Ali ima klasični bančni depozit alternativo za donosno investiranje?

Depozitni certifikati veljajo za klasične in varne naložbe, ki jih nudijo banke. Z razvojem tehnologije in drugih investicijskih možnosti pa ostajajo v ozadju, saj ne nudijo fleksibilnosti investiranja. Številni vlagatelji so nezadovoljni z obrestnimi merami in posledično donosnostjo ter s stroški upravljanja.
klasicni-bancni-depozit-donosno-investiranje

Ali ima klasični bančni depozit alternativo za donosno investiranje?

Na voljo so tudi alternativne možnosti, ki delujejo kot bančni depozit. Med njimi so investicije v zavarovana posojila, ki se odvijajo na investicijskih spletnih platformah. Običajno gre za platforme za medsebojno posojanje denarja, ki jih imenujemo tudi peer-to-peer lending platforme. Na njih se združujejo tako posojilojemalci kot vlagatelji, ki vstopajo v naložbo tako, da financirajo posojilo, posojilojemalec pa taisto posojilo odplačuje.

Obrestovanje glavnice v določenem časovnem obdobju

Za klasični bančni depozit je značilno, da vlagatelj pridobi fiksno ali variabilno obrestno mero, ki se nato obrestuje skozi vnaprej določeno časovno obdobje. Običajno je tako, da so za kratkoročne naložbe dane nižje obrestne mere. Gre za vezavo sredstev oziroma glavnice, ki se obrestuje po obrestni meri. Za večino vlagateljev je to dobra možnost, če se ne želijo pretirano ukvarjati z investiranjem, saj se sredstva plemenitijo skozi čas.

Zelo podoben princip investiranja velja tudi za zavarovana posojila. Investicijska platforma objavi posojilo, ki je na voljo za investiranje, vlagatelj pa razbere podatke o naložbi, kot je dana obrestna mera, ročnost naložbe in minimalen znesek, ki je na voljo za investiranje. Celoten postopek je precej poenostavljen, saj se le z enim klikom investicija prenese v naložbeni portfelj in se začne obrestovati.

Varna investicija, a kako donosna?

Tako za zavarovano posojilo kot za klasični bančni depozit velja varnost oziroma nizka stopnja tveganja za izgubo glavnice. Banke zavarujejo investicije tako, da depozitne certifikate vključijo v sistem zajamčenih vlog, upravljalci investicijskih platform pa tveganja za izgube zmanjšuje s tem, da opravijo temeljit postopek preverjanja posojilojemalcev za odobritev kredita, zavarujejo posojila pri zavarovalnicah ter z lastnim kapitalom financirajo del posojila.

Glede na to, da je varnost pri obeh vrstah investicij zagotovljena, se pojavlja vprašanje donosnosti, katero je tudi glavni vzrok, zakaj se vedno več vlagateljev obrača k investicijskim platformam, ki nudijo zavarovana posojila. V povprečju naložbe v zavarovana posojila nudijo od 7 do 9 odstotne letne donose, medtem ko depozitni certifikati v povprečju ustvarijo nekaj manj kot odstotek letnega donosa.

varna-investicija

Kako prilagodljivo je investiranje za vlagatelje?

V digitalni družbi stremimo k temu, da so procesi enostavni in ažurni za uporabnika. Nič drugače ni pri investiranju v naložbe. Splet ponuja različne možnosti, hkrati pa se prilagaja uporabniku, saj so spletne investicijske platforme dostopne kadarkoli in na katerikoli elektronski napravi. Banke posodabljajo sisteme za vezavo sredstev v bančni depozit, vendar obstajajo platforme, ki omogočajo registracijo in prenos sredstev le z nekaj kliki, brez obsežne dokumentacije.

Tako slovenska investicijska platforma Nekster, ki nudi investiranje v zavarovana posojila, svojim uporabnikom ponuja varno, hitro in preprosto uporabo. Vlagatelji potrebujejo le dve minuti za registracijo, izplačila sredstev iz računa pa lahko opravijo le v enem koraku. Platforma je idealna priložnost za dodaten zaslužek tudi za vlagatelje začetnike, ki lahko z desetimi evri minimalnega zneska vplačila preizkusijo sistem in ustvarijo dobro podlago za pasiven dohodek.

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje