Ali se iPhone 8 sploh razlikuje od iPhone 7?

Apple je približno eno leto po predstavitvi telefona iPhone 7 predstavil njegovega naslednika. Dolgo časa se je ugibalo o imenu novega modela, ki na koncu vendarle ni poimenovan 7s, kot je bila včasih praksa pri Applovih telefonih, ampak ima povsem novo ime – iPhone 8. Pa je res tako zelo drugačen od predhodnika?
Ali se iPhone 8 sploh razlikuje od iPhone 7

Ali se iPhone 8 sploh razlikuje od iPhone 7?

Ob pogledu na zunanjost obeh modelov bi rekli, da razlik praktično ni

Če se najprej osredotočimo na velikost, obliko oziroma sam zunanji videz obeh telefonov, bi lahko enostavno rekli, da sta praktično enaka. Razlike v videzu so zares minimalne in jih povprečen uporabnik pravzaprav sploh ne opazi. Izpostaviti velja le stekleno zadnjo stran osmice, kar naj bi pripomoglo k manjšemu številu prask na zadnjem delu ohišja. Oba modela sta še vedno odporna proti politju in na prah, popolnoma enak je tudi zaslon IPS LCD z osvetlitvijo LED. Podobno je pri obeh večjih različicah: iPhone 7 Plus in iPhone 8 Plus.

V podjetju Smartslam, ki je specializirano za dobavo ovitkov in etuijev za telefone, stekel za zaščito zaslona ter druge dodatne opreme za mobilne naprave, pojasnjujejo, da se vsa dodatna oprema za iPhone 7 popolnoma prilega tudi najnovejšemu modelu iPhone 8, saj razlik v zunanjosti praktično ni. Prav tako so enaki polnilci za telefone s standardom Apple Lightning. Dodajajo še, da torej ni skrbi, da ovitki za iPhone 7 ne bi ustrezali tudi modelu iPhone 8.

Kaj pa se skriva v notranjosti?

Po navedenih specifikacijah sodeč, v osrčju naprav razlike so. Osmica nam ponuja popolnoma nov čip A11 Bionic, ki ga Apple predstavlja kot najzmogljivejši in najpametnejši čip v pametnem telefonu doslej. Nova sta tudi procesor in grafični procesor. Količina spomina ostaja enaka – 2 GB. Posodobljene so še nekatere druge komponente, ki jih bodo uporabniki v praksi težko zaznali.

Ima pa iPhone 8 eno bistveno prednost, tj. brezžično polnjenje, ki ga predhodnik ne pozna.

Ali je razlika v zmogljivosti res takšna, kot jo obljubljajo pri Applu?

Kot smo že navedli, Apple obljublja bistveno večjo zmogljivost novega iPhone 8, kar potrjujejo tudi nekateri testi, vendar opozarjamo, da povprečni uporabniki kakšnih revolucionarnih razlik ne bodo opazili. Uporabniška izkušnja operacijskega modela pri obeh telefonih bo kar podobna.

Zagotovo je iPhone 8 nekoliko izboljšana različica predhodnika iPhone 7, kakšnih revolucionarnih novosti pa ni pričakovati. Morda je za to primernejši iPhone X, poimenovan tudi telefon prihodnosti, ki se lahko podobno kot novi Samsungov paradni konj Samsung Galaxy S8 pohvali s popolnoma novim zaslonom čez celotno površino telefona ter popolnoma novo kamero in še izboljšanim delovanjem telefona kot celote. iPhone X se sicer tudi po zunanjosti popolnoma razlikuje od preostalih, zato v podjetju smartslam.si opozarjajo, da so tudi stekla in ovitki za iPhone X popolnoma drugačnih specifikacij.

Kaj pa cene navedenih modelov iPhone?

Cenovno dostopnost štejemo kot bistveno prednost modela iPhone 7, saj za bistveno manjši denar dobimo podobno zmogljivost kot pri dražjem in seveda novejšem iPhone 8, kar pri cenovno relativno dragih napravah Apple ni zanemarljivo. Revolucionarnejši in zmogljivejši iPhone X pa je pregrešno drag in ne spada v isti cenovni razred kot sedmica in osmica.

Glede na relativno visoke cene Applovih telefonov v podjetju smartslam.si svetujejo zaščito telefona z etuiji ali ovitki za iPhone 8 oziroma ovitki za iPhone 7. Opozarjajo še, da je najbolj občutljiv del telefona vsekakor zaslon, zato svetujejo tudi uporabo zaščitnega stekla za iPhone 8/iPhone 7. Tako bo zaščita zares popolna, hkrati pa cenovno bistveno ugodnejša od popravila telefona v primeru razbitja.

Odločitev, kateri telefon potrebujemo, si morda želimo in konec koncev katerega si lahko privoščimo, je torej še vedno v naših rokah.

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje