10 najnevarnejših domen

Pri podjetju Mcafee so izdelali seznam desetih najnevarnejših domen. Na prvo mestu se je uvrstila domena s končnico .tk.

Po Mcafeejevi raziskavi, naj bi bilo več kot 10 odstotkov strani s končnico .tk okuženih z virusi, spamom in podobnimi škodljivimi programi. V raziskavi so pregledali skupaj 8.1 milijona spletnih strani na 265 različnih domenah.

Sicer se mnogo bolje ne godi niti nekaterim drugim domenam. Na drugem mestu so namreč domene s končnicami .info za katere je kar 7,5 odstotkov verjetnosti, da vsebujejo nezaželene in škodljive programe. Sledijo jim Romunija, Rusija, presenetljivo visoko je tudi domena .com.

Bistvena razloga za povečanje količine spama in virusov na strani sta brezplačnost domene in anonimnosti pri registraciji, to sta pogoja, ki ju prvouvrščena domena izpolnjuje.

Po drugi strani je najvarnejša domena na sploh domena ameriške vlade (.gov). Zanimivo je, da se je domena (.si), na kateri gostuje tudi naš portal, odrezala odlično: je namreč šesta najvarnejša domena v Evropi in deseta na svetu.

Seznam nevarnih domen:

  1. Tokelau (.tk)
  2. Information (.info)
  3. Samoa (.ws)
  4. Romania (.ro)
  5. Commercial (.com)
  6. Business (.biz)
  7. Russia (.ru)
  8. Network (.net)
  9. Families and Individuals (.name)
  10. Slovakia (.sk)

 

Vir: Forbes

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje