Bluetooth – Se zavedate nevarnosti?

Bluetooth je izredno popularen in skorajda ni proizvajalca, ki bi pri oblikovanju novega modela mobilnega telefona pozabil nanj. Nevarnosti, ki prežijo na neprevidnega uporabnika pa so veliko manj izpostavljene kot nesporna funkcionalnost tehnologije.
Bluetooth - Se zavedate nevarnosti?

Je kdo že imel slabe izkušnje z uporabo Bluetootha?

Raziskovalna agencija InsightExpress je razkrila rezultate opravljene ankete, ki kažejo, da kar 73 odstotkov uporabnikov mobilnih naprav ni seznanjenih s pretečimi nevarnostmi Bluetootha. Predvsem so na udaru mobilni telefoni pa tudi prenosni računalniki.

Ooi Szu- Khiam, višji svetovalec na področju varnosti pri podjetju Symantec Singapur pravi, da obstaja možnost vdora, ki bi napadalcu omogočil prisluškovanje zasebnemu pogovoru. Dodaja, da so v zadnjih letih v porastu mobilnim telefonom prilagojeni virusi, črvi in trojanski konji. Kljub temu, da posledice niso tako katastrofalne kot za osebne računalnike, opozarja, da se bo v prihodnje potrebno še aktivneje soočiti s to problematiko.

»Bluespamming« ali »bluejacking« je tehnika uporabljena za anonimno pošiljanje tekstovnih sporočil prek Bluetootha. Čeprav vam napadalec ne bo poškodoval naprave ali dostopal do shranjenih informacij, bo možnost izkoristil za pošiljanje sporočil z nezaželeno vsebino. To spominja na dobro znano nezaželeno elektronsko pošto (spam), ki jo k sreči elektronski nabiralniki že dokaj dobro prepoznajo.

»Bluesnarfing« je veliko bolj nevarna tehnika vdora. Z njo lahko heker vstopi do informacij shranjenih na telefonu (imenik, koledar, elektronska pošta), jih kopira in jih brez vednosti lastnika pregleduje. Napadalec pravzaprav izkoristi napako, ki je nastala v nekaterih starejših verzijah mobilnikov in omogoča nepridipravu lociranje in vdor, kljub temu, da je lastnik Bluetooth ugasnil.

Zadnji, a najnevarnejši način je t.i. “bluebugging“. Z njim lahko napadalec dejansko prevzame tujo napravo ter z njo pošilja in prejema sporočila, opravlja klice, prisluškuje pogovoru, spreminja vnose v imeniku ali se poveže na splet.

Ooi Szu- Khiam predlaga, da se lastniki telefonov zaščitijo s proti virusnimi programi in ostalo programsko opremo, ki je namenjena mobilnim telefonom.

Vsak izmed nas pa lahko zmanjša možnost vdora s tem, da sledi štirim preprostim korakom:

Ugasnite Bluetooth
Ko končate z uporabo Bluetooth ga ugasnite. To bo poleg varnosti vplivalo tudi na stanje vaše baterije.

Ostanite skriti
V primeru ko ni potrebe, da vas bi ostale naprave morale prepoznati, nastavite profil »hidden«. Tako vas hekerji ne bodo odkrili.

Preverite izvor datotek
Nikar ne zaganjajte aplikacij, ki ste jih na telefon prejeli iz neznanega vira. Sprejmite jih le od zaupanja vrednih virov.

Uporabljajte geslo
Priporočljiva je uporaba gesla, to pa naj ne bo samo 3 ali 6 mestno, saj ga lahko le v nekaj sekundah vešč napadalec zlomi. Najbolje naj bi bilo uporabljati 10 mestna gesla, saj naj bi za zlom potreboval tudi več tednov.

Vir: ZDNet Australia

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje