Ali morate izdelati letno poročilo?

V nadaljevanju si preberite, ali morajo zasebniki, ki niso samostojni podjetniki posamezniki, izdelati letno poročilo in ga predložiti na AJPES oziroma kam drugam ter kdo sploh so zavezanci za sestavitev letnega poročila po SRS 39.
Prispevki za družbenike, ki so poslovodne osebe - marec

Prispevki za socialo za družbenike, ki so poslovodne osebe – marec 2012 (Vir slike: sxc.hu)

Zavezanci za sestavitev letnega poročila po SRS 39 so mali podjetniki in drugi zasebniki, razen tistih, ki ugotavljajo osnovo za davek od dohodka iz dejavnosti na podlagi normiranih odhodkov. Letno poročilo po SRS 39 obsega bilanco stanja in izkaz poslovnega izida.

Vendar pa zasebniki ne predložijo letnega poročila na AJPES, pač pa so dolžni oba računovodska izkaza (bilanco stanja in izkaz poslovnega izida) predložiti davčnemu organu skupaj z obračunom akontacije dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti.

Več uporabnih nasvetov, kako ustanoviti podjetje, kdaj, zakaj in kako odpreti s.p., kako je s tekočim poslovanjem pri opravljanju dejavnosti v obliki s.p. ter na kaj še posebej paziti na začetku samostojne podjetniške poti, si preberite v brošuri za vsakega samostojnega podjetnika Sam svoj šef – samostojni podjetnik!

Vir: Verlag Dashöfer

Oznake:, , , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje