Dolenjsko – posavska gazela 2012 je Evrosad

Dnevnik je danes razglasil dolenjsko-posavsko gazelo 2012. Najhitreje rastoče podjetje v regiji in drugi finalist izbora za naziv zlata gazela 2012 je podjetje Evrosad. Sicer je 100 najhitreje rastočih podjetij dolenjsko-posavske regije v petih letih ustvarilo kar 1.128 ljudi.
Dolenjsko - posavska gazela 2012 je Evrosad

Dolenjsko – posavska gazela 2012 je Evrosad

Evrosad

Podjetje je leta 1995 ustanovil Ivan Kozole in je značilna podjetniška zgodba o tem, kako se v družinskem podjetju znanje uspešno prenaša iz roda v rod. Danes skupina Evrosad, ki jo vodi sin Boštjan Kozole, zaposluje 150 ljudi v treh podjetjih, organizacijsko pa je razdeljena na proizvodnjo, hladilnico, trženje, finančno-računovodski sektor in poseben oddelek za razvoj. Delež izvoza znaša dobrih 66 odstotkov. Več kot polovica izvoza odpade na trge Anglije, Srednjega vzhoda in Skandinavije, druga skupina so kupci iz baltiških držav, Rusije in vzhodne Evrope, lani so prodrli še v Dubaj, tretja pa preostali trgi. Skupina Evrosad danes na 713 hektarjih, kolikor  meri skupna površina treh podjetij v skupini – Evrosada, Sadjarstva Blanca in Sadjarstva Ormož, ter površine zasebnikov v Posavju, od katerih odkupujejo sadje, pridela 20.000 ton jabolk, 2000 ton hrušk in 500 ton breskev. V letu 2010 je zgradilo tudi pakirno-sortirni center, ki bi lahko zadostil potrebam celotnega slovenskega sadjarstva. Izreden pomen za razvoj ima tudi izobraževanje zaposlenih, saj se zavedajo, da lahko le z zadostnim znanjem dosegajo ustrezno kakovost pridelave. Skladno s tem v podjetju Evrosad že načrtujejo svojo akademijo, v kateri vidijo možnost še bolj kakovostnih oblik izobraževanja.

 

Obrazložitev komisije

Evrosad dokazuje, da se z dejavnostjo gojenja pečkatega in koščičastega sadja moč prebiti med izzivalce v mednarodnem merilu. Rast je dinamična in obenem preudarna: v petih letih je Evrosad prihodke iz prodaje podvojil, celotni prihodki pa so se lani povzpeli proti 8 milijonom evrov. V istem obdobju je priložnost zaposlitve v Evrosadu dobilo več kot trideset sodelavcev. Danes kolektiv šteje že 150 članov. Med odlike Evrosada šteje tudi, da imajo na odgovornih delovnih mestih kar dve tretjini sodelavk. Z rastjo podjetje počasi, a vztrajno povečuje tudi dodano vrednost, ki se je v letu 2011 približala 23.000 evrov na zaposlenega. Med dejavnike uspeha sodi premišljena proizvodnja sadja z minimalnimi vnosi pesticidov, s katero dosegajo visoke zahteve trgovskih verig ter vpetost v svetovno sadjarsko zgodbo. Mednarodno prepoznavno blagovno znamko gradijo s strokovnim vključevanjem na konference, med drugim sodelujejo z urednikom najpomembnejše sadjarske revije na svetu. Rast v prihodnosti povezujejo z vrhunsko kakovostjo ter razvojem. Na obstoječih in novih trgih bodo prodirali tudi z novimi jabolčnimi sortami in razširitvijo trenutno sorazmerno manjšega asortimana hrušk.

Med nominirance za dolenjsko-posavsko gazelo 2012 je metodološka komisija poleg podjetja Evrosad izbrala še krški GEN-I, ki je pomemben akter na elektroenergetskem trgu, in ribniški Yaskawa Ristro, specialist za robotske sisteme, ki jih kupcem dobavlja na ključ.

 

Dolenjsko-posavske gazele 2012 v 5 letih ustvarile 1128 novih delovnih mest

Dolenjsko-posavske gazele so v primerjavi s preostalimi slovenskimi regijami rasle najhitreje. Vrednost prodaje so od leta 2006 do 2011 pošesterile (indeks rasti 620), nekajkratno pa so presegle tudi rast dolenjsko-posavskega gospodarstva. To je v istemu obdobju po vrednosti prodaje zraslo komaj za tretjino, 33 odstotkov. S podpisom pogodbe o zaposlitvi je sto dolenjsko-posavskih gazel v petih letih razveselilo kar 1.128 ljudi. V istem času je število zaposlitev v tej regiji upadlo s 46.500 na 41.700 ali kar za 10 odstotkov. Gazele se ponašajo tudi z dodano vrednostjo. V obdobju od leta 2006 do 2011 je sto gazel povečalo dodano vrednost za 57,5 milijona evrov, kar pomeni 163-odsotno rast. V letu 2011 so regijske gazele v povprečju dosegle 46.032 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, približno polovica gazel (47) pa je presegla nacionalno povprečje dodane vrednosti 36.966 evrov na zaposlenega. Po velikosti se je na lestvico dolenjsko-posavskih gazel uvrstilo 77 mikro podjetij, 17 malih, poleg štirih srednje velikih pa sta na njej tudi dve veliki podjetji. V povprečju je podjetje na lestvici v letu 2011 zaposlovalo 23 sodelavcev, največje med njimi pa 215.

Sklepna prireditev Slovenska gazela 2012 bo v četrtek, 25. oktobra, v SNG Opera in balet Ljubljana. Podrobnejše informacije o projektu Gazela 2012 najdete na spletni strani www.gazela.com.

Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje