Inovacije v zdravstvu povečujejo učinkovitost zdravstvene oskrbe

Na letošnji konferenci Healthday.si 2018: financiranje inovacij v zdravstvu je bilo govora o inovacijah na področju zdravstva. Kako se start-upi na področju zdravstva razlikujejo od ostalih? Kako naj deluje sistem, da bi kar najbolj podprl razvoj inovacij, ki bodo pripomogle k učinkovitejši zdravstveni oskrbi?  
Konference Healthday.si so se udeležili številni obiskovalci, ki delujejo na področju inovacij v zdravstvu (Vir: Tehnološki park Ljubljana)

Konference Healthday.si so se udeležili številni obiskovalci, ki delujejo na področju inovacij v zdravstvu (Vir: Tehnološki park Ljubljana)

V ponedeljek, 3. decembra, je v Tehnološkem parku Ljubljana potekala celodnevna konferenca Healthday.si 2018: financiranje inovacij v zdravstvu. Domači in tuji gostje so spregovorili o financiranju malih in srednje velikih podjetij, ki razvijajo inovativne digitalne rešitve na področju zdravstva. Kaj narediti za to, da bodo uporabne inovacije čim hitreje prodrle na trg in postale dostopne ljudem, ki jih potrebujejo?

Dogodka se je udeležilo 150 obiskovalcev. Predstavilo se je več kot 30 slovenskih in tujih podjetij, investitorjev in strokovnjakov s področja zdravstva. Prišli so tudi predavatelji z Nizozemske, iz Estonije in z Madžarske.

Da bi tehnološke inovacije lahko prodrle v zdravstveni sistem, je nujen sistemski pristop

Pobudnik konference g. Tomaž Gornik, predstavnik podjetja Marand, je uvodoma povedal, da je namen konference v tem, da udeleženci dobijo širši vpogled v delovanje zdravstva. Šele ko je vidna celotna slika, se lahko vpelje potrebne izboljšave. Konferenca naj bi služila izmenjavi dobrih in slabih praks. Sodelovanje vseh deležnikov na področju zdravstva in mednarodno povezovanje je ključ do uspeha.

Uvodni govor je pripadal tudi ge. Jožki Hegler, v.d. direktorice Tehnološkega parka Ljubljana. Ta je poudarila, da je za prodor tehnoloških inovacij v zdravstveni sistem nujen sistemski pristop. Podjetja, ki delujejo na področju zdravstva, morajo predhodno dobiti znanje, kaj potrebuje zdravstveni sistem in kako se certificira tehnologije. Po drugi strani naj bi javne institucije skrbele za poenotenje pravil za vstop v javni zdravstveni sistem. Poudarila je, da medsektorsko sodelovanje pripelje do najboljših rezultatov.

Ga. Jožka Hegler je poudarila nujnost sistemskega pristopa na področju tehnoloških inovacij v zdravstvu (Vir: Tehnološki park Ljubljana)

Jožka Hegler je poudarila nujnost sistemskega pristopa na področju tehnoloških inovacij v zdravstvu (Vir: Tehnološki park Ljubljana)

Za investitorje je pomembno, da je inovacija donosna

Predstavnik Nizozemske, g. Jack van Lint, ki ima 25 let izkušenj pri strateškem svetovanju, poslovnem razvoju, podjetniških financah in M & A v Evropi in Aziji, je predstavil poglavitne izzive zdravstva na Nizozemskem. S podobnimi problemi se verjetno srečujejo tudi druge članice EU.

Ugotavlja, da je problem v visokih cenah zdravil in v prenizki učinkovitosti bolnišnic. Poudaril je, da je problem zdravstvenega ekosistema v tem, da je na tem področju veliko deležnikov, pri čemer ima vsak svoje interese. Pojavljajo se zahteve za dvig plač zdravnikov in zdravstvenega osebja. Stroški zdravljenja so visoki. Tehnološke inovacije so tiste, ki bi jih lahko pomagale znižati.

Da bi tehnološke inovacije na področju zdravstva zaživele, so potrebna finančna sredstva. Investitorji se sicer zanimajo za vlaganje v zdravstvo, vendar nočejo tvegati. Vlagati želijo v podjetja, ki so že ustvarila vidne rezultate. Tako veliko inovacij, ki bi lahko izboljšale zdravstveno oskrbo, ni realiziranih. G. Jack van Lint pravi, da je rešitev za financiranje idej na področju zdravstva, ki so sicer drage, v zasebnih iniciativah. Pomembno je zaznati dobro idejo že v samem začetku. Treba bi bilo upreti vse moči v to, da se podpre projekte, ki bi pripomogli k zdravljenju najbolj perečih zdravstvenih težav in bolezni.

Jack van Lint: "Vse moči je treba upreti v to, da bi dobre ideje zaživele." (Vir: Tehnološki park Ljubljana)"

Jack van Lint: “Vse moči je treba upreti v to, da bi dobre ideje zaživele.” (Vir: Tehnološki park Ljubljana)”

E-zdravstvo v Estoniji

Govornik iz Estonije g. Piret Hirv, predstavnik znanstvenega parka Technopol, je predstavil delovanje elektronskega zdravstva v Estoniji. Kljub temu, da je Estonija majhna država, je zelo digitalizirana. Prebivalci lahko 99 odstotkov javnih storitev opravijo prek interneta.

Tako obstaja tudi digitalna baza podatkov o zdravstvenem stanju prebivalcev. V primerih, ko pride do nesreče, nenadnega poslabšanja stanja pacientov, ima medicinsko osebje, preden prispe na teren, na razpolago vse pretekle zdravstvene podatke o pacientu. Tako je nudenje pomoči veliko bolj učinkovito. Hkrati je ta baza skrbno varovana. Tudi če bi prišlo do vdora vanjo, se lahko poškoduje le majhen del vseh vnesenih podatkov, ostali so skrivni in skrbno zaščiteni.

Da bi lahko podjetja uspešno poslovala, morajo imeti dovolj tehnološkega znanja

Madžarski predstavnik g. Akos Eder (Pannon Business Network & DigitalLife4CE) je skozi izkušnje ugotovil, da veliko podjetij ni digitaliziranih v zadostni meri. Skupaj s sodelavci podjetjem sploh v začetnih fazah pomagajo z uporabnimi informacijami. Pojasnijo jim, katere tehnologije so dostopne na trgu in kako jih uporabljati. Učijo jih, kakšni so trendi na področju tehnologije, kako izdelati čim bolj pametne produkte. Znanja podajajo tudi v obliki formalnega izobraževanja na šolah in fakultetah.

Za uspešno delovanje sistema je pomembno zadovoljstvo vseh deležnikov

Slovenska predstavnica ga. Mateja Urlep (TikhePharma), svetovalka globalnim podjetjem pri uvajanju inovacij v zdravstvu, je poudarila, da se je treba zavedati vseh deležnikov, ki delujejo na področju zdravstva; zdravnikov, pacientov, industrije (zdravila, tehnološki pripomočki) in zavarovalnic. Da bi sistem uspešno deloval, mora vsak, ki deluje v zdravstvu, iskati rešitve, ki bodo zadovoljile vse deležnike.

V Evropi je zaznati trend staranja prebivalstva, čedalje daljše življenjske dobe in porasta kroničnih bolezni. Da bi zdravstveni sistem deloval trajnostno, ga je treba podpreti s tehnološkimi inovaciji. Tako se bo povečala njegova učinkovitost.

Start-upi, ki delujejo na področju zdravstva, se razlikujejo od drugih podjetij

V sklopu konference HealthDay.si je potekala tudi okrogla miza, kjer so mnenja izmenjali slovenski deležniki, ki so tako ali drugače vključeni v inovacije na področju zdravstva. Ugotovljeno je bilo, da sodobni sistemi omogočajo zgodnjo diagnostiko in večji poudarek na preventivi. Težiti je treba k izboljšanju sodelovanja med javnimi in zasebnimi akterji na področju zdravstva.

Ga. Anka Bolka, predstavnica ZZZS, je poudarila, da so cene zdravil visoke. Slovenija je v evropskem merilu dobra v uvajanju novih tehnologij v zdravstvo. Problem je le v počasnosti nudenja storitev. Poudarila je pomen financiranja novih metod digitalnega zdravljenja. Treba pa je presoditi, v katere se splača vlagati. Po katerih metodah je povpraševanje največje? Predstavila je idejo, da bi se vzpostavilo pilotno bolnišnico, kjer bi se testiralo novosti, preden bi prišle v širšo uporabo.

Okrogla miza (Vir: Tehnološki park Ljubljana)

Okrogla miza (Vir: Tehnološki park Ljubljana)

G. Sašo Novak, predstavnik zavarovalnice Triglav, se je strinjal, da je treba iskati rešitve, ki bodo izboljšale zdravstvene rezultate. Preden se ponudi rešitev, bi bilo smiselno pretehtati, če prinaša dodano vrednost.

Ga. Maja Benko iz Adriatica je poudarila, da je cilj, da zavarovanec čim prej vstopi v sistem zdravstva in čim prej tudi izstopi iz njega.

G. Gregor Cuzak, predstavnik ECHAlliance, je izpostavil razlike med start-upi, ki delujejo na področju zdravstva, in drugimi. Pot od ideje do realizacije je pri delujočih v zdravstvu precej daljša zaradi vključenosti številnih deležnikov. Izvesti je treba tudi klinične študije, zagotoviti je treba varnost produkta oz. storitve.

Predstavnica Tehnološkega parka Ljubljana & Coop4Healthcare, ga. Mojca Cvirn, je povedala, da v Tehnološkem parku Ljubljana nudijo pomoč start-upom pri njihovem razvoju tako z znanjem kot s finančnimi sredstvi. Zavedajo se, da podjetja, ki delujejo na področju zdravstva, potrebujejo specifično obravnavo. Tako zanje načrtujejo nov podporni program, vanj pa bodo vključene tudi zavarovalnice.

Splošne ugotovitve

Na konferenci HealthDay.si so tako udeleženci spoznali, da lahko tehnološke inovacije v zdravstvu pomembno vplivajo na izboljšanje zdravstvene oskrbe in povečanje njene učinkovitosti. Da bi lahko učinkovito podprli dobre inovacije, je treba pri njihovi implementaciji upoštevati vse deležnike. Start-upi, ki delujejo na področju zdravstva, zahtevajo drugačno obravnavo, zato jim je treba še toliko bolj pomagati na poti do realizacije ideje. Prvič so bila k sodelovanju povabljena tudi biotehnološka podjetja, predstavljen pa je bil tudi projekt ARTE, ki se ukvarja z uporabo matičnih celic za zdravljenje ortopedskih obolenj. Hkrati so bila podjetja vabljena k demonstraciji svojih produktov in rešitev na vzporednem dogodku z naslovom »Show of technology«.

Organizatorji konference

Dogodek so organizirali Mesi, Xlab, Marand in Tehnološki park Ljubljana, ki so nosilci pobude Healthday.si – platforme, ki povezuje deležnike na pdoročju digitalnega zdravja in oskrbe v Sloveniji. Dogodek Healthday sicer poteka pod okriljem ECHAlliance, ki povezuje ekosisteme na področju ezdravja v Evropi.

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

03.06.2019 od 15:00 do 07.06.2019 18:00
Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo!
Preberite več >>

MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

14.06.2019 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

Lastniki spletnih trgovin ponavadi najprej poskrbijo za to, da je njihova spletna stran za obiskovalce - potencialne kupce - privlačna, enostavna in uporabna. Da bi se izognili morebitnim kaznim, pa je takoj za tem treba zadostiti tudi vsem pravnim zahtevam!
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

14.06.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.
Preberite več >>

Vse za podjetje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP