Davčna obravnava stroška za nakup vinjete

V nadaljevanju si lahko preberete pojasnila Ministrstva za finance, kako je z umestitvijo nakupa vinjete pod stroške podjetja v primeru službenega potovanja z lastnim avtomobilom ali z avtomobilom, ki je službeni, a ga delojemalec uporablja v privatne namene.
Davčna obravnava stroška za nakup vinjete

Tudi ob uporabi osebnega avtomobila na službeni poti lahko nakup vinjete štejemo za davčno priznani odhodek.

Za povračilo stroškov na službenem potovanju šteje tudi povračilo stroškov za takse (letališke takse, peronske karte ipd.), povračilo stroškov za gorivo, če se uporablja službeno vozilo, cestnine in parkirnine ter povračilo stroškov za  prevoz in prenos stvari oziroma prtljage.

V primeru, ko imamo službeni avtomobil tudi za privatne namene, se v davčno osnovo delojemalca všteva 1,5% nabavne vrednosti vozila mesečno, za vsak začeti koledarski mesec uporabe vozila, in sicer ne glede na dejansko uporabo vozila za privatne namene in ne glede na način, kako je delodajalec pridobil vozilo. Boniteta se ne ugotavlja v primeru uporabe osebnega vozila zaradi izvajanja ukrepov varovanja, ki jih izvaja policija v skladu z zakonom o policiji. Ker je vinjeta vezana na vozilo, na Ministrstvu za finance menijo, da je strošek delodajalca za nakup vinjete že vključen v boniteto (tj. v 1,5 % nabavne vrednosti vozila).

Ko pa se z osebnim avtomobilom namenimo na službeno pot, se povračilo stroškov nakupa vinjete, ki ga delodajalec izplača delojemalcu, ne všteva v davčno osnovo, pod pogojem, da je dokumentirano s potnim nalogom (iz katerega je razvidno, da je na službenem potovanju smiselna uporaba cestninske ceste) in z računom. Delavcu se pod temi pogoji v koledarskem letu v davčno osnovo ne všteva povračilo stroškov nakupa ene letne ali največ dveh polletnih vinjet.

Torej se nakup vinjete obravnava le na dan službenega potovanja ali kadarkoli pred službenim potovanjem. Povračilo stroškov vinjete se zaposlenemu ne všteva v davčno osnovo tudi, če je zaposleni za svoj avtomobil že nabavil vinjeto, kasneje pa je bil s tem avtomobilom napoten na službeno potovanje, na katerem je smiselna uporaba cestninske ceste. Tako se povračilo stroškov nakupa vinjete, ki ga delodajalec pod zgoraj navedenimi pogoji izplača delojemalcu, napotenemu na službeno potovanje z lastnim avtomobilom, šteje za davčno priznani odhodek.

 

Vir: DURS, 8.7.2008

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje