Elon Musk in Stephen Hawking: “Umetna inteligenca lahko uniči človeštvo.”

Vizionar in podjetnik Elon Musk ter svetovno znani znanstvenik Stephen Hawking z več kot tisoči raziskovalci umetne inteligence in robotike predlagajo prepoved uporabe umetne inteligence v vojaške namene, ker predstavljala nevarnost za obstoj celotnega človeštva.
Elon Musk in Stephen Hawking: "Umetna inteligenca lahko uniči človeštvo."

Elon Musk in Stephen Hawking: “Umetna inteligenca lahko uniči človeštvo” (Vir: Inc.com)

Predlog je bil predstavljen v dokumentu, ki so ga javnosti predstavili v ponedeljek, na mednarodni konferenci o umetni inteligenci v Buenos Airesu. V njem opozarjajo, da je umetna inteligenca dosegla točko, kjer je praktična uporaba te tehnologije uresničljiva že v nekaj letih in ne le desetletjih, kar prihodnost sveta postavlja na kocko. Orožja, sposobna samostojnega odločanja, naj bi predstavljala tretjo vojno revolucijo, po smodniku in jedrskem orožju.

Predlagatelji prepovedi ne nasprotujejo uporabi visokotehnoloških naprav na vojnih bojiščih, a poudarjajo, da bi ta morala biti vedno v kontroli človeka. Njihovi predlogi se nanašajo prepoved uporabe avtonomnega orožja, ki bi lahko samostojno iskal in uničeval cilje ter opravljal vnaprej določene naloge.

Glavno odgovornost za prekinitev razvoja avtonomnega orožja nalagajo največjim svetovnim vojaškim silam. Če bo namreč katerakoli velika vojaška sila hitela z razvojem, bo to pripeljalo v neizogibno globalno oboroževalno tekmo ter bo le še vprašanje časa, kdaj bo avtonomno orožje postalo nova kalašnikova puška prihodnosti.

Elon Musk je v preteklosti že izrazil zaskrbljenost nad razvojem umetne inteligence, za katero meni, da predstavlja največjo grožnjo za človekovo izumrtje. Prav nič bolj optimističen ni najuglednejši znanstvenik Stephen Hawking, ki pravi, da bi popolni razvoj umetne inteligence lahko pomenil konec človeške vrste.

Poleg Muska in Hawkinga so se pod dokument podpisali tudi drugi globalno vplivni posamezniki, med katerimi so soustanovitelj Appla, Steve Wozniak, izvršni direktor podjetja Google Deep Mind, Demis Hassabis, politični aktivist, Noam Chomsky in Googlov direktor za raziskave, Peter Norvig.

Vir: techcrunch.com

Oznake: , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

13.03.2020 od 14:30 do 19:30
Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje