Gotovinsko plačevanje vrnili na 420 evrov

Minister za finance dr. Janez Šušteršič je sprejel predlog za spremembo Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku, s katerim se meja gotovinskega plačevanja ponovno dvigne s 50 EUR na 420 EUR.
Razpis: Priložnost zame

Razpis: Priložnost zame (Vir slike: sxc.hu)

Če spomnimo, ministrstvo za finance je spremembo Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku sprejelo konec leta 2011, pri čemer je bilo plačevanje z gotovino med gospodarskimi subjekti omejeno na 50 EUR. Ministrstvo je takrat odločitev upravičevalo z učinkovitejšim bojem proti sivi ekonomiji, ki je je največ prav v gotovinskem poslovanju, a nasprotniki so trdili, da bo omejitev delo na črno le še bolj spodbudila.

Sedaj se v Pravilniku o izvajanju Zakona o davčnem postopku (Uradni list RS, št. 141/06, 46/07, 102/07, 28/09 in 101/11) v prvem odstavku 23.a člena spremeni 7. točka, s čimer se bo dvignila omejitev gotovinskega plačevanja s 50 EUR na 420 EUR. Sprememba pravilnika predlaga tudi ponoven dvig meje gotovinskega izplačila prejemkov od kmetijskih pridelkov, gozdnih plodov in odpadkov, ki jih lahko prodajajo fizične osebe, ter izdelkov domače in umetnostne obrti, na vrednost, ki ne presega 125 EUR.

Predlog bo začel veljati naslednji dan po objavi pravilnika v uradnem listu, kar naj bi se zgodilo že v nekaj dneh.

Vir: Ministrstvo za finance

Oznake: , , , ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje