200 milijonska investicija v Facebook

Rusko internetno investicijsko podjetje Digital Sky Technologies je investiralo 200 milijonov dolarjev v razvoj priljubljene spletne strani Facebook, s čimer se je njegova vrednost povečala na 10 milijard dolarjev.
200 milijonska investicija v Facebook

Facebook še naprej eksponentno raste.

Podjetje Digital Sky Technologies je s tem dobilo v last dvoodstotni delež Facebooka, kar je več kot 1,6 odstotni delež, ki ga je leta 2007 v zameno za višjo, 240 milijonov vredno naložbo v podjetje dobila korporacija Microsoft. Direktor Facebooka, petindvajsetletni Mark Zuckerberg, ki je spletno skupnost ustanovil pred petimi leti med študijem na Harvardski univerzi, trdi, da je do tega prišlo, ker je bilo podjetje leta 2007 na vrhuncu poslovanja in s tem imelo večjo vrednost, vpliv pa je imela tudi gospodarska kriza. Poleg tega naj bi šlo pri investiciji podjetja Microsoft Corp predvsem za strateško partnerstvo povezano z oglaševanjem in raziskavami, medtem ko je bila investicija podjetja Digital Sky čista finančna naložba.

Kljub temu, da Facebook ni potreboval dodatnih sredstev, je ponudbo ruskega podjetja sprejel in s tem pridobil boljšo finančno podlago za nadaljno rast in doseganje strateških ciljev. Zuckerberg se je med večimi potencialnimi vlagatelji odločil za podjetje Digital Sky zaradi izkušenj in strokovnega znanja njegovih ustanoviteljev, saj je podjetje od ustanovitve v letu 2005 investiralo že več kot milijardo dolarjev v preko 30 podjetij.

Facebook še vedno doživlja eksponentno rast in ima že več kot 200 milijonov aktivnih uporabnikov. Socialna mreža, ki večino sredstev pridobi z oglaševanjem, želi svojo sedemdeset odstotno letno rast sredstev ohraniti tudi v prihodnosti in do leta 2010 doseči pozitiven denarni tok. Zuckerberg pa namerava sčasoma Facebook spremeniti v javno podjetje.

 

Vir: Reuters

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje