Bliža se rok za oddajo letnih poročil

Vsako leto je potrebno AJPES-u poročati o poslovnem izidu in poslovnih izkazih v prejšnjem letu. Najprej so na vrsti zavodi in druge nepridobitne organizacije - ti morajo poročilo oddati do konca februarja, medtem, ko morajo ostali to narediti do konca meseca marca.
Bliža se rok za oddajo letnih poročil

Letna poročila 2015 (Vir slike: freeimages.com)

Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES) je pooblaščena institucija za zbiranje, obdelovanje in posredovanje podatkov iz letnih poročil poslovnih subjektov ter za javno objavljanje letnih poročil in drugih podatkov gospodarskih družb, samostojnih podjetnikov in drugih poslovnih subjektov.

Letnih poročil ni potrebno oddati vsem gospodarskim subjektom. Tako letnih poročil ni potrebno oddati normirancem ter poslovnim subjektom, ki niso ustanovljeni kot pravne osebe in nimajo statusa samostojnega podjetnika (notarji, odvetniki, samostojni zdravstveni delavci, samostojni kulturni delavci, športniki, novinarji, nekateri drugi poslovni subjekti in civilna združenja).

Roka za oddajo letnih poročil sta dva, in sicer zadnji dan v mesecu februarju oziroma zadnji dan v mesecu marcu.

Do konca februarja morajo letna poročila oddati:

  • nepridobitne organizacije – pravne osebe zasebnega prava (razen političnih strank) – sem spadajo tudi zavodi;
  • pravne osebe javnega prava.

Do konca marca pa morajo letna poročila oddati:

  • gospodarske družbe
  • samostojni podjetniki 
  • zadruge
  • društva

Letna poročila je potrebno predložiti prek spletnega portala AJPES. Podatke se vnese neposredno v spletno aplikacijo ali pa se jih uvozi kot XML datoteko.

Abeceda davkov in računovodstva je nekaj, kar bi moral poznati vsak podjetnik >>

Predložitev letnega poročila na spletnem portalu AJPES se lahko potrdi na dva načina:

  • s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali
  • z lastnoročnim podpisom na Obvestilu za AJPES, izpisanim iz spletne aplikacije po opravljenem vnosu, ki se ga posreduje pristojni izpostavi AJPES osebno ali po pošti s povratnico. 

Zakonitim zastopnikom oziroma odgovornim osebam, ki imajo v Poslovnem registru Slovenije vpisan EMŠO in davčno številko, ni potrebno izpolnjevati obvestil o uporabi kvalificiranih digitalnih potrdil za podpisovanje letnih poročil, saj so njihovi podatki že zajeti v Evidenci digitalnih potrdil. 

Kot zanimivost: vseh poslovnih subjektov, ki morajo AJPES-u predložiti tovrstne podatke, je okrog 182.000. 

Vir: AJPES

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje