»Če je ekipa odlična, lahko uspe tudi s povprečno dobro idejo«

Kako naj se podjetnik pripravi na pitch in kaj vse naj izpostavi? Obstajajo kakšne razlike med slovenskimi in tujimi investitorji in na kaj morajo biti podjetja oziroma startupi pozorni pri investicijah, smo povprašali Nino Mazgan iz sklada Meta Ingenium.
»Če je ekipa odlična, lahko uspe tudi s povprečno dobro idejo«

Na sliki Nina Mazgan iz sklada Meta Ingenium (Vir slike: osebni arhiv).

»Težko je posploševati na slovenske in tuje investitorje, saj se investitorji razlikujejo predvsem po svojih naložbenih strategijah, odločajo se investirati v različne sektorje in v različne faze razvoja podjetja,« pravi Mazganova, ki je na tem področju aktivna že štiri leta, pretežno s skladom Meta Ingenium, ki so ga ustanovili leta 2011.

»Vsak denar ni enak«

Pri investicijah je pomembno, da podjetja oziroma startupi premislijo o svoji strategiji razvoja in financiranja. »Pravimo, da vsak denar ni enak in potrebno je razmisliti, kateri vir financiranja posameznemu podjetju najbolj ustreza,« razloži. Po odločitvi se pripravi na sam proces in pogajanja, imeti mora pripravljene odgovore na vsa vprašanja, »vključno z zagovarjanjem svojega vrednotenja podjetja in pa predvsem načrtov za naprej ter možne izhodne strategije«.

Podjetnik mora imeti jasno razdelano potrebo po naložbi in predstaviti smiselno višino investicije, dodaja. »Delež je pri startupih največkrat stvar pogajanj, vendar obstajajo tudi določeni primerjalni faktorji za podjetja iz podobnih branž in na podobnih stopnjah razvoja, zato je smiselno, da se podjetnik o tem informira, preden predlaga nerazumne deleže

Nino Mazgan smo povabili na okroglo mizo dogodka #topStartupEKIPA

Kaj pa po investiciji?

Po pridobitvi investicije mora podjetnik izvrševati poslovni načrt, ki ga je predstavil investitorju, prav tako pa upoštevati določene pogoje, ki so bili določeni med pogajanji. »Investitor bo v organe odločanja postavil svojega predstavnika, ki bo podjetju sledil in skrbel, da izvaja aktivnosti v skladu z dogovorjenim in mu pomagal s poslovnimi nasveti in kontakti,« podjetnik pa mu mora poročati o poslovnih in finančnih rezultatih ter skrbeti, da podjetje na trgu uspe.

Kako prepričati investitorja?

Podjetnik naj na kratek, jedrnat in atraktiven način predstavi ključne elemente, ki zanimajo investitorja, svetuje Mazganova. »Bistvena področja, ki jih je potrebno pokriti, pa so problem, ki ga podjetnik rešuje, kakšno rešitev ponuja, kdo je v ekipi, kako velik je trg in kakšen je trend, poslovni model, finančne napovedi ter naložbena strategija, torej, koliko denarja išče in za kakšen namen

Pri tem pa podjetniku lahko pomaga kar nekaj elementov. Na primer dobra, inovativna ideja in poslovni model, ki pa nista edina. »Ključna je ekipa, tim, ki pokriva vse potrebne kompetence, znanja in izkušnje za izvedbo ideje ter prava motivacija in ambicije. Pravimo, da lahko imate odlično idejo, a če je ekipa slaba, je ne boste uspeli uresničiti. Če pa je ekipa odlična, pa lahko uspe tudi s povprečno dobro idejo

Oznake: , , , , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

30.01.2020 od 15:00 do 19:00
SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje