12-letnik, ki je zaposlil svojo 80-letno babico

»Oblikovati barvite metuljčke je le del moje vizije, kako narediti bolj zabaven in srečen svet,« pravi 12-letnik Moziah Bridges, mnogim znan po uspešnem podjetju Mo´s Bows, v okviru katerega izdeluje simpatične metuljčke. Z metuljčki je videti bolje, pravi.
12-letnik, ki je zaposlil svojo 80-letno babico

Babica ga je naučila šivati. Zdaj je ena od njegovih zaposlenih (Vir slike: YouTube).

Mo´s Bows je leta 2012 nastal iz njegove ljubezni do metuljčkov in slabe ponudbe na tem področju za otroke. Moziaha je naučila šivati njegova babica, ki je zdaj zaposlena v njegovem podjetju. S podjetništvom je začel pri devetih letih, ko je obiskal komaj četrti razred osnovne šole. Prvega metuljčka je prodal leta 2011, v prvem letu pa zaslužil 10 tisoč dolarjev. Tri leta pozneje je zaslužek približno 10-krat večji. »Odkar sem izvršni direktor, lahko ustvarjam kadar hočem,« je povedal v intervjuju za CNBC.

Ko je on šef babici in mami

Njegova kreativnost je sprva navdušila prijatelje in družino, kmalu pa je začel dobivati naročila prek Facebooka in spletne strani Etsy. Rast povpraševanja je povečalo tudi ekipo. Kot omenjeno, v podjetju, ki ga je pozneje ustanovil, sta zaposleni njegova 80-letna babica in mama. Trenutno je zaposlenih 5 ljudi.

Ko se je oblekel, kot si je sam želel, se je opazil njegov modni stil

»Spomnim se, da ko je bil star tri ali štiri leta, sem mu dovolila, da se obleče, kot si želi sam, vrnil pa se je v obleki in kravati, jaz pa sem le začudeno gledala, saj smo nameravali iti le v trgovino,« se spominja njegova mama Tramica. Najverjetneje je to v njegovi krvi, ugotavlja. »Moziahov oče in dedek sta bila vpeta v modni svet in glasbeno industrijo,« dodaja mama.

Osemletnik zasluži milijon dolarjev preko YouTube >>

Z denarjem dela skrbno

Njegovi metuljčki, ki jih prodaja tudi prek svoje spletne strani, so na voljo v nekaterih butikih v Teksasu, Južni Karolini in Tennesseeju. Vsak ima posebno ime, za enega pa je treba odšteti (vsaj) 40 dolarjev. Z denarjem, ki ga zasluži, dela skrbno. Tako je na primer leta 2012 del zaslužka namenil štipendiranju poletne kolonije dvema otrokoma iz soseske.

Vogue, GQ in Daymond John

Kdo so njegovi vzorniki? Znani vlagatelj Daymond John, ki je postal njegov mentor po uspešnem nastopu v televizijski oddaji Shark Tank. Njegove kreacije so navdušile tudi marsikaterega modnega urednika, svoje mesto je na primer dobil v nekaterih svetovno znanih modnih revijah, med drugim v Vogue in GQ.

Oznake: , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje