10 navad psihično žilavih ljudi

Ko se znajdete v kritičnih in brezizhodnih situacijah, ste na preizkušnji, če ste dovolj močni in ali boste znali odločno ukrepati, da se boste uspešno prebili naprej. V takšnih situacijah je vaša psihična trdoživost tista, ki vpliva na to, ali boste preizkus opravili, ali pogrnili.
10 navad psihično žilavih ljudi

10 navad psihično žilavih ljudi (Vir: Bigstockphoto.com)

Mentalno žilavi ljudje se močno razlikujejo od ostale množice. Kjer drugi vidijo neprebojne ovire, oni vidijo izzive. Žilavi ljudje se od ostalih razlikujejo tudi po drugih lastnostih in navadah, na katere lahko gledate tudi kot na strategije, ki jih lahko začnete uporabljati že danes, da postanete bolj žilava oseba.

1. So čustveno inteligentni

Čustvena inteligenca je temelj trdoživosti. Ljudje, ki ne znajo razumeti in tolerirati močnih negativnih čustev in iz njih narediti nekaj produktivnega, ne morejo biti trdoživi. Čustveno inteligentni ljudje so bolj učinkoviti in imajo v povprečju tudi višje plače.

Video: nasveti za povečanje produktivnosti

2.  So samozavestni

Dejstvo je, da miselnost močno vpliva na vašo sposobnost po doseganju uspeha. Študija Univerze v Melbournu je pokazala, da imajo samozavestnejši ljudje višje plače in hitreje napredujejo. Samozavestni ljudje navdihujejo druge in jim pomagajo, da naredijo, kar morajo.

3. Znajo delati s težavnimi ljudmi

Ko se soočajo s težavnimi osebami, ne dovolijo, da bi jih njihova negativna čustva vodila v kaos. Znajo razbrati njihova stališča, najti skupne točke in priti do rešitve problema.

4. Radi imajo spremembe

Zavedajo se, da jih bo strah pred spremembami ohromil ter ogrozil uspeh in srečo. Bodite odprti za spremembe in jih sprejemajte z odprtimi rokami ter prepoznajte in izkoristite priložnosti, ki jih prinašajo. 

5. Znajo reči ne

Raziskava Univerze Kalifornije v San Franciscu je pokazala, da so ljudje, ki težje rečejo ne, bolj podvrženi stresu, izčrpanosti in depresiji. Trdožive osebe vedo, kdaj reči ne.

6. Sprejemajo neuspeh

Pot do uspeha je tlakovana z neuspehom. Največji dosežki običajno pridejo, ko se znajdete v najbolj nemogočih situacijah. Prisilijo vas, da začnete drugače razmišljati in tako najdete rešitev.

7. Ne tičijo na svojih napakah

Tisto, na kar se boste osredotočali, se bo odražalo v vašem razpoloženju. Če se boste omejili le na svoje težave, boste dvigovali intenzivnost stresa in negativnih čustev. Trdožive osebe se znajo oddaljiti od svojih napak, vendar jih obdržijo na varni razdalji, da se jih še vedno zavedajo.

Kakšne lastnosti odlikujejo dobrega vodjo?

9. Ne pustijo, da bi jim kdo vzel veselje

Ko občutijo zadovoljstvo, ker so nekaj opravili dobro, ne dovolijo, da bi jim kdo s svojim mnenjem občutek pokvaril. Prav tako se jim za lastno zadovoljstvo ni potrebno primerjati z dosežki ostalih oseb.

Poleg tega tudi sami ne zapravljajo časa in energije za uničevanjem veselja drugih oseb. Namesto v ljubosumje, zaradi tujih uspehov, svojo energijo raje vlagajo v spoštovanje, od česar pridobita obe strani.

10. Ne čakajo na opravičilo

Zavedajo se, da življenje teče lažje, če živijo brez zamer in oprostijo tudi tistim, ki se niso opravičili. Zamere iz preteklih dogodkov, vam uničujejo današnjo srečo.

Vir: entrepreneur.com

Oznake: , ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje