Nova tehnologija za pridobivanje električne energije in sladke vode

Avstralija bo obnovljivo energijo in hkrati sladko vodo pridobivala s pomočjo morskih valov. Podjetje Carnegie Wave Energy tehnologijo razvija od leta 1999, februarja letos pa je projekt doživel prvo predstavitev. Mogoče pa pitna voda in energija le ne bosta problema prihodnosti?
Nova tehnologija za pridobivanje električne energije in sladke vode

CETO: Nova tehnologija za pridobivanje električne energije in sladke vode (Vir: carnegiewave.com)

Med obnovljivimi viri energije si bo poleg sončne in vetrne energije opazen delež izborila tudi energija morskih valov. Podjetje Carnegie Wave Energy je izdelalo tehnologijo, kjer elektriko proizvajajo plavajoče boje. Te se z morskim valovanjem dvigajo in spuščajo ter tako proti obali skozi cevi potiskajo vodo, kjer pritisk poganja turbine in generira elektriko. Tehnologijo so poimenovali CETO, po grški boginji morskih pošasti.

Premer posamezne boje znaša 11 metrov. Narejena je iz jekla in napolnjena z mešanico morske vode in pene. Njena gostota mora biti ravno tolikšna, da plava od enega do dva metra pod morskim površjem. To je idealna globina, da se izogne nevarnostim na površju, kar je pogost problem podobnih tehnologij, ter še vedno lahko pridobiva energijo iz valovanja morja.

Končni proizvod: Elektrika in sladka voda

Električna energija pa ni edini končni proizvod. Pritisk iz cevi lahko uporabljajo za proces obratne osmoze, ki odstranjuje sol iz morske vode. To je že znan postopek pridobivanja sladke vode, a je zanj potrebno veliko energije. V primeru plavajočih boj je pritisk tako močan, da filtriranje soli iz vode teče avtomatsko.

Leta 2017 še zmogljivejša CETO 6

Trenutno ima vsaka boja zmogljivost 240 kilovatov, Carnegie Wave Energy pa že načrtuje naslednjo generacijo, CETO 6, ki naj bi pričela z delovanjem leta 2017. Vsaka boja bo imela 20 metrov premera in bo proizvajala en megavat energije. Te boje bodo ležale dlje od obale, zato bodo električno energijo ustvarjale na licu mesta. Takšne boje bodo cenejše za proizvodnjo, saj ne bo potrebe po polaganju cevi na morsko dno, in vzdrževanje, ker jih bodo lahko kadarkoli enostavno potegnili na kopno. Boje šeste generacije ne bodo mogle proizvajati sladke vode iz slane, vsaj ne neposredno, lahko pa s proizvedeno energijo.

Prototip prihajajoče verzije boj CETO 6 (Vir slike: carnegiewave.com)

Vir: economist.com

Oznake: ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

09.12.2019 od 13:00 do 21:00
Konferenca: Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

Kje preživeti ponedeljek, 9. decembra? Če razvijate oziroma vodite svoj posel, potem si ne moremo zamisliti boljšega kraja kot NLB Center inovativnega podjetništva. Na ta dan se bomo namreč v družbi uspešnih slovenskih mladih podjetnikov družili ob temah, ki vam bodo pomagale pri razvoju in rasti podjetja. Če bi radi v letu 2020 kot mladi podjetniki napravili korak naprej, te BREZPLAČNE konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

13.12.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje