Ali veste, kako poteka vsaditev zobnega implantata med operacijo?

Zdravljenje z zobnimi vsadki predstavlja učinkovito rešitev za manjkajoče zobe, ne glede na to, ali gre za en manjkajoči zob ali pa brezzobost. V vsakem primeru zobozdravniki poiščejo najbolj ustrezne rešitve in začrtajo plan zdravljenja, ki med drugim vključuje tudi kirurško pričvrstitev vsadkov v čeljustno kost.
kako-poteka-vsaditev-zobnega-implantata-med-operacijo

Ali veste, kako poteka vsaditev zobnega implantata med operacijo?

Če se morda bojite kirurške operacije ali pa ne veste kaj pričakovati, je dobro vedeti nekaj več o tem, kako poteka vsaditev zobnega implantata. Gre za enega izmed pomembnejših postopkov pri implantološkem zdravljenju. Zobozdravnik mora zagotoviti, da se vsadek stabilno umesti v kost in sčasoma začne delovati kot zdrava korenina zoba, kar je tudi glavna naloga protetike.

Diagnostika in predpriprava na pričvrstitev vsadkov

Pred samo kirurško operacijo je potrebno nekaj predpriprav. Med drugim je zelo pomembna diagnostika, kjer zobozdravnik natančno pregleda stanje dlesni, zob in čeljustne kosti. Zobozdravnik bo ubral nekoliko drugačen plan zdravljenja zob, če morda niste najbolj primeren kandidat za vsadke, saj imate lahko ne dovolj močno čeljustno kost, za kar je potrebna dodatna operacija cepitve čeljustne kosti. Spet drugačen načrt zdravljenja se lahko ubere, če se soočate s parodontozo. V tem delu zobozdravnik tudi izbere najbolj primerne zobne vsadke in ostalo protetiko, če je to potrebno.

Kako poteka vsaditev zobnega implantata med samo operacijo?

Med operacijo ne boste čutili bolečine, saj bo zobozdravnik poskrbel za ustrezno lokalno anestezijo, ki bo omrtvičila področje. Najprej bo zarezal v dlesni in jih odprl toliko, da se bo izpostavila kost. Na kost bo vsadil oziroma privil vijak vsadka ter nato dlesen ponovno zaprl. Zobozdravnik bo postopek ponovil za vsak zob posebej. Če gre za večje število vsadkov, tedaj boste morda morali priti na operacijo dvakrat. V vsakem primeru pa kirurški operaciji sledi nekajmesečno celjenje. V tem času je pomembno, da se vijak vsadka zlije s čeljustno kostjo in dlesnimi, zato da je protetika stabilna. V primeru brezzobosti, boste v vmesnem času dobili nadomestno snemljivo zobno protezo.

zobni-implanatat-operacija

Zdravljenje enega zoba ali brezzobosti?

Implantološko zdravljenje zob lahko poteka nekoliko drugače, če potrebujete z vsadkom nadomestiti le en manjkajoči zob, ali pa zaradi poškodbe in parodontoze potrebujete celotno protetiko, saj skorajda nimate več zdravih korenin. V primeru večjega števila manjkajočih zob vam bo specialist predlagal kombinirano protetiko, pri čemer vam bo na spodnjo in zgornjo čeljust privil po dva vsadka, ki bosta nudila dobro oporo delni zobni protezi, ki je lahko fiksna ali snemljiva. V tem primeru je dobro, da zobozdravnika povprašate, kako poteka vsaditev zobnega implantata pri all-on-4 metodi.

Kako poiskati zobozdravnika specialista?

Najbolje je, da poiščete specialistično dentalno kliniko oziroma specialista paradontologa, protetika ali implantologa. Glede na vašo regijo lahko zobozdravnika poiščete tudi na spletni strani Dentalia, dobavitelj dentalne opreme in instrumentarija za različne veje zobozdravstva, ki oskrbuje zobozdravstvene ordinacije po celi Sloveniji tudi z implantati vrhunske kakovosti priznane blagovne znamke Neodent in Straumann, ki veljata za sinonim na področju implantologije, saj zobni vsadki nudijo optimalno biokompatibilnost, hitrejše celjenje, najboljše materiale iz zlitin, novo tehnologijo, ki temelji na obsežnih raziskavah, in doživljenjsko garancijo na materiale.

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje