Tožba proti avtorju neizpolnjene Kickstarter kampanje

Ameriška zvezna komisija za trgovino je vložila svojo prvo tožbo proti avtorju crowdfunding kampanje. Po uspešni kampanji za izdelavo družabne igre, je avtor Erik Chevalier sporočil, da projekta ne bo mogel dokončati. Komisija ga obtožuje, da je zbrana sredstva porabil za osebne namene.
Tožba proti avtorju neizpolnjene Kickstarter kampanje

Ameriška zvezna komisija za trgovino je vložila tožbo proti avtorju Kickstarter kampanje (Vir: kickstarter.com)

Leta 2012 je Erik Chevalier zagnal Kickstarter kampanjo za družabno igro The Doom That Came to Atlantic, ki naj bi bila podobna Monopoliju, vendar veliko bolj zabavna in uničevalna. Predstavitev igre je bila na Kickstarterju dovolj mikavna, da je več kot tisoč različnih podpornikov do junija 2012 namesto potrebnih 35 tisoč dolarjev prispevalo 122 tisoč dolarjev. Kar 85 odstotkov podpornikov je darovalo vsaj 75 dolarjev ali več. Chevalier je zaključek izdelave igre obljubil do novembra 2012.

Igra ni bila dokončana v napovedanem roku, niti ne kasneje. Avtor kampanje je o razvoju in razlogih za zamik dokončanja projekta podpornike obveščal preko Kickstarterjeve uradne strani še do junija 2013, nato pa je julija 2013 sporočil, da je projekt propadel. Za razloge je navedel previsoke stroške pridobivanja avtorskih pravic ter najemanja umetnikov, ki naj bi oblikovali igro.

Kickstarter kampanje, ki kljub uspešnemu financiranju niso zaživele

Odvetniki FTC v tožbi trdijo, da Chevalier v resnici sploh ni nikoli najemal umetnikov, ampak je denar podpornikov porabil za lastne namene, kot so najem stanovanja, nakup osebne opreme in pridobivanje avtorskih pravic za projekte, ki niso imele povezave z namizno igro.

Za goljufijo mora Chevalier plačati 112 tisoč dolarjev kazni, ko mu bo to njegovo finančno stanje dovoljevalo. Zaradi trenutne nezmožnosti plačevanja je kazen namreč prekinjena.

The Doom That Came to Atlantic klub temu živi

Namizna igra danes kljub temu obstaja, a ne po zaslugi Chevalierja. Po propadlem projektu je igro izdelalo podjetje Cryptozoic Games. Podjetje je na lastne stroške izpolnilo tudi vsa naročila podpornikov na Kickstarterju, ki so tako leta 2014, ko je igra izšla, vseeno dobili to, kar so plačali.

O znamivih Kickstarter kampanjah bomo govorili tudi na dogodku Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje