Ali bančni depozit nudi najboljšo opcijo za investiranje?

Klasični bančni depozit predstavlja eno od investicijskih možnosti, ki jih nudijo banke. Vezava sredstev je osnovana na pogodbi, ki jo vlagatelj podpiše z banko. Depozitni certifikati nudijo donose s tem, ko se investitor na eni strani zaveže, da ne bo dvignil denarja iz računa v določenem roku, v zameno za to, pa bo na vložena sredstva pridobil določeno obrestno mero.
bancni-depozit

Ali bančni depozit nudi najboljšo opcijo za investiranje?

Vezava denarja za določeno obdobje se razlikuje glede na dogovorjeni rok in pogoje v pogodbi z banko. Za kratkoročne cilje so obdobja vezave lahko krajša od treh mesecev, za dolgoročne naložbene cilje pa do pet let. Pri tem na splošno velja, da daljše kot je obdobje vezave denarja, višje so dane obrestne mere. Ali imajo depozitni certifikati določene slabosti in kakšne so alternative?

Ali bančni depozit nudi vlagateljem dovolj fleksibilnosti?

Če investitor odpre varčevalni račun pri banki in nanj naloži določena sredstva, tedaj lahko kadarkoli dvigne denar iz računa, brez da bi za to moral plačati določene kazni oziroma penale. Pri klasičnih depozitnih certifikatih pa ni mogoče kadarkoli dvigniti vezanih sredstev iz računa, ne da bi za to banka zaračunala visoke zapadle obresti ali pa morda celo del prvotne naložbe. Predčasni dvig sredstev lahko vlagateljem naloži številne stroške. Iz tega vidika je ta naložbena možnost precej ne fleksibilna.

Kako inflacija vpliva na bančni depozit?

Obrestne mere depozitnih certifikatov se velikokrat spreminjajo glede na inflacijo. Ko se inflacija dvigne, se vrednost denarne valute oziroma evra zniža. Zatorej, če investitor v enoletni depozitni certifikat z 1,5 odstotno obrestno mero vloži 1000 evrov in se v istem letu inflacija zviša za 1,9 odstotkov, bo naložba oziroma denar ob koncu leta manj vreden. Ker je inflacijo težko predvideti vnaprej, je potrebno vzeti njene učinke v zakup pri investiranju v depozite na banki.

Primerjava – bančni depoziti in naložbe v zavarovana posojila

V zadnjih letih vedno več vlagateljev investira sredstva v naložbe v zavarovana posojila, ki se odvijajo na spletni platformi za medsebojno posojanje denarja. Pri tem nudijo investicije v zavarovana posojila povprečne donose v višini 9,17 odstotka na letni ravni, medtem ko depozitni certifikati nudijo v povprečju le 0,68 odstotka donosa na letni ravni. Obe vrsti investicijskih možnosti pa veljata za varne oziroma ne tvegane naložbe.

Investicije v zavarovana posojila so za vlagatelje stroškovno ugodne, saj spletna platforma ne zaračunava vstopnih in izstopnih stroškov in upravljavskih stroškov. Enako velja tudi za depozitne certifikate. Razlika je v tem, da spletna platforma ne zaračunava stroškov predčasne prekinitve vezave sredstev, medtem ko bančni depozit sicer omogoča predčasni dvig denarja, vendar je za to potrebno plačati visoke kazni.

Oznake:
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje