Eblagajna – način za izstavljanje e-računov

Eblagajna oziroma davčna blagajna je način izdajanja računov, ki jo uporabljajo zavezanci, ki za opravljeno storitev oziroma dobavo izdelkov od stranke pričakujejo gotovinsko plačilo.
eblagajna

eblagajna

Pri tem gotovinsko plačilo pomeni plačilo z bankovci, kovanci, plačilno kartico ali s čekom. Poleg te možnosti je zavezancem na voljo le še en način izstavljanja računov; to je vezana knjiga računov. Pri tem gre za vpisovanje podatkov o izstavljenem računu v papirnat sklop obrazcev.

Namen eblagajne

Eblagajna je bolj sodobni način izstavljanja računov. Gre za opremo, ki jo lahko kupite, lahko pa jo v obliki programa naložite na računalnik ali na mobilno napravo. Namen eblagajne je, da omogoča posredovanje podatkov o računih direktno na FURS v pregled. Da bi taka blagajna lahko delovala, je torej obvezna internetna povezava. Poleg tega potrebujete tudi digitalno potrdilo, da boste lahko izstavljene račune digitalno podpisovali.

Uporaba eblagajne

Uporaba eblagajne je enostavna in se je lahko hitro naučite. Olajša vam poslovanje, saj je v programu veliko podatkov že vnaprej pripravljenih. Tako se zmanjšajo možnosti za napake pri prepisovanju. Eblagajno oziroma davčno blagajno je možno uporabljati na več načinov. Lahko kupite posebno opremo. V tem primeru set sestoji iz naprave za izstavljanje računov, tiskalnika, namenjenega tiskanju računov, ter posebnega predalčka, v katerega denar lahko shranite na varno. Je pa možno eblagajno uporabljati kot poseben program, ki ste ga prej naložili na računalnik. Morate pa v tem primeru še vedno dokupiti tiskalnik za račune. Prav tako boste morali zagotoviti varen prostor za shranjevanje denarja.

Mini blagajna

Posebna vrsta eblagajne je mini blagajna. Gre za poenostavljeno različico eblagajne, ki pa omogoča enake funkcije. Prednost je v tem, da jo v obliki aplikacije pridobite brezplačno. Naložite pa jo lahko na pametni telefon ali na tablico. Kot dobra možnost se je izkazala tudi za uporabnike vezanih knjig računov, ki morajo, kljub papirnati obliki izstavljenih računov, podatke o teh posredovati preko interneta na FURS. Mini blagajna to omogoča na enostaven način. Je pa seveda tudi v tem primeru treba pred prvo uporabo urediti digitalno potrdilo, s katerim se uporabnik identificira v sistemu.

Eblagajna je torej sodobni pripomoček za bolj prijazno izstavljanje računov, s katerim so uporabniki zadovoljni.

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje