5 skrivnosti do poslovnega uspeha

Uspešni podjetnik Richard Branson se mnogokrat znajde v situaciji, ko mora odgovarjati na vprašanja, kot so: "Ali ste našli skrivnost do uspeha?" in "Ali imate recept za uspeh?". Prav zaradi takšnih vprašanj se je odločil zapisati 5 "skrivnosti" uspeha.
5 skrivnosti do poslovnega uspeha

5 skrivnosti do poslovnega uspeha. (Vir slike: sxc.hu)

Richard Branson je ustanovil zelo uspešno podjetje Virgin in njegove 40 letne izkušnje v podjetništvu je strnil v 5 točk, ki predstavljajo skrivnosti uspeha.

1. Uživajte v tem kar počnete

Zgraditi lastno podjetje in voditi posel zahteva od vas ogromno truda, energije in časa. »Ko sem pričel s podjetjem Virgin in delal v kletnem stanovanju, moj cilj ni bil ustanoviti imperija, kakršen je Virgin kasneje postal. Moj cilj je bil početi nekaj v čemer uživam.« Pravi R. Branson.

Podjetje in posel vas morata navdajati s ponosom, da ustvarjate nekaj novega ali nekaj, kar ste si vedno želeli. V kolikor si zadate cilj resnično olajšati ali spremeniti življenje drugih bo vaš posel postal dobičkonosen.

2. Izstopajte

Podjetniku v današnjem času ni lahko in na trgu se boste srečevali z močno konkurenco. Prav zato morate izstopati! Naredite nekaj izjemnega!

3. Vašim zaposlenim in partnerjem mora biti vaš produkt v ponos

Ne glede na to, kaj počnete ali kaj proizvajate – vsi, ki z vašim podjetjem sodelujejo morajo verjeti v to kar počnete. Zavedati se morate, da je uspeh podjetja največkrat odvisen od skupine ljudi (in ne zgolj od posameznika).

4. Bodite dober vodja

Dober vodja mora znati poslušati, sprejemati nasvete in ideje drugih. Ne glede na to, kakšen strokovnjak ste (ali mislite da ste) na nekem področju – nikoli ne škodi prisluhniti še kakšnemu drugemu predlogu ali ideji.

V kolikor bi radi zadovoljili kupce, se jim morate približati, se z njimi pogovoriti in jih razumeti.

Bodite pozorni do zaposlenih, jih pogosto pohvalite in nikar ne odpuščajte prehitro – podjetje morate spremeniti v družino.

5. Bodite vidni in pozorni na okolico

Dober vodja ni priklenjen na pisalno mizo. Vedno morate biti pozorni na okolico, saj nikoli ne veste, kdaj boste dobili dobro idejo. “Jaz imam v avtu vedno knjižico in pisalo, kamor zapisujem nove ideje.” pravi R. Branson. Srečujte se s partnerji in kupci, ter si vedno zapišite njihove ideje in predloge (nikar ne mislite, da si boste vse zapomnili).

Preživetje

V kolikor šele vstopate v podjetništvo mora vaša prva misel biti preživetje. Vsekakor pa se lahko zgodi, da vam ne uspe (statistični podatki tukaj žal niso v prid podjetnikom) – najbolj pomembno je, da ne obupate in se iz lastnih naučite kar največ.

Vir: entrepreneur.com

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje