Guverner BSI: prekomerno zadolževanje škoduje finančnemu zdravju

Na novinarski konferenci po seji sveta Banke Slovenije, ki je obravnaval poročilo o finančni stabilnosti v letu 2007, je guverner Banke Slovenije dr. Marko Kranjec z Božom Jašovičom, viceguvernerjem, analiziral prekomerno zadolževanje slovenskega gospodarstva.
Guverner BSI: prekomerno zadolževanje škoduje finančnemu zdravju

Banka Slovenije

Kot glavni vir zaskrbljenosti navaja, oziroma kot je dejal sam: “Mu daje misliti” nadaljevanje tendence zadolževanja, ki je bilo lani zelo izrazito. Ocenil je, da stopnja zadolževanja ni kritična, vendar je dodal: “Nočemo presenečenj v prihodnosti.” Zaradi višjih cen posojil naj bi se posojilna aktivnost letos upočasnila in to se v prvih mesecih že kaže.

Pomenljivo je, da so edini sektor, ki ima več finančnega premoženja kakor obveznosti gospodinjstva, vendar se tudi to spreminja, saj se dolg gospodinjstev povečuje za 19 odstotkov na leto, predvsem v obliki bančnih posojil. To pomeni večjo izpostavljenost gospodinjstev različnim tveganjem.

Božo Jašovič, viceguverner, vidi nevarnost predvsem v spremenljivih obrestnih merah pri stanovanjskih posojilih: “proti naraščajočim obrestnim meram gospodinjstva nimajo orožja,” pravi Jašovič, poleg tega opozori, da gospodinjstva še naprej najemajo posojila v švicarskih frankih, kar vključuje tudi tečajna tveganja, če bi namreč ta valuta apriciirala v odnosu do evra, bi se povečale glavnice in obresti. Ena izmed novejših oblik tveganih investicij, za katere se odločajo gospodinjstva, tako Jašovič, so tudi delniški vzajemni skladi, ki so pod vplivom nihanj svetovnih borz.

Pri podjetjih se visoka gospodarska rast odraža kot povečanje celotnih finančnih obveznosti podjetij. Prej so se v povprečju povečevale za 11 odstotkov na leto, lani pa že za 26 odstotkov. Prevladujoča oblika financiranja ostaja lastniški kapital, delež dolžniškega (posojil) pa je lani dosegel 30 odstotkov. V celoti je dolg podjetij lani znašal 76 odstotkov BDP.

Naraščanje zadolženosti in slabšanje likvidnosti podjetij kaže več kazalcev. Povečal se je koeficient zadolženosti, poslabšal finančni vzvod, več je zamud pri vračanju kreditov… Vse to veča kreditno tveganje za banke in posojilojemalce ter seveda tveganje za celotno gospodarstvo.

Da bi malo omilili pesimistične napovedi oziroma analize stanja, je guverner poudaril, da je: “centralna banka v stalni pripravljenosti. Opazujemo kaj se dogaja, in tesno sodelujemo z regulatorji zavarovalniškega sistema in kapitalskega trga.”

Guverner in viceguverner sta z diplomatsko spretnostjo poskušala čim bolj omiliti svoje, sicer skrb zbujajoče poročilo. O kakšni rešitvi, tako rekoč globalnega problema prezadolženosti, ni bilo ne duha ne sluha, no, pa saj to ni v navadi naših institucij, ki samo modro opozarjajo in analizirajo dogajanje. Prav tako diplomatsko taktno je guverner pred slabim letom govoril o inflaciji, ki pa danes ni nič kaj taktna, temveč najvišja v evro območju. Posebej “pronicljiva” je ocena centralne banke, da je :”visoka cena nepremičnin posledica nezadostne ponudbe,” ali pa prevelikega povpraševanja, kakor želite. O tem, kako bi “oklestili” cene nepremičnin in tako ublažili enega glavnih vzrokov zadolženosti gospodinjstev pa nobene. Prav tako ni bilo govora o morebitnem vplivu neugodnega davčnega okolja na povečevanje dolžniškega kapitala v podjetjih.

Vse skupaj  samo v opozorilo in razmislek torej.

Vir: Delo.si

Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

20.11.2019 od 9:00 do 20:00
HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

Slovenska hardware scena - povežimo se! V povezavi s slovenskimi startup podjetji se pogovarjamo predvsem o storitvenih, razvijalskih in podjetjih, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Imamo pa tudi veliko uspešnih primerov startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme: Visionect, Sleepy bottle, Equa... takšnih podjetij si želimo še več. Zato smo pripravili aktivnosti v okviru programa HardwareSTART kateri glavni namen je povečati število ter rast startup podjetij, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

22.11.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje