11 pogubnih pasti, ki se jim morate pri vodenju podjetja izogniti

Tako v življenju kot v podjetništvu se največ naučimo skozi napake. Prav učenje na napakah nam omogoča, da postajamo s časom in izkušnjami, boljši. A za to se ni potrebno ujeti v prav vsako past. Veliko se lahko naučimo tudi iz napak drugih.
11 pogubnih pasti, ki se jim morate pri vodenju podjetja izogniti

11 pogubnih pasti, ki se jim morate pri vodenju podjetja izogniti (Vir slike: sxc.hu)

Izkušnje drugih ljudi so neprecenljiv vir znanja, če jim znamo prisluhniti. Tudi podjetnice in podjetniki se lahko veliko naučite od svojih kolegic in kolegov, zato vam na tem mestu predstavljamo 11 pasti, v katere se je v svoji 8-letni karieri ujel mladi podjetnik Nick Santillo. Zato, da jih sami ne boste ponovili.

1. Zaposlovanje prijateljev in družinskih članov, ker jih imate radi oziroma se čutite dolžne jih zaposliti.

Kot mlad človek, ki je še vedno močno vezan na družino ter vpet v svoj krog prijateljev, boste zagotovo želeli zaposliti prav te ljudi, ki so vam najbližje. Morda zato, ker jih dobro poznate in jim zaupate, ali pa le želite ustvariti sproščeno in zabavno vzdušje v službi, pri čemer vam bo najboljši prijatelj zagotovo pomagal. Toda v resnici je zaposlovanje svojih najbližjih slabo – tako za posel kot tudi za vaš odnos.

Za učinkovito poslovanje je pomembno, da se zavedate mej (med šefom in zaposlenim) in odgovornosti, ki jih ima vsak član organizacije. Z zaposlovanjem ljudi, s katerimi imate bolj kompleksne odnose, se te meje lahko zabrišejo. Prav tako se mlada podjetja pogosto znajdejo v ekstremno stresnih situacijah, ki lahko močno vplivajo na obstoječe odnose.

2. Za zastopanje izberete slabega odvetnika.

Startup podjetjem se pravna vprašanja ponavadi zdijo sekundarnega pomena. V času vzpostavljanja delujočega podjetja nihče ne razmišlja o hipotetičnih situacijah, v katerih bi nekoč, v prihodnosti, potrebovali pravno pomoč.

Toda slej ko prej se bo pojavila tudi ta potreba, zato je pomembno, da začnete čim prej razmišljati o zaposlitvi izkušenega in sposobnega pravnika, ki je že seznanjen s panogo v kateri delujete. Mladi podjetniki naredijo marsikatero napako zaradi svoje naivnosti, le dobro pravno svetovanje pa lahko prepreči težave, ki se zaradi neizkušenosti pojavijo. Ob zgodnji zaposlitvi dobrega pravnika, se učinek meri v prihranku časa, denarja, živcev in skrbi.

3. Ne izberete dovolj dobrega računovodstva.

Kot lastnik ali direktor mladega podjetja se sami zagotovo ne boste mogli posvečati svojim bilancam, davkom, financam in računovodstvu. V dobrega računovodjo se zato resnično splača investirati. Niso namreč vsi računovodje enako dobro seznanjeni z zakoni, z načini obračunavanja posameznih računovodskih postavk, prav tako ne uporabljajo vsi enakih računalniških programov. Tudi v Sloveniji se nemalo podjetnikov spopada s težavami, ki so nastale kot posledica izbora slabega računovodskega servisa.

4. Izgubite nadzor nad številkami.

Četudi zaposlite odličnega računovodjo, sami ne smete nikoli izgubiti pregleda nad številkami vašega podjetja. Prav na podlagi teh številk lahko namreč sprejemate poslovne odločitve in načrtujete prihodnost.

5. Mislite, da je vaše podjetje poslovno »na varnem«.

Na svoje podjetje morate gledati čim bolj nepristransko in realno. Četudi sklenete dolgoročno pogodbo z novim poslovnim partnerjem ali pa izpeljete dober posel, vas to ne sme zavesti – podjetje ni nikoli povsem varno pred tveganji in negotovostjo. Zato je priporočljivo, da razvijete načine odkrivanja težav, tveganj in pasti znotraj podjetja ter vpeljete mehanizme za njihovo odpravljanje oziroma razreševanje.

6. Sprejemate nespametne odločitve, ko ste precej čustveni.

V podjetništvu se pogosto zgodi, da je potrebno pomembne odločitve sprejeti v najbolj čustveno nabitih situacijah. Ne pustite se čustvom zmesti in si vzemite dovolj časa za razmislek, preden sprejmete posamezno odločitev.

7. Mislite, da boste bolj uspešni, če boste delali več ur na dan.

Mladi podjetniki, ki ste na začetku svoje podjetniške poti, imate tako veliko dela na začetku, da vas to skorajda paralizira. Posledično vsakič, ko opravite še tako nepomembno nalogo, dobite občutek, da ste naredili velik korak naprej. Bolj kot število ur, preživetih v pisarni, je pomembno, da delate prave stvari. V nasprotnem primeru se boste sami izčrpali in izgoreli, uspeh pa bo prav tako izostal.

8. Delate v podjetju namesto za podjetje.

Kot lastnik svojega podjetja morate le-to gnati naprej. To pa zahteva spremembo paradigme: podjetje ne smete videti kot prostor, kjer delate, pač pa kot nekaj, kar dela za vas. Od vas to zahteva, da se nehate vesti kot delavec v podjetju (tehnična vloga), pač pa začnete na podjetje gledati kot na subjekt, umeščen v neko okolje, za katerega iščete nove priložnosti.

9. Pozabite tržiti podjetje, ker ste preveč zaposleni z delom za obstoječe poslovne partnerje.

Podjetje lahko raste le, če odkrivate nove priložnosti, nove trge. Za to je potrebno nekaj časa in denarja posvetiti tudi trženju svojega podjetja. Če to povsem zanemarite, bo podjetje začelo stagnirati, sčasoma pa ne bo sposobno opravljati niti nalog in opravil za obstoječe stranke.

10. Ne proslavite zmag, četudi so sprva majhne.

Uspeh je sestavljen iz kopice malih zmag in pomembno je, da si za vsako takšno zmago tudi čestitate. Pridobitev novega poslovnega partnerja, uspešna premostitev težav, individualni uspehi zaposlenih, … vse to so dosežki, ki si zaslužijo pohvalo ali malo praznovanje. S tem ne boste le povečali samozavesti zaposlenih in spodbudili njihovo produktivnost, pač pa bo tako tudi vaša osebna podjetniška pot veliko bolj prijetna.

11. Ne želite oditi na dopust.

Ne le, da si na dopustu napolnite baterije, kar se kasneje kaže v večji produktivnosti na delovnem mestu. Na dopustu imate tudi priložnost za reflektiranje vseh procesov in opravil, ki se odvijajo v vašem podjetju. Vsake toliko časa je zato pomembno, da si privoščite dopust, prav tako pa ga privoščite svojim zaposlenim.

Vir: Under30CEO

Oznake: , , ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje