Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! 2016

Vabimo vas na tradicionalni dogodek, ki bo že osmo leto odlična priložnost za pridobivanje novih idej, znanj in poznanstev. Dogajanje se bo odvijalo v centru Ljubljane, dogodek organiziramo v partnerstvu z NLB v CIPu. Tokratne tematike bodo povezane z internacionalizacijo in rastjo podjetja.
Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! 2016

Lastno podjetje? Zakaj pa ne! (Avtor slike: Jernej Kokol)

Kdaj 15.06.2016 od 14:00 do 20:00
Kje NLB Center inovativnega podjetništva, Trg republike 2, 1000 Ljubljana
Kontakt
Koledar

Nadaljujemo s pletenjem rdeče niti iz lanskega leta, ko smo spoznavali izzive rasti. Eden ključnih korakov uspešnih mladih podjetij, ki ponavadi sledi veliki rasti podjetja na matičnem trgu, je širitev na tuje trge. Poleg pozitivnih elementov in povečanega potenciala, ki ga prinese širitev na večji trg, je poslovanje na tujem precej različno od poslovanja zgolj v matični državi.

Preden mlado podjetje sploh lahko razmišlja o mednarodnem poslovanju, mora poskrbeti za delovanje nekaterih ključnih področij poslovanja malega podjetja, kot so:

  • delegiranje nalog na zaposlene,
  • vzpostavitev procesov v podjetju,
  • zaposlovanje novih sodelavcev,
  • vzpostavitev sistema nagrajevanja,
  • pridobitev povratnih ali nepovratnih sredstev za širitev poslovanja.

Za predavanja se dogovarjamo z gosti iz mladih, uspešnih slovenskih podjetij. Iz prve roke bomo slišali njihove izkušnje in odzive na reševanje izzivov povezanih s področji, s katerimi se večinoma sreča vsako mlado podjetje.

Dogodek Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! pomeni tudi zaključek naših aktivnosti v okviru izbora Mladi podjetnik leta 2017. V začetku junija bo namreč na sporedu dogodek Predstavitve polfinalistov izbora Mladi podjetnik leta, kamor vas prav tako vabimo

Program Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! 2016
13:00 – 13:15 Registracija udeležencev, pozdrav gostitelja

Gregor Sakovič, Center inovativnega podjetništva NLB

mag. Velko Glaner, nacionalni koordinator izbora »Evropske nagrade za spodbujanje podjetništva«.

13:15 – 13:58
Kako motivirati in nagrajevati svojo ekipo? >>

Posledica rasti vsakega podjetja je širitev ekipe. Da bi podjetje ohranilo ali celo povečalo rast, potrebuje kakovostno ekipo. Da bo ekipa svoje delo opravljala zavzeto in kakovostno, jo je potrebno uspešno nagrajevati in motivirati.

Dr. Jure Knez prihaja iz podjetja Dewesoft, ki je eno izmed najuspešnejših slovenskih tehnoloških podjetij. Poleg izjemne inovativnosti in dobre prodaje, je podjetje tudi pionir na področju delitve lastniškega deleža delavcem. Jure nam bo povedal, zakaj so se odločili za to, kako so se tega lotili in kaj si od tega obetajo.


Jure Knez, Dewesoft
 13:58 – 14:00
Chipolo izziv >>

Chipolo je eden izmed najuspešnejših slovenskih startupov, ki je bil v začetnih korakih deležen Dewesoftove pomoči. Za udeležence dogodka so pripravili poseben izziv.

Koliko se lahko naučiš o prodaji na novem trgu, ko imaš na voljo le 7 dni, 500 dolarjev dobroimetja na kreditni kartici in lastno iznajdljivost?

Prodajne strategije startupa Chipolo se premikajo v neznana področja, kjer so zelo prilagodljivi in hitri učenci kralji. Ugotovi, če imaš v sebi, kar je potrebno za osvojitev našega 500 dolarjev vrednega učnega izziva.


 Tadej Jevševar, Chipolo
14:00 – 14:35
Trendi prihodnosti: Kam gre razvoj tehnologije? >>

Za startupe je izredno pomembno, da se znajo prilagajati. Bolj inovativni kot so, več možnosti imajo za uspeh, tako v okviru prilagajanja svojih produktov, kot tudi dopolnjevanja ali celo spreminjanja poslovnega modela.

Aljoša Domijan, ki je ustanovitelj spletne trgovine EnaA, v zadnjih letih pa se ukvarja s svetovanjem in investiranjem v startupe, nam bo predstavil svojo vizijo razvoja tehnologije: od električnih avtomobilov, virtualnih trgovin, do pametnih domov.


Aljoša Domijan, EnaA.com
14:35 – 14:50 Odmor za kavo in druženje
14:50 – 15:50
Okrogla miza z zmagovalci izbora MP leta 2012/2015: Kako smo rasli?

Tokrat bomo prvič na enem mestu zbrali štiri zmagovalce izbora Mladi podjetnik leta. Zaznamuje jih izredno hitra rast, v letu 2016 so skupaj ustvarili preko 3 milijone evrov prometa. To za seboj prinese kar nekaj izzivov.

Širitev ekipe, obvladovanje hitre rasti, širitev na tuje trge, pridobivanje investicij, ponudbe za prodajo podjetja, hkrati pa je ob vsem tem potrebno tudi živeti. To so iztočnice okrogle mize, ki jo bomo začinili tudi z debato o tem, zakaj postati Mladi podjetnik leta.


Vodi: Matej Golob, 30Lean

Gregor Koprivnik, Ličila.si,

Kristina K. Hudrap, Tiko Pro

Jana Fleišer, Dobra Teta,

Anja in Alen Marić, Woodway

15:50 – 16:20
Priprava na prodajo in prodaja podjetja >>

Opriptint je po raziskavi Slovenskega podjetniškega sklada med TOP5 najuspešnejših slovenskih startup podjetij zadnjega desetletja. Blaž je podjetje po šestih letih od ustanovitve prodal in poskrbel za enega najbolj uspešnih podjetniških exitov pri nas.

Blaž nam bo zaupal: Kdaj in zakaj podjetje prodati? Kako ga ovrednotiti? Kje najti kupce? Kakšen je postopek prodaje podjetja?


Blaž Zupan, Optiprint
16:20 – 16:50
Namesto prodaje – združitev >>

Klika je eno izmed najhitreje rastočih slovenskih programerskih podjetij, ki dela za tuje trge. Ekipa 5 soustanoviteljev se je pred leti srečala s prevzemno ponudbo podjetja, za katerega so izvajali programerske storitve. Prodajo so zavrnili in se kasneje dogovorili za sorazmerno izmenjavo lastniškega deleža podjetij.

Gregor nam bo zaupal zgodbo o Kliki s poudarkom na: Kakšne opcije ima podjetje v primeru ponudbe za prodajo? Katere so prednosti združitve? Katere so pasti in napake?


Gregor Rebolj, Klika
16:50 – 17:05 Odmor za kavo in druženje
17:05 – 17:45

Kako financirati rast in širitev: Crowdinvesting

Gosta: Borzaterjatev.si in Sweet speed >>

Slovenci smo v preteklih letih dodobra spoznali koncept množičnega financiranja, predvsem po zaslugi plaftorm Kickstarter in Indiegogo. Poleg množičnega financiranja, pa je v tujini razširjen tudi t.i. crowdinvesting, ki ga lahko prevedemo kot množično investiranje. V tem primeru podporniki ne investirajo svojega denarja v zameno za nagrado, ampak denar v obliki podrejenega posojila posodijo sodelujočim podjetjem v zameno za obresti.

Zakaj je crowdinvesting privlačen tako za startupe, kot investitorje, bomo govorili s predstavniki platforme Conda in dvema startupoma, ki imata v tem času aktivno kampanjo na omenjeni platformi.


Conda

Marko Rant, Borza Terjatev

Primož Cokan, Sweet Speed

 

17:45 – 18:00 Kakšna podjetja za financiranje išče banka? Darko Jurič, NLB
18:00 – 18:30
“Pitchi” petih finalistov izbora Mladi podjetnik leta 2016

Na dogodku se bo predstavilo 5 finalistov, ki se bodo pomerili za naziv Mladi podjetnik leta 2016. Več o finalistih >>


18:30 – 18:50 Najino leto: Zgodba mladih podjetnikov leta 2015 Anja / Alen Marič, Woodway

Mlada podjetnika leta 2015

18:50 – 19:00 Razglasitev zmagovalca izbora Mladi podjetnik leta 2016! predsednik komisije
___19:00____ AFTERPARTY _______________________

Partnerji

Po predstavitvah sledi neformalno druženje v bližnjem lokalu in proslavitev 10 letnice delovanja Zavoda mladi podjetnik.

Partnerji dogodka:

Za prijavo nam zaupajte: