Elektro vozila – prvi slovenski portal, namenjen električnim vozilom

Ideja za prvi slovenski portal Elektro-Vozila, namenjen električnim vozilom, se je rodila iz čistega veselja ustanoviteljev do avtomobilizma in motociklizma. Najbolj pomembna prednost električnih vozil, je poleg številnih drugih, namreč skoraj ničelna poraba energije.
Elektro vozila – prvi slovenski portal, namenjen električnim vozilom

Elektro vozila – prvi slovenski portal, namenjen električnim vozilom (Vir slike: sxc.hu)

Za portalom Elektro-Vozila stojita Rok Terziev in Klavdij Murn, ko pa je potrebno, se jima pri testiranjih vozil ali na dogodkih pridruži še fotograf Primož Bric. Entuziazem obeh ustanoviteljev je bil ‘kriv’ za hitro ustanovitev prvega portala, namenjenega električnim vozilom, na slovenskih tleh.

Ideja, ki se je rodila nekega večera ob hladnem pivu …

»Decembra leta 2010 sva s Klavdijem zvečer sedela ob pivu in debata je nanesla na prihodnost avtomobilizma in s tem na električna vozila. Še isti trenutek sem na svojem telefonu pobrskal po spletu in ugotovil, da o tem pri nas še nihče ne piše. Oborožen z izkušnjami iz področja avto-moto novinarstva in nekaj malega znanja iz področja marketinga, sem bil mnenja, da bi bilo vredno postaviti spletni portal na tematiko električnih vozil. Klavdij se je s tem takoj strinjal in delo se je pričelo.

Največja ovira zame je bila, da pred tem še nisem izdelal nobene spletne strani, zato sem se moral v najkrajšem možnem času naučiti osnov. Čez dobra dva meseca je bil spletni portal Elektro-Vozila dosegljiv, odzivi pa zelo pozitivni – glede na tematiko strani, kot tudi na sam izdelek (portal),« začetke poslovne ideje, ki se je manifestirala v realnosti, osvetljuje Terziev.

»Počasi sem nabiral izkušnje iz upravljanja, urejanja in izdelave spletnih strani, optimizacije strani za iskalnike in prav ta veščina mi je najbolj pomagala, da je portal zaživel, saj sva obisk pridobivala zgolj iz spletnih iskalnikov in ne iz plačljivega oglaševanja. Po številnih sestankih sva sklenila nekaj partnerstev, predvsem v smislu vzajemne pomoči, da se je razširil glas o novosti na slovenskem spletu, v veliko čast pa nama je bilo, da sva lahko podala spremno besedo k knjigi Alenke Žumbar Klopčič – Hišek in elektromobil,« pove Terziev.

                                        Vir fotografije: osebni arhiv Roka Terzieva

Številne glavne prednosti električnih vozil

Najbolj pomembna prednost električnih vozil v primerjavi s klasičnimi, bencinsko ali dizelsko gnanimi, je zagotovo strošek na kilometer oziroma skoraj ničelna poraba energije. »Sicer je težko primerjati, saj imajo klasična prevozna sredstva zelo različno porabo goriva, vendar, če rečemo, da nas z ‘bencinarjem’ 100 kilometrov stane slabih 10 evrov, je strošek za enako kilometrino pri električnem avtomobilu zgolj 1 evro,« razloži Terziev.

Druga prednost je občutno manj vzdrževanja, saj električni motor skorajda ne potrebuje servisov, potrebno je delati le redne servise, ki jih predpisuje zakon in nadzirati oziroma menjati potrošni material na avtomobilu kot so denimo zavorne ploščice. Poleg tega je izpust emisij popolnoma električnih avtomobilov ničeln, tako, da z vožnjo ne onesnažujemo okolja, zaradi tega pa je v nekaterih evropskih državah voznik takšnega vozila deležen posebnih ugodnosti, kot je recimo brezplačen vstop v središče mesta – medtem, ko morajo ostali plačati takso.

»V Sloveniji je med bonusi, ki jih prejme voznik električnega avtomobila, poleg subvencije ob nakupu, mogoče izpostaviti zaenkrat še brezplačno polnjenje na javnih polnilnih mestih, s tem pa tudi brezplačno parkirno mesto v središču prestolnice,« nadaljuje Terziev.

Ciljna skupina avtomobilistično obarvanega portala

»Ciljna skupina portala Elektro-Vozila so načeloma vsi slovenski spletni uporabniki, saj gre za splošno temo, ki se tiče vseh lastnikov avtomobilov. Verjamem, da bomo v prihodnjih nekaj letih videli konkreten premik na tem področju in tako vse več električnih vozil pri nas. Glede na majhnost trga, lahko rečem, da je v Sloveniji že kar precej lastnikov, vse več pa se jih tudi zanima za to tematiko. Vsekakor pa si želimo več bralcev mlajše generacije, ki še vedno mislijo, da se z električnim avtomobilom ne bodo zmogli postavljati ob bok kolegom z ‘sfriziranimi bencinarji’,« meni Terziev.

Vizije za prihodnost – postati številka ena na področju avtomobilskih medijev v Sloveniji

Njuna vizija za prihodnost je, da postaneta številka ena na področju avtomobilskih medijev v Sloveniji, ko bodo tudi električna vozila postala del vsakdana večine prebivalcev. Ponuditi želita še kvalitetnejše članke, teste in aplikacije znotraj portala. »Skratka, želimo postati osrednje mesto za lastnika ali bodočega kupca električnih vozil, kjer bodo vse bistvene informacije zajete na enem mestu,« zaključi Treziev.

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje