Podjetniška aktivnost že 3. leto zapored upada

V San Franciscu so predstavili prve rezultate svetovne raziskave podjetništva v 54 državah v letu 2011, Global Entrepreneurship Monitor 2011, v kateri sodeluje tudi Slovenija. Ugotovitve kažejo, da je od lani zgodnja podjetniška aktivnost v Sloveniji upadla za dobro petino.
Podjetniška aktivnost že 3. leto zapored upada

Podjetniška aktivnost že 3. leto zapored upada (slika: sxc.hu)

Zgodnja podjetniška aktivnost odraslega prebivalstva v Sloveniji je tudi v lanskem letu močno upadla – s 4,65 odstotka v letu 2010 se je znižala na 3,65 odstotka in s tem dosegla najnižjo raven po letu 2004. Boljše je stanje na področju podjetniške aktivnosti žensk. V primerjavi z letom 2010, ko je bilo med novimi in nastajajočimi podjetniki 28,9 odstotka žensk, jih je bilo leta 2011 v Sloveniji 35,7%.

Podjetništvo ni omejeno samo na ustanavljanje novih podjetij, tudi znotraj obstoječih podjetij se odvijajo podjetniški procesi. Vodijo jih notranji podjetniki, ki vzpostavljajo za svojega delodajalca nove izdelke ali storitve ter nove poslovne enote in podjeme. Ta delež podjetnikov je v Sloveniji zelo visok (4,1%), s čemer se uvrščamo na 12. mesto med 52 državami.

Lanskoletno upadanje zaznavanja poslovnih priložnosti se je nadaljevalo tudi v letu 2011 in Slovenija je na tem področju s pičlimi 18 odstotki pristala na 47. mestu med 54 državami.  Na prvem mestu je Kolumbija s 73 odstotki, sledijo ji Švedska, Peru in Norveška. Na zadnjem mestu so med evropskimi državami tiste z gospodarskimi težavami: Grčija, Španija, Madžarska in Portugalska. Pri primerjavi je seveda treba upoštevati stopnjo razvitosti držav.

Kar 51 odstotkov Slovencev je prepričanih, da ima za podjetništvo potrebne sposobnosti in veščine. To nas uvršča na 19. mesto. A prepričanje v lastne sposobnosti ne pomeni dosti, če to ne vodi v večje zaznavanje poslovnih priložnosti in če ni urejenega in spodbudnega poslovnega okvira in okolja, ki pa je v Sloveniji v zadnjem obdobju izrazito neugodno. Primerjava dejavnikov podjetniškega okolja med državami je pokazala, da v Sloveniji le-to še vedno močno šepa. V primerjavi z razvitimi inovacijskimi gospodarstvi Slovenija najbolj zaostaja pri podjetniški kulturi, nacionalni podjetniški regulativi, učinkovitosti vladnih programov in izobraževanju za podjetništvo.

Raziskava GEM je še pokazala, da kljub gospodarski krizi ostaja v svetu podjetništvo pomemben dejavnik razvoja.

Vir: GEM Slovenija

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje