Kako lahko družinski posel deluje po smrti ustanovitelja?

Ali družinski posel lahko preživi brez ustanovitelja? To si bomo pogledali na primeru verige hitre hrane Chick-fil-A, ustanovitelj katere je pred nekaj dnevi umrl v starosti častitljivih 93 let. S. Truett Cathy se je, mimogrede, uvrščal med daleč najbogatejše Američane.
Bodite skromen vodja in vaši zaposleni bodo presegli pričakovanja

Bodite skromen vodja in vaši zaposleni bodo presegli pričakovanja (Vir slike: Freeimages.com)

Koncept verige s hitro prehrano Chick-fil-A je bil povsem preprost – piščančje prsi, pečene na maslu. Na konzervativnem jugu Amerike, kjer so bile korenine podjetja ustanovljene že daljnega leta 1946, je veriga uspešno zadovoljevala širok razpon povpraševanja.

S  6,3 milijardami dolarjev osebnega bogastva na lestvici najbogatejših Američanov!

Z veliko truda in vložene energije je posel ustanovil S. Truett Cathy, ki je pred dnevi umrl v starosti častitljivih 93 let. Z osebnim bogastvom, ocenjenim na 6,3 milijard dolarjev, se je po letih truda uvrstil na lestvico najbogatejših Američanov. Danes ima Chick-fil-A 1.800 delujočih enot in se lahko pohvali s približno 5 milijard dolarjev letne prodaje.

Sledi finančni uspeh ali nazadovanje?

Velikokrat se ob smrti ustanovitelja družinskega podjetja zgodi, da posel začne drastično upadati. Glede tega, ali bo Chick-fil-A še naprej rastel ali začel upadati, je za enkrat še težko reči karkoli dokončnega. Generalno gledano, podjetja v družinski lasti ob smrti ali odstopu ustanovitelja ponavadi namreč nazadujejo, razen seveda v primerih, ko se potomci inoviranja lotijo na inteligenten način.

Manj kot ena tretjina podjetij v družinski lasti pride do druge generacije vodij

»Velikokrat se naslednja generacija loti ustvarjanja velikih sprememb, kar pa lahko nasprotuje osnovnemu načelu podjetja,« pojasnjuje strokovnjakinja Stacy Perman. Pri tem navaja statistike iz Inštituta za posel v družinski lasti, ki jasno dokazujejo, da manj kot ena tretjina podjetij v družinski lasti pride do druge generacije vodij, zgolj 12 odstotkov do tretje generacije in le 3 odstotki do generacije številka štiri.

Nasprotovanje porokam med istospolnimi partnerji ima negativne posledice za sam posel …

Vendar pa so si pri Chick-fil-A pred dvema letoma slabo uslugo naredili že s tem, ko so nasprotovali porokam med istospolnimi partnerji. Tega mnenja sta bila tako milijarder Cathy, kot tudi njegov sin Dan, ki je že takrat počasi začel prevzemati družinske posle.

Posledično sta s tem razjezila in odvrnila mnogo potencialnih strank. Ko so se pri Chic-fil-A želeli širiti še v New York, je tudi Daniel Dromm, mestni svetnik, ki je deklerativno istospolno usmerjen, temu dejanju glasno nasprotoval in svoje mnenje pojasnil takole: »V New Yorku so dobrodošli samo v primeru, da sprejmejo celotno raznolikost prebivalcev našega mesta, vključno z istospolno usmerjenimi osebami.«

Vir: Inc.

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje