Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Kdaj 27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Kje NLB Center inovativnega podjetništva
Kontakt
Telefon 030 708 807
Koledar

Naj vam za začetek predstavimo zgodbo naše Janje. Janja je 23-letna mlada podjetnica, ki se je odločila, da bo odprla svojo spletno trgovino z oblekami. Obleke so njena strast že od otroštva, kar pomeni, da ima nekaj informacij o delovanju trga oziroma pozna panogo. Janja ve, kaj se najbolje prodaja, prav tako se je z dobaviteljem že dogovorila za okvirne cene za dobavo oblek. Janja je že obiskala tudi več delavnic na temo prodaje in spletnega oglaševanja: od Google AdWords do Facebook oglaševanja. Bila je tudi na več delavnicah o vitkem podjetništvu (angl. lean startup) in metodi design thinking, na katerih je prejela dragocene nasvete o vitkem razvoju podjetja, ki jih lahko uporabi za testiranje trga, spoznavanje svojih ciljnih kupcev in postavitev poslovnega modela.

Udeležila se je tudi več motivacijskih predavanj z nasveti uspešnih mladih podjetnikov in skrbno zapisovala relevantne nasvete za svoj posel. Janja torej razume svoj posel, ve, kako ga bo razvijala, ima tudi začetno znanje o spletnem oglaševanju, ki ga bo sproti dopolnjevala glede na odziv trga in učinek oglasov. Lahko rečemo, da je uspešno opravila začetno pripravo na posel in s tem izboljšala možnosti za uspešno realizacijo svoje ideje.

Na kaj je Janja pozabila?

Eden izmed ključnih problemov mladih podjetnikov je poleg preboja na trg tudi pomanjkanje znanja o tako imenovanem tehničnem, birokratskem delu podjetništva: izbiri oblike podjetja, izbiri oblike obdavčitve, ustanovitvi podjetja in vodenju podjetja. Čeprav Janja ve, kaj in komu bo prodajala ter prek katerih kanalov bo to počela, ne ve nekaterih stvari, ki so ključne za grajenje uspešnega podjetja, ki bo vzklilo na trdnih temeljih. Ključen element gradnje hiše so dobri temelji. Če svojo hišo postavite na slabih temeljih, se lahko podre. Če želite temelje izboljšati, je treba hišo v celoti podreti. Podobno velja tudi za podjetje, zato je ključnega pomena, da se na ustanovitev podjetja dobro pripravite.

Obstajajo štirje temelji za postavitev uspešnega podjetja. Janja je uspešno položila prve tri temelje:

 1. poznavanje panoge  ✔
 2. metodologija za razvoj ideje  ✔
 3. prodaja  ✔
 4. podjetniška birokracija  ❌

Ni pa se še lotila četrtega stebra, ki se imenuje podjetniška birokracija.

Janja tako še nima odgovora na naslednja vprašanja:

 • Ali naj odpre s.p. ali d.o.o.? Za s.p. ne potrebuje osnovnega kapitala, pri d.o.o. pa ni osebne odgovornosti. Kaj je v njenem primeru bolje?
 • Kakšen je strošek ustanovitve podjetja in kako se ga ustanovi?
 • Kako je z vračilom blaga strankam, ki so njene obleke že preizkusile?
 • Kakšni so stroški prispevkov za s.p. in d.o.o.? Slišala je tudi, da za zavod ni prispevkov. Kaj velja v njenem primeru?
 • Kakšne so njene mesečne obveznosti do države? Katere obrazce mora oddati?
 • Katerih inšpekcij se mora paziti in kaj mora urediti na svoji spletni strani?
 • Njena prijateljica ima normiran s.p. Ali se to splača tudi njej?
 • Ali mora pri prodaji obračunati DDV in kakšna so ostala pravila obdavčitve z DDV?
 • Kakšen davek bo plačala konec leta? Ali za s.p. res velja nižja obdavčitev?
 • Na kakšne načine lahko zaposli novo delovno silo?
 • Kakšna dovoljenja in soglasja mora pridobiti pri odprtju fizične trgovine ali izložbe?

Odgovore na zgornja vprašanja bi morale praviloma zagotoviti VEM točke oziroma računovodstvo, ki si ga izbere podjetnik. Pri VEM točkah je pogost problem to, da referenti niso dovolj strokovno podkovani ali pa samo nimajo časa, da bi se posvetili vašemu podjetniškemu položaju. Pri računovodstvih velja velika cenovna konkurenca, prav tako ne veljajo nobeni pogoji za pridobitev možnosti za odprtje računovodskega servisa, kar ima za posledico slabo usposobljenost računovodstev za svetovanje.

Janja je ena izmed tipičnih mladih podjetnic, ki naredijo skoraj vse prav, vendar jim na koncu zmanjka nekaj malega, kar se pogosto izkaže kot ključna pika na i, ki izboljša možnost za preživetje oziroma uspešno poslovanje podjetja.

Kakšno rešitev ima Janja?

V Zavodu mladi podjetnik smo junija 2017 praznovali 10. obletnico delovanja. Naša glavna dejavnost je s pomočjo spletnih vsebin, individualnih izobraževanj ali skupinskih dogodkov pomagati mladim ali malo manj mladim podjetnikom od ideje do njene realizacije in odprtja podjetja.

Objavili smo 10.000 člankov, izvedli več 1.000 individualnih svetovanj in nekaj sto skupinskih izobraževanj. Na naši VEM točki smo izvedli več 10 ustanovitev s.p.-jev in d.o.o.-jev, in sicer tako za Slovence kot za tujce. V tem času smo identificirali največje ovire, ki jih je imela Janja in ki so vezane na fazo pred ustanovitvijo in ustanovitev podjetja. Na podlagi ugotovljenih težav smo sestavili delavnico: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike.

Tematika delavnice

 • Katera oblika podjetja je zame najbolj primerna?
 • Stroški ustanovitve podjetja: s.p., d.o.o., zavod, d.n.o. …
 • Kateri so fiksni stroški podjetja (stroški, ki nastanejo ne glede na to, ali aktivno poslujem ali ne)?
 • Oblike obdavčitve, višina akontacije davščin, kako, kdaj in kam se jih plača.
 • Prispevki za socialno varnost: Koliko znašajo, ali obstajajo kakšne oprostitve, kdaj in kam jih plačam?
 • Poslovni račun ali zasebni račun?
 • Kaj pa računovodstvo? V kateri fazi najeti računovodski servis?
 • Zaposlovanje: Kakšna so tveganja? Kako sestaviti dobro pogodbo o zaposlitvi?
 • Obvezno poročanje o poslovanju: davčni obračun, letno poročilo – kaj, kdaj, kako, komu.
 • Inšpekcije: Kakšne so kazni in kako se jim izogniti?

Janja se je v začetku leta 2017 udeležila delavnice Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike in s tem napravila pomemben korak k povečanju možnosti za preživetje svojega novega podjetja.

Zakaj se je Janji udeležba na delavnici izplačala?

Janji je udeležba na delavnici bistveno olajšala vstop v svet podjetništva, saj je na ta način zmanjšala poslovna tveganja in s s pomočjo davčnega dela svetovanja na dolgi rok prihranila goro denarja. Med drugim je s pomočjo delavnice Janja:

 • izbrala pravo in zase najbolj primerno obliko podjetja, 
 • posledično izbrala najbolj ugodno obdavčitev podjetja,
 • preverila, kakšna so pravna tveganja v njenem poslu, in napravila načrt za njihovo odpravo,
 • pravilno predvidela vse stroške, povezane s poslovanjem podjetja, in tako dopolnila svoj finančni načrt.

Kdaj, kje in kdo?

Naslednja ponovitev delavnice bo na sporedu konec septembra v Ljubljani. Zaradi dela na posameznem primeru udeležencev je delavnica omejena na maksimalno 15 udeležencev.

Kdaj: 27. 9. 2017, 13.00 do 16.00

Kje: NLB Center inovativnega podjetništva v Ljubljani

Kdo: Udeležba na delavnici je primerna za vse, ki ste tik pred ustanovitvijo podjetja.

100-% garancija na zadovoljstvo: Če delavnica ne bo zadostila vašim pričakovanjem, vam bomo vrnili vplačano kotizacijo.

Delavnico vodi Nejc Setnikar

Nejc Setnikar, univ. dipl. pravnik, je diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani ter ima opravljen strokovni izpit za zastopnika za blagovne znamke, modele in geografske označbe. V letu 2017 je opravil izpit za davčnega svetovalca. Nejc ima tudi licenco za referenta VEM točke; to delo aktivno opravlja na VEM točki Zbornice mladih podjetnikov. Izkušnje je pridobil z delom tako v javni upravi kot tudi v odvetniški pisarni.

Nejc je pravnik, ki se zadnja štiri leta usmerja v t. i. startup pravo, kar pomeni, da poleg odličnega poznavanja gospodarskega prava poseduje tudi specifična znanja s področij prava intelektualne lastnine in davčnega prava, obvlada pa tudi specifike pravnih pravil na področju informacijske tehnologije ter varstva osebnih podatkov.

Nejc je zaposlen v pravnem oddelku Zavoda mladi podjetnik, v okviru katerega startupom in mladim podjetnikom nudi celovito podporo preko pravnega in davčnega svetovanja, izdelave pravnih dokumentov in spremljanja v postopkih.

Kaj so o izobraževanju zapisali udeleženci?

Nejc Končan Verstovšek, Verstovšek & Končan, pravno in davčno svetovanje, d.o.o.
Predavanje Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike je bilo zelo izčrpno in sistematično. Prejel sem več informacij, kot sem pričakoval, predavatelj pa je odgovoril na vsa moja dodatna vprašanja. Udeležbo priporočam vsem bodočim podjetnikom. ~ ~ 13.09.2017

 “Profesionalno izvedena delavnica, v okviru katere je bilo dovolj časa tudi za individualna vprašanja. Zelo sem zadovoljna in priporočam.” Sonja 

 “Strokovno in profesionalno izvedeno predavanje, na katerem sem dobila informacije, ki jih potrebujem.” Polona

“Potrebne podatke za ustanovitev podjetja sem imel že prej, nisem pa jih znal smiselno povezati, kar pa je gospod Nejc uspešno storil na predavanju. Sedaj mi je jasno, kako vse skupaj poteka in kaj je potrebno. Sedaj sem precej bolj navdušen nad odprtjem svojega podjetja.” Peter

Cena delavnice:

 • Early bird cena za plačila do 19. 9. 2017: 59 evrov z DDV
 • Polna cena: 89 evrov z DDV

Z modrimi besedami poslovneža Petra Druckerja, ki pravi: “Podjetništvo ni niti znanost, niti umetnost. Je vaja,” vas vabimo k izpopolnjevanju vašega znanja in prijavi na delavnico Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o.

Za prijavo nam zaupajte: