolumbija s 73 odstotki, sledijo ji Švedska, Peru in Norveška. Na zadnjem mestu so med evropskimi državami tiste z gospodarskimi težavami: Grčija, Španija, Madžarska in Portugalska. Pri primerjavi je seveda treba upoštevati stopnjo razvitosti držav.

Kar 51 odstotkov Slovencev je prepričanih, da ima za podjetništvo potrebne sposobnosti in veščine. To nas uvršča na 19. mesto. A prepričanje v lastne sposobnosti ne pomeni dosti, če to ne vodi v večje zaznavanje poslovnih priložnosti in če ni urejenega in spodbudnega poslovnega okvira in okolja, ki pa je v Sloveniji v zadnjem obdobju izrazito neugodno. Primerjava dejavnikov podjetniškega okolja med državami je pokazala, da v Sloveniji le-to še vedno močno šepa. V primerjavi z razvitimi inovacijskimi gospodarstvi Slovenija najbolj zaostaja pri podjetniški kulturi, nacionalni podjetniški regulativi, učinkovitosti vladnih programov in izobraževanju za podjetništvo.

Raziskava GEM je še pokazala, da kljub gospodarski krizi ostaja v svetu podjetništvo pomemben dejavnik razvoja.

Vir: GEM Slovenija

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje