EIC Accelerator: Evropska sredstva za razvoj in komercializacijo visoko tehnoloških startupov

Ste “deep tech“ startup z razvitim prototipom, skalabilnim poslovnim modelom in ustaljeno ter komplementarno ekipo? Ste s svojo disruptivno inovacijo že dokazali potrebo na trgu, ali s prvo prodajo ali pa s prejetimi pismi podpore? Ste prejemniki nagrad ali odlikovanj? Imate visoke ambicije po širitvi na evropske ali mednarodne trge? Če ste na ta vprašanja odgovorili z “Da”, potem je morda EIC Accelerator pravi naslov za vas.
the eic accelerator

Za startupe ter MSP, ki razvijajo „deep-tech“ inovacije

Evropski pospeševalnik, t.i »EIC Accelerator« ni samo raziskovalno-razvojni program, kot tudi ni le navadna investicija v pospešeno rast podjetja prijavitelja. Gre za izjemno evropsko finančno priložnost za podjetniške vizionarje, ki želijo premagati start up dolino smrti (t.i. »Valley of Death«) in s svojo inovacijo postati naslednji standard na mednarodnih trgih. Vsekakor je priprava konkurenčne projektne vloge za tako ambiciozen instrument EU financiranja zahtevna in časovno intenzivna naloga.

Vendar so nagrade vredne truda:

 1. evropska nepovratna sredstva v višini 2,5 milijona EUR za razvoj vaše tehnologije do tržne zrelosti (TRL9),
 2. evropska kapitalska naložba v višini do 15 milijonov EUR za manjšinski delež v podjetju, ki je namenjena komercializaciji, povečanemu obsega in rasti prometa, dobička, delovnih mest in vrednotenja podjetja,
 3. vrhunski evropski poslovni mentorji in dostop do mreže več kot 12700 članov skupnosti, ki jo sestavljajo podjetja, vlagatelji, poslovni mentorji, skrbniki ekosistema in druga MSP
 4. sistematično iskanje kvalificiranih soinvestitorjev za pridobitev dodatnih zasebnih sredstev, ki ga izvaja EIC. Leta 2021 je 24 neposrednih naložb v lastniški kapital EIC pritegnilo še 395 milijonov EUR tveganega kapitala in drugih zasebnih vlagateljev.
 5. In nazadnje – uresničevanje oprijemljivega družbenega učinka.

Odprte tematike in ciljni izzivi

EIC Accelerator je na voljo v dveh različicah:

1. »Odprti«: prijavijo se lahko inovacije, s katerega koli področja tehnologije in uporabe,

2. »Izzivi«:

2.1 Tehnologije za odprto strateško avtonomijo

 • Strateške tehnologije v zdravstvu,
 • Komponente, tehnologije in sistemi za farmacevtsko industrijo,
 • Trajnostni in inovativni pristopi, vključno s krožnimi pristopi za kritične surovine (CRM),
 • Nova uporaba kvantnih tehnologij,
 • Uporaba »edge computing«,
 • Inovativne aplikacije, ki uporabljajo podatke in signale iz vesoljskih infrastruktur EU,
 • Razvoj vesoljskih tehnologij,
 • Kritične varnostne tehnologije,
 • Tehnologije za inovativne finančne in plačilne infrastrukture ter storitve.

2.1 Tehnologije za »Fit for 55«

 • Izboljšana stopnja pretvorbe in uporabe čiste energije,
 • Razogljičenje industrijskih panog,
 • Energetska učinkovitost in varnost v grajenem okolju,
 • Rešitve za mobilnost z ničelnimi emisijami,
 • Podnebna nevtralnost pri rabi zemljišč,
 • Sistemi za upravljanje/monitoriranje vode, plina in zraka v zaprtih prostorih
 • Zelene digitalne tehnologije.

Postopek prijave ter selekcija

Moderniziran postopek prijave je centralno upravljan preko AI-spletnega portala EIC Acceleratorja. Razdeljen je na dva koraka, s čimer se namerava omejiti količino prijav in sicer na Korak 1 (12 strani vloge, Pitch deck in video predstavitev v dolžini največ treh minut) ter Korak 2 (podroben poslovni načrt, pravna analiza, pisma podpore, finančni načrt). Po odobrenemu Korak 2, je prijavitelj vabljen v Bruselj, kjer pred žirijo serijskih podjetnikov in investitorjev predstavi (»pitcha«) svoj projekt in odgovarja na vprašanja. Ko ta žirija poda zeleno luč, je projekt odobren.

the eic accelerator

Ustreznost z EIC Acceleratorjem

Ta program je zelo konkurenčen in od prijavitelja zahteva vrhunsko intelektualno lastnino, ekipo ter dokaze o odličnosti. Priprava projektne prijavnice obsega povprečno tri do štiri mesece fokusiranega dela, zato je pred pričetkom del zelo smiselno preveriti, ali vaše podjetje in inovacija izpolnjuje pogoje.

Pri podjetju Tiko Pro opravimo brezplačni pregled te ustreznosti – pošljite nam svoj Pitch deck na info@tiko-pro.si s pripisom »EIC Accelerator«. V primeru ustreznosti vas bo kontaktirala naša strokovnjakinja s področja startup financiranja.

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje