Bodoči mladi podjetniki – nova priložnost zanje

Operacija »Podjetno v svet podjetništva 2013«, ki mladim, izobraženim in brezposelnim osebam pomaga oblikovati lastne podjetniške kariere, je polno zaživela po vsej državi. V letu 2013 bo kar 250 iskalcev zaposlitve imelo priložnost uresničiti svoje podjetniške zamisli.
Bodoči mladi podjetniki – nova priložnost zanje

Gneča ob stojnici Mariborske razvojne agencije.

Cilj operacije je opogumiti mlade, da vzamejo svojo karier v lastne roke, jim ponuditi znanje in jih usposobiti, da zase ustvarijo nova delovna mesta v podjetniških vodah.

Za namene operacije je vseh dvanajst razvojnih agencij po Sloveniji stkalo konzorcij, ki pelje operacijo pod vodstvom Regionalnega centra za razvoj Zagorje. V postopku izbiranja se je tako na trinajst javnih razpisov prijavilo 754 kandidatov. Strokovne komisije so opravile 407 razgovorov in izbrale 130 udeležencev; med njimi je 90 žensk in 40 moških. Pravkar potekajo tudi izbori za vključitev v drugi del operacije, v letu 2013 naj bi tako kar 250 iskalcem zaposlitve pomagali uresničiti njihove podjetniške zamisli.

Vrednost operacije je slabih 3,9 milijonov evrov, ki jih v višini 85 odstotkov prispeva Evropski socialni sklad, razliko pa Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS. Konzorcij vseh regionalnih razvojnih agencij je izbranim udeležencem ponudil vse osnovne potrebščine za razvoj lastne podjetniške kariere. To so čas za razvoj ideje v obliki zaposlitve za pet mesecev in opremljena pisarna, bodoči podjetniki pa imajo tudi priložnost dodobra izkoristiti druge komponente podjetniškega podpornega okolja, kot so mentorji, strokovnjaki in dostop do potrebnih poslovnih znanj.

Skupina prvih udeležencev s koncem junija zaključuje z oblikovanjem svojih podjetniških zamisli »znotraj varnega objema« in se podaja na samostojno preživetje na trg. V preteklih petih mesecih so oblikovali svoje ideje v smiselne celote, naredili poslovne načrte, se preverili pri svojih ciljnih skupinah ter se osebnostno usposabljali za podjetniško kariero. Z julijem svoja delovna mesta prepuščajo drugi skupini nadebudnih mladih, ki se želijo preizkusiti v podjetniških vodah.

Namen operacije je spodbujanje podjetništva in podjetniške kulture med mlajšimi brezposelnimi z višjo ali visoko stopnjo izobrazbe. Vodilni partner in tudi iniciator operacije je Regionalni center za razvoj iz Zagorja, ki je s takrat še pilotnim projektom pričel leta 2010.

Za Podravje operacijo vodi Mariborska razvojna agencija. Na oba razpisa, ki sta potekala decembra lani in junija letos, se je samo v Podravju prijavilo več kot 160 posameznikov z najrazličnejšimi idejami. Kot že omenjeno pravkar poteka drugi izborni postopek, priložnost v prvi etapi pa so dobili:

  • Nastja Vedrnik – Domača pasja pekarna Hov Hov, peka zdravih, naravnih priboljškov za pse; 
  • Tina Grmek – NomNom, peka unikatnih tort, mini kolačkov, pit in presnih tort;
  • Sonja Tomazini – “Kozmetika Sonček”, domača izdelava kozmetike iz naravnih sestavin;
  • Jernej Španinger – “Evana”, družinsko podjetje za izdelavo naravne kozmetike, aromaterapijo in druge poslovne storitve;
  • Boštjan Slana – “ B.S. Inženiring”, izdelava 3D konstrukcij orodij za tlačno litje;
  • Žiga Kristan – “Žigec Migec”, mobilno gostinsko podjetje;
  • Nina Kolarič – “Turizem Slovenske gorice”- povezava turističnih točk osrednjih Slovenskih goric in promocija turističnih storitev;
  • Eva Kancler – “Arteva”, restavratorstvo, slikarstvo in poslikave obrazov;
  • Petra Tivadar – “Petko”, računalniški tečaji za osebe s posebnimi potrebami in starostnike;
  • Maja Škontra – socialno podjetje/zadruga za medgeneracijsko povezovanje in pomoč mladim družinam v povezavi z Lutkovnim gledališčem Maribor.

Avtor: Helena Rous, Mariborska razvojna agencija p.o.

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje