Kaj je revolving kredit?

Se odločate, da bi za podjetje vzeli kredit? Ker obstaja več vrst kreditov, se je v prvi fazi dobro pozanimati o tem. Tokrat vam bomo povedali nekaj o revolving kreditu.
revolving kredit

revolving kredit

Prej ali slej se podjetje lahko znajde na točki, ko potrebuje več finančnih sredstev, kot si jih trenutno lahko privošči. Takrat se odloča o kreditu. Vsekakor to ne bi smela biti prenagljena odločitev. Dobro je treba premisliti, če se nam to res izplača in če smo prepričani, da bomo lahko krili mesečne obroke zanj. Kredite delimo na dolgoročne in kratkoročne. Med kratkoročne spada tudi revolving kredit.

Kdaj se je smiselno odločiti za revolving kredit?

Da najprej razjasnimo sam pojem. Gre za obliko kratkoročnega kredita, ki nam omogoča občasno črpanje likvidnih sredstev. Ko se odločite za ta kredit, se sklene pogodbeno razmerje. Znotraj trajanja tega razmerja ga lahko izkoristite pa tudi odplačate večkrat.

Ko se odločite, da želie znotraj dogovorjenega časovnega obdobja črpati določeno višino sredstev ali pa odplačati obrok kredita, morate to predhodno javiti banki, s katero ste sklenili pogodbo. Če ste torej izrazili željo, da prejmete določen znesek, vam bo banka v najkrajšem času denar nakazala na vaš transakcijski račun.

Posebnost te storitve je v tem, da se stranki obresti zaračuna zgolj za tisti del kredita, ki ga je dejansko izkoristila oziroma prevzela. Za tisti del kredita, ki ni bil črpan, se zaračuna mesečno nadomestilo. To se torej določi glede na vsakokratno vrednost neizkoriščenega kredita.

Seveda ima na tem podorčju vsaka banka nekoliko drugačen postopek. Pozanimati se je treba o pogojih sodelovanja. Tako se bo podjetje lahko povezalo s tisto banko, ki mu bo zagotavljala najboljše pogoje. Tako obrestna mera kot stroški odobritve so odvisni od bonitete podjetja oziroma zasebnika, kakovosti izbranega sodelovanja ter od sklenjenega sodelovanja z banko.

Kaj pa zavarovanje, ki ga zahteva banka? To je odvisno od zneska kredita in od bonitete stranke.

Vsekakor vam priporočamo, da se pred končno odločitvijo pozanimate o vseh možnostih, ki jih imate na razpolago. Le tako boste dobili najboljše izhodišče za svojo odločitev.

Oznake: