10 kun za podjetje na Hrvaškem

Naša južna soseda skuša z novimi ukrepi pritegniti mlade in tujce k ustanovitvi podjetja na Hrvaškem. Z novim zakonom so močno poenostavili ustanovitev podjetja, precej nižji pa so tudi ustanovitveni stroški in takse ter ustanovni kapital.
10 kun za podjetje na Hrvaškem

Odslej ustanovitev podjetja na Hrvaškem ugodnejša (Vir slike: sxc.hu)

Odslej je za ustanovitev enostavnega d.o.o. na Hrvaškem potrebno v žepu imeti le 10 kun oz. 1,35 evrov ustanovnega kapitala, precej nižji pa so tudi ustanovitveni stroški.

Ustanovitveni stroški in takse za enostavno družbo z omejeno odgovornostjo (enostavni d.o.o.) bodo poleg simboličnega zneska ustanovnega kapitala znašali 807 kun oz. 108 evrov: za izbiro naziva podjetja in potrdilo, da lastnik nima dolgov, bo potrebno odšteti 73 evrov, za stroške za registracijo na sodišču bo potrebno odšteti 8 evrov, 27 evrov pa bo stal oglas za registracijo podjetja v uradnem listu.

Preberite: Ustanovitev podjetja na Hrvaškem

Močno so poenostavljeni tudi birokratski postopki za ustanovitev podjetja – odslej bo to mogoče v slabih 24 urah, in sicer kar prek spletne aplikacije.

Pred spremembo zakona so bili zneski za ustanovitev d.o.o. skoraj desetkrat višji – znašali so tudi do 1000 evrov, veliko višji pa je bil tudi obvezni ustanovitveni kapital, ki je moral znašati najmanj 2700 evrov.

Z novim zakonom želi hrvaška vlada omogočiti vstop v podjetništvo predvsem mladim, ki jim visoki stroški ustanovitve podjetja predstavljajo težave, ter tistim, ki bi tako s podjetjem legalizirali svojo dejavnost, ki jo odslej opravljajo na črno.

Vir: Delo

Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas in bodite na tekočem!

Oznake: , , ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje