Bo vrednost startupa Uber zrasla na 50 milijard dolarjev?

Startup Uber, ki s svojo aplikacijo ljudem omogoča izbiro, priklic in plačilo prevoza s preprostim klikom na zaslon pametnega telefona, je pravkar naznanil, da bo v novem krogu zbiranja sredstev poskušal zbrati dodatni 2 milijardi dolarjev investicije.
Bo vrednost startupa Uber zrasla na 50 milijard dolarjev?

Bo vrednost startupa Uber zrasla na 50 milijard dolarjev? (Vir slike: cnbc.com)

S tem bo vrednost startupa Uber narasla na neverjetnih 50 milijard dolarjev – to pa bi pomenilo, da bo postal najdražji startup na svetu in se s tem postavil ob bok svetovno znanim gigantom, kot sta Facebook in Xiaomi.

Pri tem se pojavljajo številna vprašanja: ali Uber, ki je pred zgolj nekaj tedni zbral 2,8 milijarde dolarjev investicije, denar res potrebuje, ali pa gre zgolj za izkoriščanje izjemnega zanimanja, ki so ga investitorji in množice ljudi izkazale za to podjetje?

Kakorkoli že, letošnji absolutni zmagovalec tekmovanja TechCrunch Crunchies bo gotovo tudi novo pridobljena denarna sredstva izkoristil pametno in bo tako še povečal svoj doseg in zaslužek. Ta naj bi sicer že zdaj presenečal tudi vsega vajene investitorje – Bill Maris, eden izmed največjih denarnih podpornikov omenjenega startupa in vodilni v podjetju Google Ventures, po lastnih besedah še nikoli v življenju ni videl startupa, ki bi izkazal tolikšno rast prihodkov kot Uber. 

Za Uber je bilo prelomno leto 2014, ko se je uveljavil kot globalni startup. V zadnjih štirih letih se je namreč hitro širil ter postal cenovno ugodna in zanesljiva rešitev za iskanje prevozov v več kot 250 mestih po vsem svetu. V lanskem letu pa se je nasploh iz negotovih začetkov preobrazil v rešitev za množice.

Lyft prejel 150 milijonov dolarjev investicije

Se Uber res zanima za Nokiin navigacijski sistem?

Že nekaj časa se pojavljajo vprašanja, kdo bo tisti, ki bo kupil uspešni navigacijski sistem HERE podjetja Nokia in bitka se je pred kratkim še posebej zaostrila. V boj za nakup izjemne tehnologije z velikim potencialom se je namreč vmešal tudi Uber.

To je povzročilo veliko nelagodja med proizvajalci avtomobilov, kot so Mercedez-Benz, BMW in Audi, ki zato že kujejo načrt, kako bi se združili in prevzeli tehnologijo Nokiine navigacije. Kljub temu pa so zaskrbljeni, saj lahko bogato tehnološko podjetje, kot je tudi Uber, Nokii ponudi več denarja in boljše pogoje, s čimer bi se za nakup lahko obrisali pod nosom. Po nekaterih informacijah naj bi Uber to že storil.

Vir: qz.com in businessinsider.com

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje